Primjer zanimljiv i za nas

Temperamentni Grci u koroni najposlušniji

Foto: EXPA/PIXSELL
Temperamentni Grci u koroni najposlušniji
01.03.2021.
u 18:41
Zašto Grčka stoji puno bolje od usporedivih država na jugu EU: Portugala, Španjolske, Italije i Hrvatske u broju zaraženih i umrlih od pandemije COVID-19
Pogledaj originalni članak

Grčka je država koja je dosad najbolje prošla u pandemiji koronavirusa u Sredozemlju. Do sada, 3. veljače, je Grčka imala 157.495 zaraženih i 5829 preminulih od koronavirusa. Grčka na milijun stanovnika ima 15.154 zaraženih i 561 umrlog. Za usporedbu – Portugal ima gotovo pet puta više zaraženih na milijun stanovnika, Španjolska i Hrvatska četiri puta, a Italija gotovo tri puta više zaraženih. Po broju umrlih na milijun stanovnika sve ove zemlje stoje 2,5 do tri puta gore od Grčke.

Zaustavili dezinformacije
Kada se pogleda vrijeme u kojem je većina Grka bila zaražena te kada su umrli od bolesti uzrokovanih novim koronavirusom SARS CoV-2, tada uočavamo da je najveći intenzitet bio u studenome i prosincu. Naime, prvi je slučaj zaraze koronavirusom prepoznat u Grčkoj 26. veljače kod 38-godišnje Solunjanke koja je nedavno bila posjetila sjever Italije. I kasniji slučajevi bili su povezan s Italijom, ali i s hodočasnicima koji su posjećivali Izrael i Egipat. Grčka je vlada reagirala promptno, 27. veljače počelo je otkazivanje većih događaja, zdravstvene su vlasti izdale preporuke, lokalne su vlasti poslušale pa je nastupilo i zatvaranje škola te otkazivanje i manjih događaja. Zatim je 10. ožujka nastupilo i zatvaranje škola na nacionalnoj razini, ali i ugostiteljskih objekata tri dana poslije. Potom tri dana poslije i dućana, svih religijskih ustanova. Vlada je proglasila i mjere pomoći gospodarstvu teške 24 milijarde eura, što je 14 posto državnog BDP-a. Ograničenja su se 22. ožujka i nastavila, kretanje više nije bilo slobodno, čak su klasicirani i razlozi napuštanja vlastitog doma, za svaki se izlazak moralo imati dokazan razlog, valjan identikacijski dokument. Neposluh se i novčano kažnjavao. Mjere su produljivane sve do 4. svibnja. I Grci su uspjeli, suprotno njihovu imidžu temperamentne nacije, poslušali su što im se govori te su pohvaljeni kao uzor u borbi protiv pandemije zbog svoje proaktivnosti u provođenju mjera koje su bile najstrože u Europi. Nakon 42 dana strogog zatvaranja, 4. su svibnja mjere počele popuštati. I sve je bilo u redu do 7. studenoga. Virus se ponovno počeo širiti.  Ponovno je počelo zatvaranje, međutim, sada su izostavljene vrtići, osnovne i specijalne škole. No, udar je bio toliko jak da su nakon tjedan dana i te ustanove zatvorene, sve do 14. prosinca. Junak je te lanjske borbe protiv virusa bio “grčki Capak” prof. Sotirios Tsiodras, koji je svakoga dana u šest popodne izvještavao naciju o stanju s koronavirusom. Usput se boreći s dezinformacijama da se virus može liječiti ibuprofenom, ali i nudeći praktične savjete poput pravljenja kućnog dezinfekcijskog sredstva s četiri žličice bjelila po litri vode, što je dovoljno da se dezinciraju površine. Isto tako, na njegovu je preporuku grčka vlada odabrala brojenje umrlih tako da se broje i oni koji su imali COVID-19 kao i oni koji su umrli od njega.
– Nema još standardiziranog načina za brojenje mrtvih od ove bolesti. Ovako dinamičnim procesom dobit ćemo veći broj umrlih, no bolje je ne podcjenjivati – rekao je.

Oprez – stigao mutant!
Pravi val zaraze dogodio se pred zimu. A počeo je već u ljeto s priljevom turista koji nije bio na željenoj razini, ali dovoljan da donese nove zaražene. Grčka je deveta zemlja u svijetu po prosječnoj starosti stanovništva, a izbjegla je sudbinu Njemačke i Italije koje su jedine članice EU ispred nje po tom kriteriju. I sada kada se činilo da je val koronavirusa ipak splasnuo, prije tri dana pojavile su se informacije o prepoznavanju južnoafričkog mutiranog soja, koji bi mogao donijeti novi val zaraze.

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

ES
Esteder
04:21 04.03.2021.

Nema opravdanja za mjere jer smrtnost corone je, a podatak je za UK koji je najviši u svijetu je 1600 na milion to je 0.0016%. 0.0016% !!! Veće šanse su da ćete poginuti ili teško nastradati u prometu .