Neobični potezi

Svi su im se smijali, ali oni su dugove istopili

Foto: Pixsell
gradovi
Foto: Tino Jurić/Pixsell
Božo Petrov
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
Ivica Glavan, Ivo Josipović
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
ivan kovačić
21.08.2014.
u 17:00
Razočarani lokalnom politikom, birači su svoje glasove na lokalnim izborima u tri dalmatinska grada dali nezavisnim kandidatima...
Pogledaj originalni članak

Razočarani lokalnom politikom, birači su svoje glasove na lokalnim izborima u tri dalmatinska grada dali nezavisnim kandidatima. Božo Petrov postao je gradonačelnik Metkovića, Ivan Kovačić Omiša, a Ivica Glavan dobio je drugi mandat na čelu Sinja. I svi oni redom povukli su u najmanju ruku neobične poteze, neki bi rekli populističke.

Internet na dar

Petrovu su se i smijali kada je smanjivao plaću sebi i svojim suradnicima, a Kovačiću kada je prodavao automobil da bi uredio dječji vrtić. Ali danas, nakon nešto više od godinu dana, rezultati s kojima se mogu hvaliti ipak su tu.

Kada je zasjeo u fotelju gradonačelnika Metkovića, mladog Božu Petrova dočekala je, kaže, proračunska rupa od oko 17,5 milijuna kuna. Danas duguju oko devet milijuna. No još većim uspjehom drži stabiliziranje gradskih poduzeća i što je grad ipak uspio uložiti u manje projekte.

– Uveli smo prometni red u grad, a sada uvodimo i bežični internet u cijeli grad pa će mjesečni izdaci stanovnicima za internet biti znatno manji. To će biti naš dar njima jer su nam izišli ususret pri uvođenju naplate parkiranja – ističe Petrov. S ponosom, kaže, može reći da su šanse da grad ode u bankrot danas sve manje. Klima u gradu napokon se promijenila, riješili su se i poreznog duga pa se sada mogu prijaviti za sredstva iz fondova EU i mimo ministarstava. Neke su projekte već pripremili i ako sve upali, kaže Petrov, od 50 do 100 radnih mjesta u gradu bit će zagarantirano. Uza sve to, investitori im se, ističe, sada sami javljaju.

Slična situacija dogodila se i u Omišu. Samo u prvoj godini mandata novi nezavisni gradonačelnik Ivan Kovačić istopio je 14 milijuna kuna duga, što je, kaže, četvrtina ukupnih dugovanja. A nije izmišljao toplu vodu. Jednostavno su počeli poslovati racionalnije.

– Uvijek sam govorio da se grad, mali kao što je Omiš, mora voditi kao obitelj. Pa su mi se svi veliki stručnjaci smijali. A u tome je cijela poanta. Mi ništa ne kupujemo, a da ne zatražimo barem tri-četiri ponude. A naše ekipe počele su izvoditi male komunalne akcije u gradu, na što su prije trošeni milijuni. I rezultati su tu – kaže Kovačić.

Promjene se osjećaju i u Sinju u kojem je nezavisni kandidat Ivica Glavan dobio drugi mandat. Prvi je, kaže, počeo obnašati u vrijeme teške krize.

Planovi za budućnost

Unatoč tome sagrađena je Gospodarska zona Kukuzovac, dovedena su 24 investitora. Komunalna infrastruktura ojačana je desecima milijuna kuna investicija uloženih u sigurnost cesta, opskrbu i odvodnju vode, povećanje energetske učinkovitosti javne rasvjete. A grad nema zaduženja i neizmirenih obveza ni prema kome. Planova za budućnost gradonačelniku Glavanu ne nedostaje. Želja mu je pozicionirati Sinj na kartu prepoznatljivih europskih i svjetskih kulturno-turističkih destinacija.

>>Petrov proglašen najgradonačelnikom regije: 'Smanjio si plaću na minimalac'

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 56

Avatar Black_Zero
Black_Zero
17:19 21.08.2014.

citam ovaj clanak I svaka mi se dlaka na kozi podigla, I pomislim doci ce kraj I ovim guzo...ama vise, I ovoj kriznoj hrvatskoj, samo da se opametimo vise i postavimo ovakve ljude kao ova trojka...BVB..opet ce biti LIJEPA NASA

NV
novo vriijeme
17:45 21.08.2014.

Kada se prođe kraj poslovne zone Kukuzovac kraj Sinja na putu prema Splitu vide se tri hale koje tamo stoje već tri godine pa se čovjek pita gdje su 23 investitora sagradila svoje investicije i da li je medijski ulazak u ekipu uspješnih vezan uz Glavanovu podršku Grabriću i svih kojima on pripada. Uz to Sinj je među općinama sa najvećim brojem nezaposlenih u državi.

MO
Milka Oreo 300g.
17:41 21.08.2014.

Rješenje je ne glasovati za hdz niti sdp, dajte ljudi pustite napokon krv u glavu i nemojte glasovati za njih, niti za stranke koje su u koaliciji s njima,