Prioriteti i interesi

Stručnjaci: Putin je ozbiljan oko ulaska u Siriju, ali ne da bi gonio ISIL

Foto: Reuters/ PIXSELL
Stručnjaci: Putin je ozbiljan oko ulaska u Siriju, ali ne da bi gonio ISIL
08.09.2015.
u 21:10
– Uspije li Zapad u smirivanju rata dok je Assad ranjiv, SAD će diktirati politički ishod, što znači da Putin sada treba podržati Assada – kaže geopolitički stručnjak Bremmer
Pogledaj originalni članak

Režim sirijskog predsjednika Bashara al Assada slabi pa se jedan od njegovih glavnih podupiratelja, ruski predsjednik Vladimir Putin, uključio u rješavanje problema. No, nije ISIL glavni motiv Putinove akcije. – Assad je izgubio značajan teritorij prošlih mjeseci, a Putin neće tolerirati taj gubitak – rekao je geopolitički stručnjak Ian Bremmer za Business Insider.

Assad je od Al-Qa'ide izgubio veći teritorij na sjeveru, od militanata Islamske države u središtu zemlje te od pobunjenika na jugu. Zapad u međuvremenu provodi zračne napade na ISIL, dok tisuće Sirijaca bježe iz zemlje u Europu. Akcije Zapada koje podupiru pobunjeničke snage na sjeveru, gdje se bore protiv režima u sirijskom najvećem gradu Alepu i ISIL-a izvan grada, i koje slabe Assadov režim mogle bi dovesti do rješenja i prekida rata. Tu počinje Putinova zabrinutost.

– Uspije li Zapad u smirivanju rata dok je Assad ranjiv, SAD će diktirati politički ishod, što znači da Putin sada treba podržati Assada – kaže Bremmer. I čini se da Rusija to upravo i čini; ruski vojni stručnjaci u Siriji šire zračne baze, uspostavljaju se jedinice za oko 1000 članova osoblja, savjetnici se sastaju s iranskim i sirijskim kolegama... Glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da ih je Moskva uvijek opskrbljivala opremom za borbu protiv terorista.

Rusija se slaže s Assadom i Iranom u definiciji svih pobunjenika kao terorista, a s obzirom na Putinove prioritete, on nije previše zabrinut za ISIL. Kako objašnjava Bremmer, Rusija se uključila u situaciju u Siriji ne zbog pomoći Assadu u borbi protiv ISIL-a, već da ojača Assadovu poziciju za Siriju nakon ISIL-a. Skupi posao borbe protiv Islamske države Rusija bi radije prepustila Zapadu, kaže Bremmer.

Stručnjak za Bliski istok Emile Hokayen rekao je da su Rusija i Iran svjesni da bez Assada nema režima u Rusiji koji bi mogao osigurati njihove interese. Dodao je kako nije bitno sviđa li im se on ili ne, jer je "jedini igrač u gradu".

>> Da sam ostao u Siriji, i sam bih danas bio očajni izbjeglica

>> ISIL izdao 11 zapovijedi za kršćane

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 75

DU
Deleted user
21:39 08.09.2015.

Ako sam dobro shvatio produznica CNN u Hr nam zeli reci da je Amerika je dobra sto je financirala ISIL a Putin je los sto se bori protiv ISILA

CI
cicibela
21:39 08.09.2015.

Dok ameri tvrde da je Assad diktator kojeg treba maknuti i uvesti demokraciju poput one koje su uveli u Irak, Libiju, Afganistan, Ukrajinu....francuski novinar Allain Jules sastavio je popis "teških zložina“ Bašara al-Asada u poslednjih 15 godina: Izgradnja i obnova 10 000 džamija i 500 crkava. Izgradnja i obnova 8 000 škola, 2 000 instituta i 40 univerziteta. Izgradnja preko 600 000 stanova / domova za mlade. Izgradnja i modernizacija više od 6 000 bolnica i klinika. Uspostavljanje pet internacionalnih industrijskih zona. Sirija je otvorila 60 međunarodnih banaka. Sirija je otvorila 5 telekomunikacijskih operatora ( internetskih i GSM usluga). Licence za rad je dobilo 20 nezavisnih novina i časopisa, zatim 5 satelitskih televizijskih stanica. Kad dovedu islamske radikale na vlast, napokon će sirijski narod moći odahnuti od Asadovog terora.

ŠK
Škarpina
22:07 08.09.2015.

O kakvom rezimu vi u VL-u pricate..... Al Asad je dobio demokratske izbore sa 78% glasova....