Atlantik sve topliji

Superoluje slične Sandy mogle bi se obrušiti na Europu

Foto: NASA
Superoluje slične Sandy mogle bi se obrušiti na Europu
29.03.2013.
u 09:24
Uragani će se u budućnosti formirati istočnije u tropskom dijelu Atlantskog oceana jer će se to područje ozbiljnije zagrijati. Mnogi neće pogoditi SAD već će se "okrenuti" prema zapadnoj Europi.
Pogledaj originalni članak

Razorne superoluje, kao što je bila Sandy u SAD-u, krajem stoljeća mogle bi zadavati muke i stanovnicima zapadne Europe, piše New Scientist.

Uragani se obično formiraju u tropskom dijelu zapadnog Atlantika te se potom kreću sjeverozapadno prema SAD-u. Nisu zabilježeni slučajevi da se obruše na Europu.

Reindert Haarsma s Nizozemskog kraljevskog instituta za meteorologiju i njegovi kolege napravili su detaljan klimatski model za razdoblje od 2094. do 2098. godine kako bi simulirali gdje će se pojavljivati i kako će se kretati uragani.

Pokazalo se da da će se uragani u budućnosti formirati istočnije u tropskom dijelu Atlantskog oceana jer će se to područje ozbiljnije zagrijati pa će imati dovoljno topline i vlage koja im "daje snagu". Kao rezultat toga, mnogi neće pogoditi SAD već će se "okrenuti" prema zapadnoj Europi.

Oluje oslabe u trenucima kada napuste tropsko područje, no ponovo ojačaju kada uđu u hladnija i vjetrovita područja i postaju "hibridne oluje", kao što je bila Sandy, na pola puta od zimskih oluja i uragana.

Superoluja Sandy na svom putu 2012. godine u sedam zemalja odnijela je 285 života, a procjenjuje se da je napravila štetu od 75 milijardi dolara.

>>Zbog klimatskih promjena bit će sve više uragana poput Katrine?

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.