Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ništa od pomirdbe

Propao dogovor s Vladom, u četvrtak štrajk u školama!

željko stipić
Goran Stanzl/PIXSELL
26.11.2012.
u 13:47

Bez ikakvih jamstava i rokova, ne možemo pristati na obećanje i idemo u najavljeni štrajk, rekao je nakon sastanka s predstavnicima Vlade Željko Stipić, šef Preporoda

Štrajk u četvrtak nije upitan nakon propalog popodnevnog mirenja Vlade sa sindikatom Preporod.

- Ponudili su nam da će se pitanje vraćanja plaća prosvjetara na stanje od prije srpnja, kada su te plaće smanjili za tri, pet, sedam i devet posto, rješavati u granskim pregovorima, koji nisu ni počeli a ne zna se ni kada će. Bez ikakvih jamstava i rokova, ne možemo pristati na obećanje i idemo u najavljeni štrajk - kazao nam je u ponedjeljak navečer Željko Stipić, šef  Preporoda. U 330 škola u kojima djeluje taj sindikat u četvrtak će se štrajkati.

Štrajkat  će se u osnovnim i srednjim školama, fakultetima, institutima i zdravstvenim ustanovama,. Štrajku koji su najavila četiri sindikata Matice hrvatskih sindikata: Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama, nezavisni sindikat znanosti i strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara, pridružit će se i Sindikat zaposlenih u školstvu Preporod, potvrdio je Stipić. No postupak mirenja s Vladom sutra čeka i ostala četiri sindikata.

Sramotno je što se zaposlenima u školama snižavaju plaće i režu dodaci koji čine čak 40 posto njihove plaće, kazao je Stipić, i socijaldemokratsku stranku prozvao zbog socijalne neosjetljivosti.

– Učitelji su u štrajku i u tom slučaju nastave nema. Međutim, za najmlađu djecu s kojom roditelji nemaju kamo, učitelji će organizirati čuvanje u školama, kako roditelji na svojim radnim mjestima ne bi trpjeli zbog štrajka. Zacijelo će takve objave ravnatelji istaknuti na školama uoči četvrtka – objašnjava Zvonimir Laktašić, šef učiteljskog sindikata.

>>Božićnica će se ove godine ipak isplatiti?

Komentara 12

SN
Snowman
16:47 26.11.2012.

Sluzbenici dtrzave i strajk. Pa Vi niste normalni, imate siguran posao dal to nista ne broji. Vama treba netko kao onomad Gdja. Techer u Engleskoj. Sve sindikate ponistit i poceti ispocetka. Ako zelite strajk onda mora postojat mogucnost da Vam se da odkaz.

Avatar petruserectus
petruserectus
19:14 26.11.2012.

maca faca a što bi ti na izborima? Glasala za HDZ opet. Narod je rekao što misli o vama. Prošlo je to vrijeme Hrvat uz Hrvata. Vi ste se pokazali. Ali izbori bi bili dobra solucija. Samo vi HDZ bi izbore svake godine dok ne pobijedite.

AR
arhi
14:43 26.11.2012.

Stvar je u tome da štrajkaju svake godine, ali bez uspjeha. A ne jer stalno imaju nove zahtjeve. I stalno odustaju zbog školske godine koja je u tijeku. Ako neko misli da su prestali štrajkati zbog ispunjenja zahtjeva, vara se. Umjesto povišice koju čekaju godinama režu im plaće, po meni je to apsurd. Nisam profesor niti radim u prosvjeti, ali da ljude nije briga za obrazovanje to je strašno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije