Odbačene optužnice

Sud u Bariju nakon 12 godina: Stanko Subotić nije kriv

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Sud u Bariju nakon 12 godina: Stanko Subotić nije kriv
26.02.2013.
u 17:40
Zahtjev za oslobađajućom presudom podnio je prije mjesec dana tužitelj Eugenia Pontasuglia, što je rijedak slučaj u sudstvu jer je isti tužitelj podnio zahtjev za tužbu i istragu
Pogledaj originalni članak

Danas je i formalno stavljena točka na 12 godina dug sudski proces u Bariju protiv Stanka Subotića, koji je bio optužen za kazneno djelo mafijaškog udruživanja za šverc duhana i pranje novca. Sutkinja Susanna De Felice pročitala je presudu prema kojoj su sve optužbe odbačene te je Stanko Subotić slobodna osoba bez ikakve mogućnosti žalbe na ovu konačnu sudsku odluku.

Zahtjev za oslobađajućom presudom podnio je prije mjesec dana tužitelj Eugenia Pontasuglia, što je rijedak slučaj u sudstvu jer je isti tužitelj podnio zahtjev za tužbu i istragu. Sudski proces protiv Stanka Subotića počeo je 2001. godine na sudu u Bariju nakon što su u Nacionalu objavljeni prvi članci o švercu cigareta iz Italije u Crnu Goru. Tada je sud u Bariju pozvao na svjedočenje glavnog urednika Nacionala Ivu Pukanića i Ratka Kneževića.

Odlučujući faktor za oslobađanje Stanka Subotića bila je dokumentacija o poslovanju Subotićevih tvrtki iz Švicarske, Francuske, Lihtenštajna, Cipra, koju su predali njegovi odvjetnici, a prema kojoj se vidi da je sve poslovanje bilo transparentno i zakonito. Subotić je u razdoblju od 1995. do 2001. bio ekskluzivni predstavnik za Balkan najjačih multinacionalnih proizvođača cigareta British American Tobacco Reinolds, Japanese Tobacco i Seita. Većina medija Subotića je označavala kao “kontroverznog poduzetnika s opskurnim poslovanjem", ne navodeći pritom da je on zaštićeni svjedok EU u megaprocesu protiv multinacionalnih kompanija koje su mu nudile posao ilegalne prodaje cigareta, na što on nije pristao. Stanka Subotića branili su odvjetnici Vesna Cejović i Francesco Paolo Sisto.

>>Tužiteljstvo u Italiji zatražilo oslobađanje Stanka Subotića

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

OB
-obrisani-
18:12 26.02.2013.

Radi se o klasičnoj spiralnoj galaksiji >>>> da na dvodimenzionalnoj slici........Ali stvarnost je trodimenzionalna

IP
info_punkt
19:14 26.02.2013.

poslovično nepotkupljivi talijani...

Avatar Becarina
Becarina
21:26 26.02.2013.

Italija ima sasvim drugacije sudstvo nego ostale drzave.Drzavni tuzioc ima veliku tezinu,cesto je jaci od sudije.Tamo se moze tuziti bilo koga na svijetu.To je netko koristio da optuzi Mila Djukanovica a talijanski socijalisti podnijeli tisuce optuznica protiv Berluskonija.U Minhenu je osnovan slican sud ,od socijalista i zelenih,a praksa podmetanja preko pravosudja brzo se siri na ostale zemlje i kod nas je u punom jeku.