OKRUTNA TRADICIJA

Strava u Crnoj Gori: Neke žene pobacuju i do 30 puta sve dok se ne rodi muško dijete

Foto: Wikimedia commons
Podgorica
Foto: Thinkstock
Trudnica
Foto: DPA/Pixsell
Crna Gora
Foto: DPA/Pixsell
Crna Gora
13.09.2019.
u 10:59
U posljednjih 19 godina rođeno je šest tisuća dječaka više nego djevojčica,
Pogledaj originalni članak

U Crnoj Gori sve su popularniji novi, rani krvni testovi u trudnoći, no ne da bi se otkrilo je li sa plodom sve u redu, već kako bi žene mogle pobaciti u slučaju da nose žensko dijete, piše RTL. 

Zbog pritiska okoline i duboko ukorijenjene tradicije žene su prisiljene pobaciti ako nose djevočicu. 

U Crnoj Gori zakonom je zabranjeno znati spol djeteta prije 12. tjedna, međutim diljem zemlje otvaraju se laboratoriji i poliklinike u kojima se to krvnim testom može otkriti već tijekom prva dva mjeseca.

Zbog toga u posljednjih 19 godina rođeno je šest tisuća dječaka više nego djevojčica, a neke su žene u iščekivanju muškog djeteta pobacile i 30 puta, tvrdi RTL. Stručnjaci upozoravaju kako će to ostaviti nesagledive posljedice na cijelo društvo.

- Znali smo za žene koje su imale višestruke trudnoće, ali znamo samo jedan primjer žene koja je imala više od trideset prekida trudnoće - govori Maja Raičević iz Centra za ženska prava Crne Gore.  

- Čuo sam da se ide na preglede i u slučaju da je žensko, onda ga se riješi - govori Brane. 

- To je kod nas normalno. Žensko dijete će možda maknuti, a muško ostaviti - dodaje, pišu Vijesti.hr.

U Crnoj Gori se godišnje u prosjeku rodi oko 350 dječaka više nego djevojčica, na što je prije nekoliko godina crnogorske vlasti upozorilo i Vijeće Europe.

Dragan Nikolić, direktor privatnog laboratorija Bona Lab koji se bavi mikrobiološkim, biokemijskim i hematološkim analizama, tvrdi da se nitko nikad nije izjasnio da želi saznati spol.

- Ali sami vidite, kada trudnica na testu pročita da nosi muško dijete, njoj se pojavi osmjeh. Ona obično dolazi sa suprugom i u laboratoriju ništa ne komentiraju, ali kada izađu iz laboratorija, onda padaju poljupci. Vi stoga sami protumačite da im je bilo veoma bitno znati spol djeteta - rekao je Nikolić.

Jedan stanovnik Berane kaže pak - Crnogorci više vole sinove.

- Naravno da Crnogorci vole i kćeri, ali sinovi su za Crnogorca, pogotovo ako je sin prvo dijete, ono što je najpoželjnije - rekao je drugi stanovnik.

Pogledajte video Policija joj uhitila roditelje, potez djevočice zaprepastio sve

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 18

AD
adrad
15:57 12.09.2019.

A što će to Đetići j...ti kad odrastu? Jedni druge?

DU
Deleted user
19:58 12.09.2019.

Jesenti milu bigulicu, kakva vas sad odjednom spopala strava?1 Pa te Crnogorke s desetak i više poibačaja jesu ekstremno moderna, ultimativno progresivna i ekstraordinirano inkluzivna čeljad kakvu Europa traži rukama i nogama. Njih treba uzdizati u nebesa i podići im spomenik još za života, a ne licemjerno kukati nad njihovom tobože teškom sudbinom. MIla majko, zbilja ima svašta u našim novinama!

AM
Axis Mundi
11:46 13.09.2019.

I što onda kada ostanu samo muškarci? Umjetna jajašca i maternice ili kloniranje i opet samo muškarci? Pogledajte film "Virđina". Nekad je Crna Gora imala običaj jedno žensko dijete odgojem "pretvoriti"u muško, ako bi se "zaredale" djevojčice. Ima i na jutjubu dokumentaraca o "Posljednoj crnogorskoj virđini". Zanimljivo, ali drago mi je da su ta vremena prošla, no i dalje se jako pazi (ne samo tamo) hoće l' se rodit' "dite" ili "muško".