Marijana Puljak:

Ministrica Divjak odustala od cjelovite reforme školstva pa uvodi samo dijelove

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Ministrica Divjak odustala od cjelovite reforme školstva pa uvodi samo dijelove
12.12.2017.
u 21:07
Kujundžić je više puta izjavio da nema novca koji je država dužna dati zdravstvenom sustavu. On ne nudi rješenja
Pogledaj originalni članak

Marijana Puljak učlanila je stranku Pametno u Savez liberala i demokrata za Europu (ALDE) i već sad ozbiljno pripremaju strategiju za buduće izbore.

Dosad nisu imali sreće. Na parlamentarnim izborima nedostajalo im je malo za ulazak u Sabor, a na lokalnima se Puljak nije uspjela plasirati u drugi krug za gradonačelnicu Splita, iako je ozbiljno konkurirala Opari i Kerumu. Ali, nisu obeshrabreni. Vodeća su oporbena stranka u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji, a imaju projekcije zdravstvenog i obrazovnog nacionalnog sustava, trogodišnje projekcije državnog proračuna i pripremaju se postati važan čimbenik na nacionalnoj političkoj sceni.

Je li već odlučeno da Pametno s IDS-om i GLAS-om ulazi u liberalni blok?

Razgovori s IDS-om i GLAS-om još su samo razgovori. Sreli smo se u Amsterdamu na ALDE kongresu. Razgovarali smo tada o stanju u Hrvatskoj i kako mi vidimo budućnost. Prošlog smo vikenda zajedno sudjelovali na Liberalnom forumu u Zagrebu u organizaciji GLAS-a. Pametno je zainteresirano za suradnju s grupacijama koje dijele naše vrijednosti modernih liberalnih demokracija, ali još nam je važnije kako potencijalni partneri razmišljaju o načinu upravljanja državom i da tu najvažniju ulogu imaju novi ljudi.

Hoćete li zajedno na izbore?

Još uvijek je rano govoriti o zajedničkom izlasku na izbore. Mi u međuvremenu nastavljamo svojim smjerom, primjerom pokazujemo da je politika zaista rad za opće dobro.

Možete li ugroziti politički bipolarizam HDZ – SDP?

Velike stranke, i HDZ i SDP, odgovorne su za to što se Hrvatska trenutačno nalazi na samom začelju Europe. Vjerujemo kako svojim radom, ma koliko dugotrajan proces to bio, možemo dovesti do napuštanja tog političkog bipolarizma. Želimo građanima vratiti povjerenje u demokratske vrijednosti i institucije, graditi Hrvatsku iz koje mladi neće odlaziti.

Jeste li moguća suradnja s Mostom?

Naša suradnja s Mostom završila je i prije nego što je ozbiljno počela jer njih, unatoč našim nastojanjima i prijedlozima tada, nije zanimao program. Htjeli su bržim i kraćim putem do uspjeha, a mi ne želimo vlast pod svaku cijenu. Nama su građani i konkretna rješenja na prvom mjestu, javni interes umjesto osobnog.

A sa Živim zidom?

Živi zid i Pametno nemaju dodirnih točaka u političkom djelovanju. Suradnja nije moguća.

Može li se u Hrvatskoj išta bitno postići iz oporbene pozicije?

Može. Ide sporo, ali treba, poput nas, ostati ustrajan i dosljedan. U Splitu nam redom odbiju gotovo sve amandmane na proračun, ma koliko oni kvalitetni bili, ali nas to ne obeshrabruje. Vidimo da se konačno govori o Splitu kao „pametnom gradu“ koji je bio naš program još 2013.

Vaša stranka reagirala je na probleme u zdravstvu i školstvu, je li to imalo utjecaja?

Predlažemo rješenja u obrazovanju, neka su od njih prepoznata, za druga očito treba vremena. Nedavno smo izradili i Platformu zdravstva kojoj je građanin u središtu zdravstvenog sustava.

Nedavno ste ministru Kujundžiću “izdali uputnicu” za ostavku. Zašto?

Kujundžić je više puta izjavio da nema novca koji je država dužna dati zdravstvenom sustavu. On ne nudi rješenja, već kaže da je na državi i građanima da financiraju zdravstveni sustav, bez obzira na to je li racionalno postavljen i koliko su pacijenti njime zadovoljni. Uz loše odrađenu kandidaturu za dolazak Agencije za lijekove u Zagreb, ovo je tek jedan u nizu razloga za ostavku ministra Kujundžića.

