Kolumna

Strankama novca nikad dosta, osobito iz proračuna

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Strankama novca nikad dosta, osobito iz proračuna
30.03.2019.
u 08:36
Kome doniraju tvrtke očito je iz podatka da su se donacije HNS-u nakon ulaska u Vladu utrostručile
Pogledaj originalni članak

Strankama nikad dosta novca, posebno onog iz proračuna. Pokazala je to još jedna odluka Vlade na temelju koje će se u ionako prepune stranačke blagajne nakon europskih izbora u svibnju sliti dodatne količine novca.

Naknada za troškove kampanje koju će stranke dobiti po osvojenom mandatu u Europskom parlamentu ove će godine tako iznositi 86.000 kuna, dvostruko više nego nakon izbora 2014. godine. Ovo povećanje logična je posljedica izmjena Zakona o financiranju političke promidžbe kojim je znatno povećana svota koju stranke uopće mogu potrošiti u kampanji za euroizbore.

Umjesto milijun i pol, stranke će tako na oglase, spotove, promotivni materijal, skupove i sl. moći potrošiti četiri milijuna. Ta cifra sama po sebi i ne mora biti sporna, s obzirom na to da se u kampanji za parlamentarne izbore po milijun i pol može potrošiti u svakoj izbornoj jedinici, što je ukupno deseterostruko više novca za znatno kraću kampanju.

Kada se suočio s kritikom da HDZ zakonom želi povećati vlastite izborne šanse u odnosu na stranke koje nemaju toliko novca i “filibusteringom” koji su mu u Saboru zbog toga priredili Mostovi zastupnici, Andrej Plenković uzvratio je da je i četiri milijuna kuna premalo za kampanju u kojoj građanima u 45 dana treba približiti europske teme.

Lako je moguće da je u tome imao pravo, no kako objasniti činjenicu da je zakonom strankama omogućeno da u izbornoj godini udvostruče, pa čak i utrostruče donacije tvrtki i građana, iako većina njih po zadnjim financijskim izvještajima nema nikakav problem s novcem?

Dapače, HDZ je prošlu godinu završio s viškom od 16 milijuna kuna, iz kojih bi bez problema mogao financirati kampanju za euroizbore. Pa čemu onda odredba po kojoj će građani strankama u kampanji moći donirati dodatnih 30 tisuća kuna, uz onih 30 koliko im maksimalno mogu donirati svake godine?

Još je gore što će se donacije tvrtki ove godine, zahvaljujući dvojim izborima, s 200 moći popeti na čak 600 tisuća kuna. Kome doniraju tvrtke u zemlji u kojoj država igra vodeću ulogu u gospodarskoj aktivnosti očito je iz podatka da su se donacije HNS-u nakon ulaska u Plenkovićevu Vladu utrostručile. 

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar VinkoL
VinkoL
17:37 30.03.2019.

Iva Boba Valentić, stranke lovu koju dobiju troše na promidžbu, štampanje letaka, plakata, objave u medijima, radio i tv emisijama.... a od tih djelatnosti živi dosta Hrvata. I dio vaše plaće je od toga, taj novac ne završava izvan Hrvatske kao npr. dobit od vašeg gazde, kao npr. lova raznih Todorića, Mamića... Bitno je da je sve transparentno, a kome ću ja dati svoj novac moja je stvar. I bolje da cirkulira nego da ju držim u čarapi, kaj ne?

LA
laganela
12:36 30.03.2019.

Mediji trebaju biti iskreni..medijima, PR-ovcima i ostalima odgovara da su političke stranke pune love, da plaćaju oglasni prostor i PR uratke svake vrste.. mediji više bez "inputa" love od politike i vlasti ne mogu opstati..

DI
Direkt
08:39 30.03.2019.

Točno, stranke,uhljebi,branitelji,domoljubi,desničari i Ankica obožavaju sisati proračun.