SABINA I GUSTAV

Tata je vođa krda, ali čim je stigla beba, mama je postala glava kuće

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Sabina i Gustav, zebre iz zagrebačkog ZOO-a, dobili drugu prinovu
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Sabina i Gustav, zebre iz zagrebačkog ZOO-a, dobili drugu prinovu
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Sabina i Gustav, zebre iz zagrebačkog ZOO-a, dobili drugu prinovu
12.03.2020.
u 23:40
Demografska se slika po pitanju zebri i u zagrebačkom ZOO-u popravila jer prije mladunčeta iz 2015. u Maksimiru nije bilo prugastih beba više od deset godina, točnije od 2004. godine.
Pogledaj originalni članak

Svaka ima jedinstvene pruge na tijelu, baš kao što se ljudi razlikuju po otisku prsta, a prvih nekoliko mjeseci života one su smeđe boje. Tako je i nova miljenica zagrebačkog Zoološkog vrta, koja je na svijet došla prije dva dana, trenutačno bijelo–smeđe i zdravo mladunče zebre koje već trčkara te se igra u krugu svoje obitelji.

Pretežito se još drži mame Sabine, kažu u ZOO-u, koja će je naučiti kako prepoznavati vidom, njuhom i sluhom. Zasad je timaritelji neće uznemiravati, no kad se odvoji od majke, ističu, moći će vidjeti i kojeg je spola pa zatim početi razmišljati o imenu. Tu će, naravno, ekipa iz maksimirskog vrta ponovno zatražiti pomoć Zagrepčana i Zagrepčanki.

Veličanstven prizor

Sabina se, kako doznajemo, počela ždrijebiti u utorak oko 13.30 sati, a sve je bilo gotovo u dvadesetak minuta. Prošlo je brzo i bez problema, iako je nova zagrebačka prugasta životinja veća od prosječnog mladunčeta zebre, odnosno teža od 30 kilograma. Tijekom života, pak, može postići i do deset puta veću težinu.

– Ispred nastambe zebri svjedočili smo veličanstvenom prizoru. Nije bilo komplikacija kod ždrijebljenja, a malena se gotovo odmah osovila na noge i popila kolostrum, odnosno prvo majčino mlijeko. S divljenjem smo gledali i prve korake koji su se iz nesigurnih i nestabilnih svakim prijeđenim metrom pretvarali u sve elegantniji hod. Već nakon nekoliko sati mladunče gotovo da je trčkaralo po nastambi – posvjedočio je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta.

VIDEO: Sabina i Gustav, zebre iz zagrebačkog ZOO-a, dobili drugu prinovu

Osmogodišnja mama Sabina, koja je stigla iz nizozemskog Arnhema, jako je zaštitnički nastrojena. Tako se 23-godišnji tata Gustav, podrijetlom iz Plzeňa u Češkoj, zasad ne usudi približiti.

– Svako krdo zebri ima jednog dominantnog mužjaka koji je ujedno i vođa. U našem je slučaju to Gustav, ali kada ženke postanu majke, u tom trenutku one počinju diktirati tempo. Tako naša Sabina vjerno čuva svoje mladunče – objasnio je Skok.

Nizozemsko-češki par

Sabina i Gustav drugi su put ponosni roditelji. Prvu su bebu dobili prije dvije godine, što je i prosječno razdoblje u kojem ženke donose svoje mlado na svijet, a ona je nazvana Cheeza. Strasti među nizozemsko-češkim parom, kažu u ZOO-u, ni potom nije nestalo, što je rezultiralo i novom zebricom u vrtu.

– Obitelj je inače jako složna i drago nam je da se počela širiti – kazao je Skok.

Cheezi je ime nadjenula popularna bosanskohercegovačka grupa Dubioza kolektiv zato što svima na lice izvlači osmijeh. Prije nje je, 2015. godine, prisjetio se Skok, u Zagrebu na svijet došlo i muško mladunče zebre, koje je danas u beogradskom Zoološkom vrtu.

– On je već, koliko smo čuli, postao i višestruki otac – istaknuo je ravnatelj Damir Skok.

Demografska se slika po pitanju zebri i u zagrebačkom ZOO-u popravila jer prije mladunčeta iz 2015. u Maksimiru nije bilo prugastih beba više od deset godina, točnije od 2004. Gravidnost vrste, grantove nizinske zebre, nešto je više od godinu dana, u prirodi žive dvadesetak, a u zoološkim vrtovima, gdje su zaštićene od grabežljivaca poput lavova i hijena, čak dvostruko više.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.