PRKOSE OSTATKU EUROPE

Susjedi su ogorčeni na njih: Sve se može zatvoriti zbog korone, skijaške staze – nikako

Foto: Glories Francois/ABACA/PIXSELL
Ski Resorts Stay Open Amid Coronavirus Pandemic - Switzerland
Foto: Glories Francois/ABACA/PIXSELL
Ski Resorts Stay Open Amid Coronavirus Pandemic - Switzerland
Foto: Pixabay
Skijanje u Švicarskoj
Foto: Hannibal Hanschke/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
German Chancellor Angela Merkel delivers a speech on the government's response to the coronavirus disease (COVID-19) pandemic in Berlin
Foto: Pixabay
Skijanje u Švicarskoj
10.12.2020.
u 16:35
Dok će skijališta u Njemačkoj, Austriji, Italiji i Francuskoj odlukom tamošnjih vlasti mirovati do siječnja, a možda i nakon toga, Švicarska ostaje europska oaza za sve ljubitelje snijega, što izaziva bijesne reakcije u susjednim zemljama, a pogotovo u Njemačkoj
Pogledaj originalni članak

Dok se cijela Europa zatvara, a zemlje srednje i sjeverne Europe prisiljene su zatvarati i svoja skijališta koja imaju važnu ulogu u njihovim gospodarstvima, pogotovo u Austriji i Italiji, mnogi sa zavišću i čuđenjem promatraju situaciju u Švicarskoj. Švicarci, naime, tvrdoglavo odbijaju zatvaranje svojih skijališta i ugostiteljskih objekata, unatoč činjenici da je zaraženih po stanovniku u Švicarskoj dvostruko više nego, primjerice, u susjednoj Njemačkoj.

Davos preseljen u Singapur

U Švicarskoj je ovogodišnja skijaška sezona otvorena koncem listopada, a tako će po svemu sudeći i ostati, unatoč pandemiji koronavirusa. Dok će skijališta u Njemačkoj, Austriji, Italiji i Francuskoj odlukom tamošnjih vlasti mirovati do siječnja, a možda i nakon toga, Švicarska ostaje europska oaza za sve ljubitelje snijega, što izaziva bijesne reakcije u susjednim zemljama, a pogotovo u Njemačkoj. Njemačka kancelarka Angela Merkel željela je sveeuropski dogovor o zatvaranju skijališta do 10. siječnja kako bi se zaustavilo širenje smrtonosnog virusa, s obzirom na to da su upravo skijališta bila žarišta širenja zaraze na početku pandemije, ali ta je ideja naišla na razumijevanje samo pojedinih zemalja, ali i na žestoko protivljenje drugih, među kojima je i Švicarska koja nije članica EU.

VIDEO: Margaret (90) prva je osoba koja se cijepila protiv koronavirusa: "Ovo je najbolji poklon za rođendan!"

Švicarske su vlasti odbile ideje o zatvaranju skijališta, poručujući kako će turisti i ove zime moći skijati na švicarskim skijalištima, ali uz planove o zaštiti. To je njemačku kancelarku dovelo u nezavidnu situaciju. Vlada u Berlinu, naime, najavljuje još strože mjere i potpuni lockdown kako bi se ograničilo širenje pandemije, što nije jednostavno objasniti njemačkim građanima u trenutku kada u susjednoj Švicarskoj, u kojoj je situacija dvostruko gora nego u Njemačkoj, uopće ne provode stroge epidemiološke mjere, pa čak ni u kantonima u kojima se govori njemački, iako imaju puno više zaraženih od Njemačke. Njemački mediji objašnjenje ovakvog ponašanja švicarskih vlasti pronalaze u švicarskom liberalizmu i snažnom federalizmu, zbog čega se u Švicarskoj sumnjičavo gleda na državni intervencionizam, unatoč činjenici da takav odnos može biti poguban u zdravstvenoj krizi kao što je pandemija koronavirusa.

Švicarska je, naime, na putu da postane druga Švedska. Iako je epidemiološka situacija u toj državi iznimno teška, a Švicarska je i po broju zaraženih i po smrtnosti među najgorima u Europi, ograničenja su ostala minimalna. Situacija se naglo pogoršava od početka rujna kada je uslijedio drugi pandemijski val, no švicarska politika reagirala je opušteno i bez panike, a švicarski ministar financija Ueli Maurer koji dolazi iz desničarske Narodne stranke, poručio je da Švicarska sebi ionako ne može priuštiti drugi lockdown. Bijes u Švicarskoj izazvala je odluka o privremenom preseljenju ovogodišnjeg Svjetskog gospodarskog foruma iz švicarskog Davosa u Singapur.

U većini mjesta kafići, restorani i kina ostaju otvoreni – iako je rad kafića i restorana ograničen do 19 sati – baš kao i trgovački centri, teretane, kockarnice, pa čak i javne kuće. Švicarci će razmisliti o potpunom zatvaranju ugostiteljskih objekata tek poslije 18. prosinca, i to samo u slučaju da se broj zaraženih ne počne smanjivati, a jedino se ne razmišlja o zatvaranju – skijališta. Švicarska je na početku pandemije u proljeće na četiri tjedna zatvorila sve trgovine i restorane, što su kantonalne vlasti prihvatile, no nakon što se epidemiološka slika poboljšala krizni je stožer raspušten, a savezna vlast odgovornost za upravljanje krizom prepustila je kantonima. A oni je, čini se, ne namjeravaju više tek tako ispustiti iz ruku, što nije iznenađenje u jednoj od najdecentraliziranijih zemalja na svijetu, iako se i u Švicarskoj vodi živa rasprava o tome je li važnija zarada ili zdravlje.

Foto: Hannibal Hanschke/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
German Chancellor Angela Merkel

Bune se čak i ekonomisti

Zatim je, kao i u nizu europskih zemalja, u listopadu uslijedilo naglo povećavanje broja zaraženih, a osobito ozbiljna situacija zabilježena je u Ženevi, gdje su morali uvesti epidemiološke mjere na lokalnoj razini. Situacija se toliko pogoršala da su u jednom trenutku čak i ekonomisti, koji su u pravilu uvijek na strani liberalizacije epidemioloških mjera i davanja prednosti zaradi, u otvorenom pismu početkom studenoga poručili kako Švicarska treba drugi lockdown, koliko god to bilo teško i bolno, s opsežnim fiskalnim mjerama potpore, jer je to jedini način da se zaustavi daljnja šteta izazvana pandemijom. Međutim, u ovom trenutku u Švicarskoj i dalje sve uglavnom funkcionira kao da je situacija normalna. U trgovačkim centrima počela je predbožićna prodaja, a u međuvremenu je ukinuto i ograničenje da na velikim priredbama može biti najviše 1000 gledatelja. Sve u svemu, Švicarska u ovom trenutku, u odnosu na veći dio Europe, predstavlja svijet za sebe.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 29

Avatar Leftard_logic
Leftard_logic
17:18 10.12.2020.

Bravo za švicarce. Šta koga boli rac kako će urediti svoju državu, pogotovo susjede

DU
Deleted user
17:07 10.12.2020.

Što sad nekom u Berlinu smeta što je otvoreno skijalište u St Moritzu? Ako se bojiš da ćeš se zarazit jednostavno ostani doma....

MA
Maux
17:06 10.12.2020.

Angela se ljuti jer će Nijemci shvatiti da je sitacija u otvorenoj Švicarskoj manje-više ista nego u zatvorenoj Njemačkoj ... pa sad ne zna kako će to objasniti i opravdati lockdown? LOL HAHAHA PA TKO JE OVDJE LUD?