Šangaj

Tehnologija 3D prinatanja pomogla kirurzima da uspješno izvedu kompliciranu operaciju

Foto: Reuters video screenshot
kralježnica
25.07.2014.
u 13:28
Kirurzi u bolnici u Šangaju u srijedu su uspješno izveli korektivnu operaciju za skoliozu na pacijentu koji boluje od Marfanovog sindroma
Pogledaj originalni članak

Kirurzi u bolnici u Šangaju u srijedu su uz pomoć tehnologije 3D printanja uspješno izveli korektivnu operaciju za skoliozu na pacijentu koji boluje od Marfanovog sindroma, javlja Reuters.

Operaciju koju je, prema riječima liječnika, vrlo teško izvesti jer postoji vjerojatnost da će uzrokovati trajnu paralizu izveli su na oko dva metra visokom 14-godišnjem dječaku prezimena Zhang koji zbog skolioze nije mogao hodati.

Komplicirani zahvat trajao je četiri sata, a liječnici su ga izveli nakon što su vježbali na modelu Zhangove kralježnice kojeg su napravili uz pomoć tehnologije 3D printanja. To im je pomoglo da pronađu frakture i pomake na pacijentovoj kralježnici.

>> Djevojčici nedostatak kralježnice 'dopunili' kostima iz nogu 

>> Hoće li 3D printanje omogućiti kolonizaciju Marsa?

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.