ratni zločin

Svi Hrvati iz BiH optuženi zbog Bošnjaka, ni jedan zbog Srba

Foto: 'Patrik Macek/PIXSELL'
Svi Hrvati iz BiH optuženi zbog Bošnjaka, ni jedan zbog Srba
30.05.2013.
u 11:30
Bosanskohercegovački Hrvati boje se da je sve ovo samo nastavak politike kojom se BiH želi podijeliti na dva dijela
Pogledaj originalni članak

Mnogi Hrvati u BiH u posljednjih 15-ak godina odgovarali su pred Haaškim sudom zbog ratnih zločina. Dario Kordić, Tihomir Blaškić, Mario Čerkez, Anto Furundžija, Vladimir Šantić, Mladen Naletilić Tuta i brojni drugi osuđivani su zbog zločina koje su počinile hrvatske postrojbe tijekom prošlog rata. Neki od njih će još godinama biti u zatvoru, kao npr. Dario Kordić, a neki su u drugostupanjskom postupku barem djelomično uspjeli dokazati svoju nevinost, kao što je slučaj s Tihomirom Blaškićem.

Zanimljivo je da su svi Hrvati iz BiH u Haagu optuženi zbog zločina počinjenim nad Bošnjacima, a nijedan se proces nije vodio zbog zločina nad Srbima. S druge strane, brojni zločini nad Hrvatima u BiH ostali su nekažnjeni, a njihovi su počinitelji i danas na slobodi, čak obavljaju visoke državne dužnosti. Pojedini procesi još uvijek se vode pred Sudom BiH, i to za zločine nad Hrvatima u dolini Neretva i logore Armije BiH na prostoru Jablanice.

Iako su osumnjičeni za teška zlodjela, optuženi u tim predmetima brane se sa slobode, što je izazvalo velik revolt hrvatskih žrtava. I to je pokazatelj kako se haaško, ali i pravosuđe BiH odnosi prema Hrvatima i hrvatskim žrtvama iz prošlog rata. – Bojim se da je sve ovo samo nastavak politike kojom se želi BiH podijeliti na dva dijela, a od Hrvata napraviti manjinski narod bez ikakvih prava – zaključuje jedan od naši sugovornika.

Sve o presudi hrvatskoj šestorci čitajte u našem specijalu

 

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.