Pogledajte što će se promijeniti uvođenjem eura:

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac

Je li ministrica Divjak išta važno učinila vezano za kurikularnu reformu?

Nažalost, izgleda da je ministrica odustala od riječi “cjelovita”, jer sada pokušava uvesti samo neke dijelove koji nisu ni bili predviđeni u kurikularnoj reformi. Nadalje, unatoč javnom zauzimanju za depolitizaciju, vođenje reforme isporučila je trenutačno najpolitičkijoj osobi u Hrvatskoj, premijeru Plenkoviću i HDZ-u, koji je u maniri najvećih autokrata sebe postavio na čelo Posebnog stručnog povjerenstva. A on nema nikakve veze sa strukom. Nekih sitnih pozitivnih pomaka možda i ima, ali nažalost obrazovanje je i dalje na začelju interesa države, što nas i dalje ostavlja s vrlo lošim izgledima za budućnost ove zemlje.

Bojkotirali ste minutu šutnje za generala Praljka. Zašto?

Ova minuta šutnje samo je farsa koja se koristi u dnevno-političke svrhe. Poštujemo presude suda u Haagu. Iskreno žalimo za svakom žrtvom koja je stradala u ratu ili kao posljedica ratnih zbivanja. Zaista je krajnje vrijeme da se okrenemo budućnosti.

Kakvim ocjenjujete reakcije predsjednice, premijera i Sabora na haašku presudu?

Neprimjereno funkciji koju obnašaju. Znali smo da nas očekuje čitanje presude, scenarij A ili B, prihvatili smo i priznali instituciju Haaškog suda i trebalo je pripremiti reakcije. Presuda je donesena i od nje sad ne možemo pobjeći, možemo reći ne ponovile se ratne strahote i izraziti žalost i počast svim žrtvama, ali ne i odavati počast pravomoćno osuđenim pojedincima.

Kakva je po vama ova Vlada?

Rezultati rada ove Vlade vide se po općem stanju u društvu koje je možda najlošije ikad. Kvaliteta društva mjeri se po tome kako na njega i budućnost u njemu gledaju mladi ljudi, a oni nam bježe iz zemlje. Za to je ponajprije odgovoran HDZ, a sada je najodgovorniji Plenković. Na žalost od njega nismo vidjeli ništa novo osim umivenog HDZ-a kakav smo viđali i u doba Sanadera. •

Stav o tzv. lex šerifu?

Oštro se protivimo ovakvim izmjenama zakona. Vladajuća stranka trenutačno ima daleko najveći broj gradonačelnika, načelnika i župana, i ovim intervencijama samo želi učvrstiti vlast i umanjiti nadzor nad vlastitim dužnosnicima i na lokalnoj razini. Jačanje pozicija lokalnih moćnika ne donosi dobrobit društvu. Apsurdno je da se u slučaju neizglasavanja proračuna raspušta samo vijeće, a ne gradonačelnik koji je proračun i predložio. To je loša poruka građanima jer su i inače uloge vijeća svedene na minimum.

Što mislite o Vladinim mjerama o najnižoj plaći?

Izmjene Zakona o minimalnoj plaći donesene su po hitnom postupku bez procjene učinka te mjere jer se Vladi ponovo žurilo nastupati populistički. Tom je mjerom prihod HZZO-a umanjen za 221 milijun kuna, a taj će manjak, naravno, platiti porezni obveznici, odnosno svi mi. Podizanje standarda ljudi radi se mjerama koje će poduzetnicima olakšati poslovanje i tako im omogućiti otvaranje novih radnih mjesta koja mogu dovesti do poboljšanja standarda ljudi, odnosno do većih plaća. Racionalizacija državne administracije, reforma lokalne samouprave, smanjenje poreza i nameta poslodavcima, to su mjere koje očekujemo od države.

Što očekujete od mandata Andre Krstulovića Opare u Splitu?

Očekujemo da šteta ne bude prevelika.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 18

PE
pepomacan
21:31 12.12.2017.

Na žalost, uvijek će biti budala, koje će glasovati za "Pametno"!!

SD
sdpesticid
21:14 12.12.2017.

čim sam pročitao da razgovaraju o koaliciji s ids-om, zbogom ''pametno'' !

MI
Mimizo
21:48 12.12.2017.

nitko pametan neće dati glas za pametno