domaća skijališta

Sve više skijaša s mora, najbolje se prodaju aranžmani za 1765 kn

Foto: Goran Jakus/PIXSELL
10.01.2013., Zagreb - Prvo skijanje za gradjanje u 2013 na Sljemenu na Crvenom spustu. Photo:Goran Jakus/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Sljeme,HV,obuka,kadeti,skijanje
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Sljeme,HV,obuka,kadeti,skijanje
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Sljeme,HV,obuka,kadeti,skijanje
03.12.2015.
u 14:30
Sa svim troškovima za sedam dana zimovanja obitelj s dvoje djece trebat će od 10 do 20 tisuća kuna. Većina štedi na ranim rezervacijama
Pogledaj originalni članak

Život nakon pariških napada nije stao, ali putuje se manje. Najveće su žrtve europske metropole u kojima se domaćini posljednjih tjedana susreću i s dvoznamenkastim minusima. Dijelom možda baš zbog pada interesa za velike europske gradove – skijalištima popularnost raste. Na burzi straha sigurnost ima visoku cijenu, a gdje je, reklo bi se, mirnije i sigurnije nego na idiličnim bijelim padinama?

Padine i umjesto Beča

Europska oseka putovanja, koje je nekim domaćim putničkim agencijama studenačke poslovne planove srezala i do 30 posto, zahvatila je ne samo turistička nego i poslovna putovanja. Trpi, recimo, čak i jedan nedaleki, mirni Beč kojem adventsko vrijeme nosi pozamašan komad godišnjeg turističkog kolača. Domaći turistički radnici, čije su agencije lani svaki prosinački vikend za Beč imale po pet-šest autobusa turista iz Hrvatske, sad su sretni kad napune dva-tri. – Ali zato trenutačno imamo desetak posto više prodanih skijaških aranžmana nego lani početkom prosinca. Više putnika negoli je inače slučaj raspituje se za dodatne sadržaje u hotelima i u zimovalištima. Zaključujemo, stoga, da je među skijašima nešto više nego inače onih kojima samo skijanje nije na prvom mjestu. Jednostavno se žele nekamo malo maknuti, odmoriti se i možda bi, da nije ove situacije s Parizom, otišli u neku europsku metropolu, a sad biraju skijanje – zaključuje Ivan Pukšar iz Kompasa.

Najbrže raste broj skijaša u Dalmaciji, Istri i Primorju, za potvrdu da je sezona na Jadranu stvarno bila dobra, a na uštrb Austrije sve su popularnija talijanska skijališta. Hoće li do kraja zime porasti i uobičajeni broj od oko sto tisuća Hrvata na skijanju u vrijeme školskih praznika te oko 200.000 tijekom cijele zime, tek će se vidjeti. Jedno je sigurno, putni se itinereri u mnogim obiteljima prekrajaju, a preslaguju se i planovi u samim agencijama. U Atlasu, gdje također bilježe dvoznamenkasti rast broj prodanih ski-aranžmana, umjesto Pariza, recimo, nude ‘zamjenske’ Maltu ili Portugal.

– Prisiljeni smo učiti živjeti s tragedijama poput pariške. Putnici generalno jesu oprezniji, no želja za putovanjima nije se ugasila – tvrdi Nikolina Frklić iz Atlasa.

– Skijaša je više i zbog toga što se regrutiraju neki novi, a vjerujem i da se agencijama vraćaju mnogi koji su ranijih godina putovali u vlastitoj organizaciji. Uvjerili su se da u konačnici nema povoljnije opcije od agencijske.

Otplaćuju na rate

Prosječna cijena dosad prodanih agencijskih aranžmana iznosi 1765 kuna. Kad se zbroje svi troškovi sedmodnevnog zimovanja obitelji s dvoje djece, trebat će između deset i dvadeset tisuća kuna. Cijene, dakako, mogu biti dvostruko više. Iako skijanje već dulje nije rezervirano samo za bogate, mnoga skijališta nude i vrhunski luksuz. Većinu Hrvata to ne zanima i poseže se za ratama ili ranim rezervacijama na čemu se štedi i 30 posto.

>> Na skijanje u susjedstvo - ako prouzročite nesreću bez zimske opreme, kazna može biti i do 5000 eura

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar imotska115
imotska115
15:19 03.12.2015.

Izgleda da im je godina turizma bila dobra, ali uvik kukaju. Znaci ima.