Najstarija siščanka

Ana Svrabić u Domu za starije i nemoćne Sisak, proslavila 101. rođendan

Foto: Nikola Čutuk/pixsell
Ana Svrabić
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
Ana Svrabić
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
Ana Svrabić
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
Ana Svrabić
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
Ana Svrabić
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
Ana Svrabić
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
Ana Svrabić
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
Ana Svrabić
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
Ana Svrabić
15.07.2016.
u 13:39
"Rad, rad i samo rad. Uz dobrotu i pravednost to je recept dugovječnosti"
Pogledaj originalni članak

"Rad, rad i samo rad. Uz dobrotu i pravednost to je recept dugovječnosti" – kazuje nam ova simpatična Siščanka kojoj je jučer priređena i proslava. Proslavila je rođendan u društvu obitelji i prijatelja iz Doma u kojem je najstarija stanovnica.

"Nisam nikad zamišljala da bih doživjela stotu, no evo i 101." - kazuje nam Ana Svrabić koja se rodila u petrinjskoj Joševici, a nakon 2. Svjetskog rata doselila u Sisak gdje i danas živi. Zadnjih devet godina je u Domu za umirovljenike.

Zdravlje je dobro služi, što su istaknuli i djelatnici Doma - U stacionaru je, slabije pokretna no i dalje se, uz kćerkinu pomoć, može brinuti o sebi sama.

A u svome dugom životu puno je toga preživjela, pa i bijeg iz logora.

"Suprug mi je bio partizan pa su me uhapsili i stavili u logor u okolici Kostajnice. Osmog dana jednostavno sam uzela svoju malu Nenu na leđa i krenula prema izlazu. Bio je mladi stražar, uperio pušku i pitao gdje ideš, a ja rekla – idem van. Dečko nije imao srca pucati i do kraja rata skrivala sam se kod svojih kumova" – kazuje Ana, prepričavajući najgori period svoga života. U ratu je izgubila i roditelje te jednog brata.

Stariji Siščani znaju je kao kuharicu u popularnom "Lovačkom rogu". Tamo je kuhala punih 18 godina, sve do mirovine. Voljela je raditi, kaže, iako je bilo teško jer je često u smjeni bila jedina kuharica. U mirovini je već 39 godina, a ispočetka joj je zasluženi odmor od posla teško pao.

"Plakala sam kad sam odlazila u mirovinu. Nisam htjela prestati raditi i nisam nikada prestala raditi. I u penziji sam pomagala kao ispomoć, radila u svatovima. I ovdje u Domu znam zaviriti u kuhinju i pokazati malo kuharicama neke recepte" – dodaje simpatična Ana koja se posebno razveselila pjesmama domskog zbora i torti koju su za nju napravile kuharice iz doma.

Sada najviše vremena provede s kćeri Nevenkom.

"Kćer mi je tu blizu, svaki dan me posjećuje i to mi je dovoljno. Prije sam voljela, dok sam mlađa bila, plesati i izlaziti, a sad je mir moje sobe najbolji." - ističe Ana Svrabić.

>> “Bešte, ljudi – ide Budicki” i najstariji automobil u Hrvatskoj za treći rođendan popularnog muzeja

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

PU
Pulchrum
17:45 15.07.2016.

Gđa je dala vječni recept za eliksir mladosti. Svaka čast, divim se