Iskustvo s poroda

'Supruga i ja smo bili sami u rađaoni, beba se rodila i ispala mi iz ruku...'

Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
'Supruga i ja smo bili sami u rađaoni, beba se rodila i ispala mi iz ruku...'
18.10.2018.
u 08:52
Otac srednjoškolke prisjetio se poroda svoje kćeri prije 17 godina u Klinici za ginekologiju i porodništvo Opće bolnice Sveti Duh
Pogledaj originalni članak

Traumatičnog iskustva s poroda supruge prisjetio se jedan Zagrepčanin koji, unatoč tome što je otad prošlo 17 godina, i danas pamti sve detalje toga dana.

On i supruga za rođenje djeteta izabrali su Kliniku za ginekologiju i porodništvo Opće bolnice Sveti Duh u Zagrebu, no već kada su stigli, uslijedio je šok.

– S nekoliko trudnica i njihovom pratnjom, u čekaonici pokraj nas na kolicima su provezli i u dizalo smjestili nekoliko teško bolesnih pacijenata, ali i – mrtvaca. Svi su bili zatečeni. Čekaš rođenje djeteta i istodobno ispraćaš mrtvaca i one na samrti – ispričao je za 24 sata.

Nakon što su mu suprugu smjestili u rađaonicu i on joj se nešto kasnije pridružio jer je završio tečaj za očeve.

– Sestre su mi dale kutu i nakon pripreme dovele me do liječnika i supruge koja je ležala na stolu za porođaj. Nakon minutu-dvije svi su nekamo odjurili, ostali smo sami... – prisjeća se.

– Supruga je već gotovo 16 sati čekala porođaj, potpuno iscrpljena, povezana, kako mi se činilo tada, a i sada to tako vidim, desecima žica i kabela za neke uređaje. Sakupila je snagu da mi objasni kako u nosu ima cjevčice za dovod kisika bebi, jer ga nije imala dovoljno, da je prikopčana na CTG za otkucaje bebina srca, a primala je i drip koji joj je umjetno poticao trudove. Poticala ih je i vježbama na velikoj lopti, prema uputama liječnika – kaže ovaj otac.

Supruga mu je govorila kako će svaki tren roditi i da je beba krenula van, a u tom trenutku u rađaoni su bili potpuno sami. Iako su uspjeli zaustaviti liječnika na trenutak dok je prolazio između boksova, rekao im je da ne brinu, da još nisu počeli pravi trudovi.

– Zvao sam upomoć, pazeći da suprugu ne uznemirim još više, ali nitko nije dolazio. U stravičnoj tišini i nemoći zazivao sam u sebi i Boga i sve svece, dogovarao se sa suprugom što u kojem trenutku učiniti, a onda se sve smirilo... Beba se pojavila... Malo pomalo skliznula mi je u ruke, a potom i iz ruku. Šok. Pala je na pod. ‘'Oh, Bože'’, molio sam, ‘'samo spasi bebu...’' – prisjeća se traumatičnog iskustva.

Sve je vidjela jedna čistačica koja je brzo pozvala liječnike pa su zbrinuli dijete i majku koja je idući dan iz obične sobe za rodilje premještena u apartman.

– Zapravo, naša kolegica nazvala je tadašnjeg predstojnika klinike te pitala za nju, za njezino stanje i za bebu. Nakon toga svi su postali jako brižni, valjda su se bojali da ćemo s pričom izaći u javnost – kaže ovaj otac koji je nakon 17 godina ipak odlučio podijeliti njihovo iskustvo.

>> Potresno iskustvo Marije Dadić

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

Avatar raco
raco
12:35 18.10.2018.

kakav urnebes, u bolnici sam porodio ženu, pa Kujundžiću, čitaš li ti ovo.

LI
liliZG
13:24 18.10.2018.

ista bolnica sličan slučaj, samo dvije rodilje , ja i moja susjeda, moja susjeda sama ja sa mužem , čujem komentare kako ona rađa već četvrto i nitko na nju ne obraća pažnju , ja sam isto spojena na sve isvašta jer se pregovara dal će biti carski ili ne,.. čujem nju u boxu do i čini mi se da će roditi samo što nije, zaziva poprilično tiho, a onda babica koja je valjda bila u prolazu i zadužena kontrolirati mene, staje i zove panično doktora, beba samo što nije ispala na pod,.... srećom nije , ulovili je, zbrinuli a onda se okrenuli meni da me zbrzaju kak sam načula jer bi ja prirodno mogla i do čeriti ujutro a njima se neda tak dugo biti budan pa da i mene riješe na brzaka uliju mi još dripa da pobrzaju , na kraju su dvije babice i dva doktora gurali (čitaj skakali po trbuhu) i vukli klinca da što brže izađe , da ne kažem epiziotomija i sve što sa tim ide, ... da bi mi poslije par dana doktor ipak priznao da je bilo jako knap i da bi možda bilo bolje da je išao carski...

DE
demokršćanin
09:09 18.10.2018.

Da li je beba koja je pala na pod prije 17 godina imala kakvih kasnijih nepovoljnih posljedica u odrastanju?