rat za grabljivicu

Svađa zbog ranjene ptice: Ne dam orla ministru!

Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
Svađa zbog ranjene ptice: Ne dam orla ministru!
10.10.2014.
u 17:50
Ministarstvo: Ptica mora u Zaprešić! Menđušić: Samo silom!
Pogledaj originalni članak

– Ne dam im orla. Mogu ga samo silom uzeti i sami snositi posljedice za taj čin – poručuje odgovornima iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode Emilio Menđušić, voditelj i osnivač Sokolarskog centra iz Dubrave pokraj Šibenika.

Rizik od letenja

Sukob sa Zmajlovićevim ministarstvom eskalirao je ovih dana, nakon što je Menđušić, koji se od kraja kolovoza u centru skrbi za ranjenog surog orla, odbio zahtjev Ministarstva da pticu hitno prebaci u utočište Udruge za zaštitu divljih životinja AWAP pokraj Zaprešića. Orla, koji je težak 4,5 kilograma i promjer krila mu je oko dva metra, s Paga su dopremili vatrogasci, a u međuvremenu mu je operirano iščašeno rame lijevog krila i ugrađena metalna šipka. U manje od tjedan dana od operacije iz Ministarstva su zatražili da ga se smjesti u veliku letnicu AWAP-a, kako bi njegov oporavak bio uspješniji, no Menđušić za to ne želi ni čuti.

Orao je, tvrdi, trenutačno sposoban tek doskočiti na prečku visoku 75 centimetara te su i transport i smještaj u veliku letnicu rizik koji bi ugrozio njegov daljnji oporavak. S time se slažu i dva veterinara koja djeluju u centru. Stoga Menđušić od Ministarstva traži da imenuje stručnjake koji će napraviti stručnu ekspertizu, umjesto da o orlu, koji je kritično ugrožena vrsta i u nas je preostalo tek 20-ak parova, odlučuju iz zagrebačkih fotelja. Iz Ministarstva zaštite okoliša pak odgovorili su mu kako su ga oni obvezali te ga financiraju za poslove skrbi i liječenja ptica grabljivica. Poručuju da su oni su dužni nadzirati njegov rad i donositi odluke, a na njemu nije da ih preispituje. Na upit Večernjeg lista iz tog Ministarstva kažu da Sokolarski centar za njih obavlja poslove privremene skrbi o ozlijeđenim, bolesnim i iscrpljenim pticama grabljivicama iz prirode s ciljem njihova oporavka i povratka u prirodu te druga ovlaštena oporavilišta, za što ga se u 2014. financira sa 200.000 kuna.

Bilo bi mu bolje u AWAP-u

Zbog specifične situacije, odnosno Menđušićevih izjava da orla mogu dobiti samo silom još uvijek nije dogovoreno vrijeme premještaja ptice, odgovaraju. No činjenica je da su jedinke svih divljih životinja iz prirode vlasništvo i interes RH pa Ministarstvo Menđušiću ne oduzima orlove jer oni nisu ni njegovo ni ičije privatno vlasništvo. U prilog tvrdnji da će orao bolju letnu kondiciju prije puštanja u prirodu steći u AWAP-u, Ministarstvu ide i očitovanje Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, koje je, tvrde, dobio Menđušić. U njemu piše da se ptici mora omogućiti postupno povećanje visine leta i doleta, za što su letnice AWAP-a primjerenije.

Iz Ministarstva zaštite okoliša poručuju da incident sa surim orlom ne osporava dosadašnje Menđušićeve rezultate skrbi i liječenja niti je doveden u pitanje znatan doprinos Sokolarskog centra u očuvanju ptica grabljivica.

>> Iznemogli i pothranjeni bjeloglavi sup sletio mu u dvorište

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

LO
lojtra1
18:21 10.10.2014.

Gospodine Silvio, ne dajte zmajloviću orla, pojest će vam ga!!

DU
Deleted user
18:54 10.10.2014.

Netko ti godisnje daje 200k kn i onda jos pametujes, to ima samo kod nas.

DO
dotoresa
20:53 10.10.2014.

Boji se ministar da bi ovaj orao možda moga loviti crvene zmijice ,pa za svaki slućaj da ga rezervatira.Silvio,ne dajte našeg orla,vi se za njega brinete i tu uvik postoji jaka veza Čovik-beštijica.