Učenici zagrebačke Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn oduševili kreativnošću

Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece: Plakatima protiv nasilja

Foto: Goran Jakuš/Pixsell
plakat protiv nasilja
plakat protiv nasilja
plakat protiv nasilja
plakat protiv nasilja
plakat protiv nasilja
plakat protiv nasilja
plakat protiv nasilja
plakat protiv nasilja
plakat protiv nasilja
plakat protiv nasilja
plakat protiv nasilja
plakat protiv nasilja
plakat protiv nasilja
plakat protiv nasilja
17.11.2009.
u 20:10
Radovi učenika kreativna su ostvarenja sa snažnim porukama opomene i nade. - Shvatio sam da mladi ne govore o nasilju jer se srame i zato im treba pomoći - kaže Borna Aron Grčević, 17-godišnji učenik.
Pogledaj originalni članak

Pošto je Ured pravobraniteljice za djecu prošle godine dobio prvu nagradu UN-ove organizacije WWSF za promicanje prevencije zlostavljanja djece, novčani iznos nagrade - 3000 dolara - darovao je Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu.

Time je pravobraniteljica Mila Jelavić pozvala učenike da se pridruže međunarodnoj kampanji kojoj je cilj promicanje svijesti o tome da nema opravdana nasilja nad djecom i da se zlostavljanje najmlađih uvijek može spriječiti te podsjetiti na odgovornost društva i svih pojedinaca da se na tome maksimalno angažiraju.

“Bio sam bez ideje”
Rezultat: iznimno kreativna ostvarenja, sa snažnim i potresnim porukama koje opominju, ali pružaju nadu. No, između pedesetak radova koje su izradili učenici Grafičkog odjela škole jedan je plakat – “Ožiljci ostaju” – odaslao najsnažniju poruku pa je i odabran da i službeno poziva na obilježavanje 19. studenoga – Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece. Idejno rješenje plakata potpisuje 17-godišnji učenik 4. razreda Borna Aaron Grčević koji se danas prisjeća kako mu je u početku malo nedostajalo da se uopće ne odazove na natječaj.

– Bio sam bez ikakve ideje. Skice su se nizale, ali nisam bio nimalo zadovoljan onim što sam “proizveo”. Na sreću, naša mentorica, profesorica Vlasta Pirnat jako nas je poticala na rad pa nas je u jednom trenutku podijelila u skupine.

>>Pogledajte plakate protiv nasilja
Moja kolegica Vendi Vernić predložila je osnovnu ideju, čovječuljke, koje sam dalje razradio, točnije palio ih upaljačem, iskušavao različite varijante koje sam poslije doradio u fotoshopu. Napravio sam tri-četiri plakata iz iste serije, ali u različitim perspektivama. Ideje sam crpio iz novinskih članaka o nasilju i razgovarajući s ljudima u svojoj okolini. Shvatio sam da mladi o tome ne govore jer se srame i upravo zato im treba pomoći – kaže Borna.

Zavidna kreativnost
Njegova mentorica, profesorica Vlasta Pirnat ne skriva zadovoljstvo uspjehom svojih đaka.

– Svake godine u školi odabiremo neku društveno angažiranu temu, a ovaj put tema nasilja i više je nego aktualna. Prije nego što smo počeli s radom, kolega Damir Brčić i ja mnogo smo razgovarali s njima kako bismo osvijestili taj problem i vidjeli koliko su uopće upoznati s njim.

Sjećam se kako je jedna od naših učenica pričala o svojoj prijateljici koja je preživjela seksualno nasilje i to je jedna od priča koja ih je jako motivirala na rad. Silno sam ponosna što su njihovi radovi tako originalni i što nisu rabili motive poput fotografija tužne djece nego su doista pokazali svoju kreativnost – ispričala je profesorica Vlasta Pirnat.

Izložba učeničkih radova bit će svečano otvorena 19. studenoga 2009. u Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna.

Suradnjom sa "Školskim novinama“ koje omogućuju da plakat o prevenciji zlostavljanja djece dospije u sve odgojno-obrazovne ustanove u Hrvatskoj, pravobraniteljica želi potaknuti sve koji rade s djecom da pridonesu toj vrijednoj kampanji.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

Avatar punkufer
punkufer
10:51 20.11.2009.

Koliko to košta? Tko to plaća?

GR
grgoni
19:42 19.11.2009.

mislio sam da se komentiraju radovi i kreativnost , a ne stajališta o autoritetima u društvu.

LU
Lujo123
20:53 17.11.2009.

17.11.2009. u 20:45h punkufer - jako si u krivu! Bjelodano nemaš svoje djece u školi i ne znaš kaj se dešava u našim školama. Ja nažalost znam jako dobro i mnoge noći poradi toga nisam prospaval. Ali kak veli Biblija: \"Blago onima koji ne znaju ...\"