DANAS U VEČERNJEM

Strani radnici: u bolnice i domove stiže 200 medicinskih sestara

Strani radnici: u bolnice i domove stiže 200 medicinskih sestara
17.12.2018.
u 00:00
Tržište se otvara i za deset fizioterapeuta, radnih terapeuta, socijalnih radnika te po pet stranih psihologa i logopeda
Pogledaj originalni članak

Do kraja ovog mjeseca hrvatska će vlada utvrditi godišnju kvotu za zapošljavanje stranaca u 2019. na kojoj bi se, prema prijedlogu, trebalo naći čak 63.600 radnika. Prvi put Hrvatska će uvesti i 200 stalnih medicinskih sestara ili tehničara. Njih 50 radilo bi u sustavu zdravstva, a 150 u domovima za starije.

Domovi bez osoblja

Sustav socijalne skrbi dosad se nije u većoj mjeri nalazio među djelatnostima s deficitom radne snage pa je ove godine u toj branši zaposleno samo pet stranaca na poslovima instruktora pasa vodiča. Od iduće godine u socijalnoj bi se skrbi moglo zaposliti čak 460 stranaca. Osim medicinskih sestara i njegovateljica, domovi za starije, ali i djecu, trebaju kuhare, pomoćne kuhare, čistačice, no isto tako tržište se otvara i za deset fizioterapeuta, radnih terapeuta, socijalnih radnika te po pet stranih psihologa i logopeda.

>> Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili u našem e-izdanju

Donosimo i sljedeće teme:

>> Rotor zatvoren: kako izbjeći gužve

>> Dječak je trebao biti živ. Sepsa ne ubija uvijek

>> Životni i radni vijek sve su dulji, a vozači nakon 67. moraju na preglede

>> Udruga autora udžbenika: Izbacite riječ kurikulum i uvedite hrvatski kurikul ili uputnik

Naslovnica 17. 12. 2018.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 30

I1
ing-12345
05:36 17.12.2018.

Apsolutna je laž da u hrvatskoj nema radnika. No nema više kmetova koji će raditi za kruh i vodu. A Plenković i njegova klijentelistička vlada i želi da hrvati i dalje budu kmetovi pa sa ovim radnim dozvolama za strance želi rušti cijenu rada u Hrvatskoj. Svaki normalan građanin Hrvatske koji živi od svoga rada treba se tome suprostaviti.

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
23:52 16.12.2018.

Ove godine nisu ni pola dozvola za turizam iskoristili. Može biti i 100 tisuća dozvola, svejedno je. Plaće su niske a troškovi stan hrana itd kao u njemačkoj. A o izrabljivanju da i ne govorim...

HL
Hladan
01:08 17.12.2018.

Nedao Bog dati vecu placu hrvatskome radniku, neka i vehabije u HR dodju raditi, samo neka su jeftini!!