magnet za medije

Strani mediji o suđenju Sanaderu: To je suđenje stoljeća u RH

Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
Strani mediji o suđenju Sanaderu: To je suđenje stoljeća u RH
03.11.2011.
u 17:09
Reuters: Suđenje je dio antikorupcijske kampanje koju je počela Sanaderova nasljednica Jadranka Kosor kako bi Hrvatska ušla u EU
Pogledaj originalni članak

Gotovo svi važniji svjetski mediji opširno su popratili prvi dan suđenja bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu. Srbijanski mediji ističu da je riječ "o suđenju stoljeća u Hrvatskoj". Beogradski Blic objavio je veliki tekst s naslovom "Počelo suđenje stoljeća u Hrvatskoj. Sanader: Nisam ratni profiter".

Srbijanski mediji, da bi dočarali o kakvom je procesu riječ, istakli su da su prvo ročište iz sudnice prenosile sve hrvatske televizijske postaje.

– Sudac je omogućio izravan prijenos ročišta – istakla je beogradska agencija Beta.

I u Zapadnoj Europi suđenje Sanaderu izazvalo je golem interes.

– To je prvi put u Hrvatskoj da netko pred sudom odgovara za optužbe za ratno profiterstvo – javlja francuska agencija AFP.

Strani mediji podsjećaju da je suđenje bivšem premijeru počelo točno mjesec dana prije parlamentarnih izbora te ističu i da je bivša Sanaderova stranka HDZ postala predmet istrage.

– Sanader je s gnušanjem odbacio optužbe da je ratni profiter. Suđenje je dio antikorupcijske kampanje koju je počela Sanaderova nasljednica premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor kako bi ispunila kriterije za ulazak u Europsku uniju 2013. – javio je Reuters. Tanjug ističe da je Sanader inzistirao na objašnjenju razloga zbog kojih je stekao čin pukovnika Hrvatske vojske.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 18

DO
doktorica
17:42 03.11.2011.

sramota....

DK
dkatica2
17:45 03.11.2011.

Zato mu neće biti suđeno kao Zagorcu koji je osuđen za nešto nevidljivo. ------------------------------------------------------------------------------------------------

OB
-obrisani-
18:39 03.11.2011.

Neka se sad svijet vidi na djelu nelustrirano crveno pravosuđe rvacke