Zamjenica guvernera HNB-a

Švaljek objasnila za koliko bi se povećala godišnja otplata stambenih kredita ako se povećaju kamatne stope

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Prosječna cijena novogradnje u Zagrebu je 14.672 kune, 4.7% više nego 2020.
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Sandra Švaljek i Boris Vujčić
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Zagreb: Vujčić i Švaljek dali izjave nakon sjednice Odbora za financije i državni proračun
11.05.2022.
u 22:02
Šavljek je također iznijela da bi 50 posto kredita s anuitetima od 2000 kuna porasli za 200 kuna, ako bi kamatna stopa porasla za dva postotna poena.
Pogledaj originalni članak

Zamjenica guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Sandra Švaljek danas je na 17. Međunarodnoj konferenciji o razvoju nekretnina u Zagrebu iznijela procjene HNB-a o tome za koliko bi se povećao iznos godišnje otplate stambenih kredita ako se povećaju kamatne stope.

"Otplata stambenog kredita narast će u prosjeku za 1800 kuna godišnje ako kamatne stope stambenih kredita porastu za jedan postotni bod. Ako bi kamatne stope rasle za dva postotna boda, to bi povećanje bilo 3800 kuna na godišnjoj razini", iznijela je Švaljek.

Na konferenciji Šavljek je također iznijela da bi 50 posto kredita s anuitetima od 2000 kuna porasli za 200 kuna, ako bi kamatna stopa porasla za dva postotna poena.

Za RTL je pojasnila da je procjena napravljena na analizi stvarnih stambenih kredita i to onih u kojima je ostalo više od 85 posto neotplaćene glavnice. Također, uzeli su u obzir sve kredite, neovisno o tome imaju li varijabilnu, fiksnu ili promjenjivu kamatu.

"Ako bi kamatna stopa porasla za jedan postotni poen, tada bi anuiteti kod stambenih kredita porasli za 5,6 posto, a ako bi kamatne stope porasle za dva postotna poena, onda bi i anuiteti porasli za 11,2 posto", rekla je Švaljek. Procjena je rađena i na temelju trenutačnog stanja u kojem je prosječna kamatna stopa 2,5 posto.

Za one kredite koji su pri kraju isplate, povećanje kamatnih stopa neće imati veliki utjecaj, ali će oni, koji imaju duži period otplate pred sobom, biti osjetljivi na porast kamatnih stopa.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

TA
Tarantula
07:40 12.05.2022.

Ljudi koji su dizali kredite morali su znati u što ulaze i u kakvoj državi.