MOGUĆA ZABRANA NA RAZINI EU

Sve više europskih zemalja prekida promet s Velikom Britanijom zbog novog soja koronavirusa

Foto: Reuters/PIXSELL
Heathrow
Foto: Reuters/PIXSELL
Zračna luka Heathrow
Foto: Reuters/PIXSELL
Heathrow
20.12.2020.
u 19:05
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) poziva svoje članove u Europi da "pojačaju kontrolu" zbog novog soja koronavirusa koji kruži Velikom Britanijom, rekao je u nedjelju njezin europski ogranak za AFP.
Pogledaj originalni članak

Njemačka se u nedjelju priključila europskim zemljama koje su obustavile zračne veze s Velikom Britanijom nakon pojave novog zaraznijeg koronavirusa, rekao je vladin izvor.  Putničke letove ranije su prekinule Nizozemska, Belgija i Italija zbog virusa koji se nekontrolirano širi Britanijom.

Odluka Berlina stupa na snagu u nedjelju u ponoć. Zabranu bi mogla uvesti cijela Europska unija, jer traju konzultacije o zajedničkom odgovoru na pomorske, željezničke i cestovne veze s Britanijom. O tome su ranije u nedjelju razgovarali Emmanuel Macron, Angela Merkel, Ursula Von der Leyen i Charles Michel.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) poziva svoje članove u Europi da "pojačaju kontrolu" zbog novog soja koronavirusa koji kruži Velikom Britanijom, rekao je u nedjelju njezin europski ogranak za AFP.

Izvan Velike Britanije, nekolicina slučajeva je prijavljena u Danskoj (9) te po jedan u Nizozemskoj i u Australiji, navodi WHO koji preporučuje svojim zemljama članicama da "povećaju kapacitete za sekvenciranje" virusa i tako saznaju više o opasnostima koje donosi novi soj, rekla je glasnogovornica.

Kako navodi WHO, osim "prvih naznaka da bi novi soj mogao biti zarazniji", on bi "mogao utjecati i na djelotvornost nekih dijagnostičkih metoda", opet po "prvim informacijama". No nema "nijednog dokaza o promjeni težine bolesti", premda se i o tome istražuje.

WHO će pružiti više informacija čim bude imao "jasniju sliku o osobinama novog soja", rekla je glasnogovornica WHO-a za Europu, odgovarajući na upit AFP-a.

"Diljem Europe, gdje se virus brzo širi, zemlje moraju pojačati kontrolu i prevenciju", ističe UN-ova organizacija.

Na svjetskoj razini WHO preporučuje "svim zemljama da, ako je moguće, povećaju svoje kapacitete sekvenciranja virusa Sars-Cov-2 i da razmjenjuju podatke na međunarodnoj razini, napose ako se otkriju iste problematične mutacije".

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar damtiga
damtiga
01:50 21.12.2020.

taj novi soj već je izoliran i u danskoj, nizozemskoj i irskoj i australiji, pitanje je dana kad će se proširiti cijelim svijetom

DU
Deleted user
19:20 20.12.2020.

nema slucajnosti u politici i ekonomiji.....brexit ???

MA
Maux
19:14 20.12.2020.

Ahahhahaha letove prema UK zadranjuje SAMO EU ... ma da nije zato da se izbjegne kaos na granicama UK-EU kada UK izadje iz EU kroz koji dan bez dogovora ... Zamisli, novi soj virusa samo u UK ... LOL ovo sve postaje uvreda za svakog tko ima bar dvije mozdane stanice ...