gradski poticaj

Svaki udomitelj napuštenog psa od grada Otoka dobiva 3000 kuna

Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
06.12.2018.
u 20:00
S udomiteljem se potpisuje ugovor o udomljavanju životinje, a osim ove naknade Grad u 2018. svim vlasnicima pasa na gradskom području financira njihovo mikročipiranje i prvo cijepljenje
Pogledaj originalni članak

Prema odluci o jednokratnoj financijskoj pomoći, koju je donio gradonačelnika grada Otoka Josip Šarić, udomitelj napuštenog psa s područja Grada dobiva nagradu od 3000 kuna.

Navedeni iznos isplaćuje se za psa za kojeg je aktom komunalnog redara utvrđeno da je napušten. Na koje pse se to odnosi, s obzirom da su na stranicama grada uz obavijest o financijskoj pomoći objavljene fotografije pasa od kojih su neki već u skloništu, te kako se udomljenje i nagrada realiziraju, upitali smo Grad Otok. Potpisuje li se ugovor s udomiteljem napuštenog psa, koje su njegove obveze (cijepljenje, čipiranje, kastracija) i tko to kontrolira?

– Psi čije su fotografije objavljene na stranicama Grada Otoka nalaze se na ulicama našeg grada. Među njima su i tri koja su u skloništu za napuštene životinje, jedan je tijekom akcije i udomljen, a nadamo se udomiti i preostala dva psa. S udomiteljem se potpisuje ugovor o udomljavanju životinje u kojemu su definirana prava i obveze Grada i udomitelja. Grad snosi i troškove mikročipiranja i prvoga cijepljenja u cijelosti, a komunalni redar ima dužnost obaviti nadzor nad udomljenom životinjom – kažu nam u Gradu. Dodaju kako Grad ima potpisan ugovor sa Veterinarsko–higijeničarskim servisom Tip-Tip i skloništem za životinje iz Vinkovaca. Trošak mjesta u skloništu je oko 1500 kuna po psu, uključujući rezervaciju za nepopunjeno mjesto, a prema ugovoru Grad plaća rezervaciju tri mjesta. Iako su nam poslali i ugovor sa skloništem, ne znamo što je uključeno u tu cijenu jer sve vjerojatno piše u ponudi koja je sastavni dio ugovora, a koju ipak nismo dobili.

 

 

Gradsko vijeće Grada Otoka donijelo je u travnju i Odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama. No, kontrolu čipiranja pasa još nisu priveli kraju.

– S obzirom na obim posla i broj kućanstava u naseljima Otok i Komletinci, kontrola mikročipiranja još uvijek je u tijeku. Iako nije u cijelosti izvršena, polučila je izvrsne rezultate. Preko 100 pasa je mikročipirano i cijepljeno, a nadamo se po završetku kontrole da će na području Grada svi psi biti mikročipirani i cijepljeni, što je i primarni cilj Odluke o financiranju mikročipiranja i prvog cijepljenja pasa na području Grada Otoka u 2018. godini – kažu u Gradu uz objašnjenje kako se tom odlukom financira mikročipiranje i prvo cijepljenje vlasnicima pasa sa prebivalištem na području Grada.

Što se krije iza odluke o financiranju udomljavanja, vodi li ona smanjenju napuštenih pasa i mogu li tome pomoći mjere koje su Odlukom propisane za vlasnike kućnih ljubimaca? Jedna od njih je i novčana kazna od 300 do 1000 kuna za vlasnike koji ne drže pod kontrolom razmnožavanje kućnih ljubimaca i ne spriječe svako neregistrirano razmnožavanje. No, upitno je koliko će se kazni moći naplatiti jer se prema Odluci grada Otoka neregistrirano razmnožavanje još uvijek odnosi samo na one koji imaju tri i više ženki. Iako Zakon o zaštiti životinja propisuje da se svaki uzgoj mora prijaviti Ministarstvu poljoprivrede.

 

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

PA
Pajkoslava2
00:14 07.12.2018.

pas dobije više nego što dobije žena kad rodi prvo dijete. pa nije ni čudo da propadamo...