Obrazovanje odraslih

"Tekstilac sam i nemam posla od devedesetih. Sad ću biti pčelar!"

Foto: 'Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
"Tekstilac sam i nemam posla od devedesetih. Sad ću biti pčelar!"
01.06.2011.
u 13:19
Osim Milana Sikirice, za to se zanimanje preko HZZ-a školovalo još sedam osoba, a petnaest ih je dobilo diplomu za 3D dizajnere
Pogledaj originalni članak

- Po struci sam tekstilac. Neko sam vrijeme bio i u inozemstvu, ali bez posla sam još od devedesetih godina, kada je propao Vunateks. Pčelarstvo mi je više bio hobi. Međutim, želim se sada time baviti profesionalno, stvoriti nešto, pomoći sebi i obitelji, kaže 56-godišnji Milan Sikirica, koji je, zahvaljujući programu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za obrazovanje odraslih stekao novo zvanje - pčelar.

 Vlastiti posao

 Trenutačno ima šezdeset košnica. Ima izvrstan bagremov med i planira proširiti posao. Diploma o novostečenom zvanju uručena mu je u Obrazovnom centru Ivora, u kojem se za to zanimanje školovalo ukupno osam kandidata. Kako je kazala voditeljica Milana Ivanić, jedina su ustanova u županiji koja obrazuje i za poljoprivredna zanimanja. Svi su polaznici imali određena predznanja o pčelarstvu. No, kako su bez posla, nova znanja će im pomoći da se lakše nađu na tržištu rada ili pokrenu svoj posao.

 – Svaki oblik obrazovanja znači jako puno. Ovdje sam naučio o novim vrstama košnica, o njihovu prenošenju na malom terenu, što nije baš lako izvedivo, i mnogo drugih korisnih stvari – priča Sikirica, koji se, poput ostalih, nada da će mu diploma pomoći da se napokon makne s burze. Isto očekuje još petnaest kandidata kojima je uručena diploma o završenom školovanju za 3D dizajnere.

 Tražite posao, i Zavod će

 – Uložili ste puno rada i truda da steknete novo zvanje. Sada se morate potruditi da pronađete posao. To je također i naša obveza. Nikome nije u interesu da se školujete i da država za to izdvaja novac, a da ste i dalje na Zavodu za zapošljavanju. Nemojte gledati samo vašu struku, prihvatite posao i tražite bolji. I uvijek radite na sebi, školujte se i usavršavajte, bez obzira na to jeste li kod poslodavca ili imate vlastiti posao – savjetovala je nezaposlenima pročelnica karlovačkog Zavoda Ana Pozderac.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

21
21Century
10:02 02.06.2011.

Snađi se, druže.

PB
predrag borna
15:06 02.06.2011.

Eto sada će biti poslodavac...jer će netko drugi besplatno raditi za njega.Pčele.

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
16:01 02.06.2011.

Mi u HDZu smo spremni pomoći savjetima