Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZIMOVANJE

Na skijanje u susjedstvo - ako prouzročite nesreću bez zimske opreme, kazna može biti i do 5000 eura

Nassfeld
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/6
17.11.2015.
u 10:00

Najpopularnije skijaške destinacije u Austriji, Sloveniji, Italiji, Francuskoj i BiH pohodit će i ove sezone oko 200.000 Hrvata

I ove će godine na skijanje oko 200.000 Hrvata, većinom u najpopularnija alpska odredišta u Sloveniji, Austriji, Italiji i Francuskoj, ali dosta Hrvata na zimovanje odlazi i u susjednu BiH, gdje su cijene osjetno povoljnije. Većina skijaša na zimski odmor odlazi automobilima pa treba upozoriti na prometna pravila u zemljama odredišta i državama kroz koje prolaze, pri čemu nam pomažu podaci Hrvatskog autokluba. U Hrvatskoj je zimska oprema obvezna na zimskim dionicama javnih cesta od 15. studenoga do 15. travnja. U zimske dionice ubrajaju se kontinentalne autoceste i državne ceste. A obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika.

Pod zimskom opremom podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače. U Austriji je obvezna zimska oprema u razdoblju od 1. 11. do 15. 4. u vrijeme zimskih uvjeta na cesti. Pod zimskom opremom podrazumijeva se isto što i u Hrvatskoj. Ali, oprez! Kazna za nepoštivanje propisa je 35 eura, a ako ste bez zimske opreme prouzročili zastoj u prometu, kazna doseže 5000 eura.

U Francuskoj je uporaba zimske opreme obvezna u vrijeme zimskih uvjeta vožnje, odnosno kad je prometnim znakom označena njezina obvezna uporaba, primjerice lanaca za snijeg. Na planinskim je cestama posebice obvezna uporaba lanaca za snijeg i za vozila opremljena zimskim gumama. Kazna za vožnju bez zimske opreme je 135 eura. U Italiji regija sama odlučuje kad i kakvu zimsku opremu zahtijeva na cestama na njihovu području. Većina regija na području sjeverne i srednje Italije odlučila se za datumski određenu uporabu zimske opreme, koja uključuje ili 4 zimske gume ili 4 ljetne i lance za snijeg dodatno u opremi. Primjerice, u pokrajini Furlaniji-Julijskoj krajini, na autocestama Trst – Venecija i Palmanova – Udine – Tržič, obvezna je uporaba zimske opreme od 15.11. do 15.4., bez obzira na uvjete vožnje. U Sloveniji je uporaba zimske opreme datumski određena – od 15.11. do 15.3., bez obzira na vremenske uvjete, odnosno u slučaju zimskih uvjeta prije ili poslije tog vremenskog razdoblja. Vozač, koji nema propisanu zimsku opremu kažnjava se sa 40 eura. Ako je zbog izostanka zimske opreme onemogućen promet, kazna je 500 eura. Ako vozite a da niste očistili auto od snijega, možete očekivati kaznu od 200 eura.

>> Ako ovo od 15. 11. nemate u prtljažniku, moglo bi vas stajati 700 kuna

>> Na HAK-ovom testu opet nema izvrsnih, četiri gume 'pale'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije