Ministarstvo:

Štrajk učiteljima neće biti plaćen, a škole i domovi moraju raditi

Foto: DPA/Pixsell
škola, učenje, učenik (1)
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
željko stipić (1)
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
željko stipić (1)
28.11.2012.
u 10:00
– Ako imate kome ostaviti dijete, ne šaljite ga u školu, ali ako ne znate kamo s njim, ipak nam ga dovedite – poruka je ravnatelja roditeljima
Pogledaj originalni članak

Kao i mnogo puta do sada kad su u Hrvatskoj štrajkali prosvjetni djelatnici, roditelji učenika osnovnih i srednjih škola opet su u dvojbi – poslati sutra dijete u školu ili ne.

>>Ministarstvo: Imate pravo na štrajk, ali smanjit ćemo vam plaću

Djeca ostaju kod kuće

Iz škola, odnosno od ravnatelja s kojima smo razgovarali, poruka je jasna – ako imate kome ostaviti dijete, nemojte ga slati u školu. Ako nemate drugo rješenje, dovedite ga, pobrinut ćemo se za njega. Odnosi se to ponajprije na mlađu djecu.

– Oba sindikata koja postoje u našoj školi najavila su štrajk. Kolege imaju pravo na taj način upozoriti javnost na svoju situaciju. Roditelji trebaju procijeniti hoće li poslati dijete u školu. O onima koji dođu mi ćemo se brinuti – kaže ravnateljica zagrebačke OŠ Matije Gupca Ljiljana Klinger, spremna, kaže, i sama ući u razred.

Slično joj govore i ostali kolege, primjerice ravnatelj OŠ Dugave Tomislav Cvitanović i OŠ Vrbani Božo Margetić. – Jedino što sada znam jest da će se organizirati produljeni boravak za djecu koja ga pohađaju. Pobrinut ćemo se, jasno, i za sve ostale koji nemaju gdje biti – ističe Cvitanović.

– Sindikati su mi najavili štrajk, a u produljenom boravku imam sedmero djece. Za njih će boravak u školi biti organiziran, ali i za ostale s kojima roditelji ne budu znali kamo. Nije nam lako jer u školi je 800 djece i radimo u tri smjene – kaže Margetić.

Dužni osigurati nastavu

Nakon propalog pokušaja mirenja predsjednik Sindikata “Preporod” Željko Stipić ističe da u štrajk idu jer su učiteljima jedinima u javnim službama smanjene plaće. Iz Ministarstva poručuju da štrajk neće biti plaćen i da su ravnatelji dužni osigurati odvijanje nastave. U učeničkim domovima smještaj i prehrana moraju se organizirati, a odgovarajuća skrb treba biti osigurana i učenicima s teškoćama u razvoju.

>>Propao dogovor s Vladom, u četvrtak štrajk u školama!

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

IV
ivica3213
16:16 28.11.2012.

petruserectus, od kuda tebi da sam ja završio samo srednju školu, vidovnjak si? Od kuda tebi da moja djeca idu u školu? Vidiš da raspolažeš sa netočnim podatcima. A tko je koliko školovan , pametan ili glup govore sasvim drugi pokazatelji. Nije lijepo a ni kulturno za nekoga govoriti da je glup, samo zato što misli drugačije od tvoga mišljenja. Ono što sam napisao je na žalost naša istina, samo je stvar tko to želi a tko ne želi priznati.

VI
vital
16:29 28.11.2012.

Posebno je važno istaknuti da, iako je ukupni proračun MZOS-a od 2007. do danas porastao s 10,8 milijardi na više od 12 milijardi kuna, koliko je iznosio nakon rebalansa 2012., najveći dio proračunskih sredstava odlazi na masu plaća čiji je udio u proteklih šest godina značajno povećan: s oko 71 posto na oko 81,5 posto. U isto vrijeme broj zaposlenika u sustavu znanosti i visokog školstva porastao je za čak 26 posto. U osnovnom i srednjem obrazovanju broj učitelja i nastavnika porastao je pak za 10 posto, dok se broj učenika smanjio za 10 posto. 1-Kada primjerice u Americi padne broj djece, škole se zatvaraju, učitelji štrajkaju da bi uopće imali posao. Kod nas obratno. 2-Svi se sjećamo kako su devedestih plaće bile 200DEM. Pa evo tko je generirao rast i zašto su hrvatski radnici skupi E ,moja Hrvatska...

Avatar gadogadni
gadogadni
15:10 28.11.2012.

28.11.2012. u 14:55h petruserectus je napisao/la: Ivice vidi se da si ti jedan obični laik koji misli da je pametan. ------------------------------------------------------------------------------------------------------ Ivica je to napisao u 11:36....daj napiši koliko si sati proveo nad tipkovnicom smišljajući ovaj akademski odgovor erectuse?