Rezolucija Zemlja

Sve je više očišćenih lokacija diljem hrvatske obale

16.10.2022.
u 15:30
Proteklog se vikenda čistilo oko Šibenika i na Korčuli, a sve u sklopu velike Večernjakove ekološke akcije
Pogledaj originalni članak

Nakon završetka turističke sezone koja je jedan od glavnih gospodarstvenih pokretača za razvoj i napredak Šibensko – kninske županije često se mogu vidjeti i negativne posljedice za prirodu i okoliš. Naime, turisti, ali i domaći stanovnici zbog velike količine otpada tijekom sezone nesavjesno odlažu otpad u prirodu što negativno utječe na ekosustav. Upravo su iz toga razloga udruga mladih "Mladi u EU" i Razvojni Europski centar Inicijativa odabrali Jadrtovac, mjesto u blizini Šibenika koje se nalazi u Morinjskom zaljevu, za svoju akciju čiščenja u sklopu velikog Večernjakovog ekološkog projekta Rezolucija Zemlja

- Riječ je o lokaciji koje je mrjestilište riba i gnjezdilište ptica, a zelena oaza nudi i ljekovite obale za počinak i uživanje u tihom prirodnom okolišu za akciju čišćenja i uređenja od otpada nakon turističke sezone - objasnili su iz udruge, a na akciji koja je održana 14. listopada okupilo se ukupno 16 volontera koji su očistili i uredili manje područje zaljeva, koje je prema uputama i smjernicama Zelenog grada, gradskog poduzeća zaduženo za uređenje i čišćenje od smeća i otpada, najkritičnija točka u Morinjskom zaljevu. U sklopu akcije su volonteri sakupili ukupno 25 velikih vreća otpada i smeća.

Također, udruga Novi otok iz Vele Luke dan kasnije održala je akciju čišćenja dijela obale uvale Prižba u blizini plaže. U akciji su sudjelovali volonteri udruge čisteći obalu i vadeći razni otpad iz mora koji je pluta po površini. Udruga inače promiče održivi razvoj i pokušava podići svijest otočana, posebno djece i mladih o važnosti očuvanja okoliša i promoviranja održivog razvoja zajednice.

 

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.