PROSVJED

Štrajk u Same Deutz Fahru nelegalan: Proizvodnja započinje u petak

Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
Štrajk u Same Deutz Fahru nelegalan: Proizvodnja započinje u petak
07.02.2019.
u 15:01
Poslije gotovo mjesec dana štrajk radnika županjske tvornice kombajna Same Deutz Fahre Žetelice je prekinut i oni u petak ponovno započinju sa redovitim poslom
Pogledaj originalni članak

Poslije gotovo mjesec dana štrajk radnika županjske tvornice kombajna Same Deutz Fahre Žetelice je prekinut i oni u petak ponovno započinju sa redovitim poslom. Razlog takvoj odluci je presuda Vrhovnog suda RH koji je njihov štrajk, na žalbu Upravu tvrtke, proglasio nelegalnim, a koju su danas dobili.

-Razočarani smo ali nema nam druge nego donijeti Odluku o prekidu štrajka i sutra započeti sa redovitim poslom. U obrazloženju Vrhovnog suda stoji kako je Kolektivni ugovor u tvrtci i dalje na snazi i da poslodavac ispunjava sve njegove odredbe. Međutim, nisu uzeli u obzir da je 31. kolovoza prošle godine istekao aneks toga ugovora, kaže sindikalni povjerenik u tvornici Marko Ivkošić koji je i predsjednik Štrajkaškog odbora.

Najavio je kako će sindikat odmah raskinuti kolektivni ugovor, a da će o svim daljim koracima odluke donositi u hodu. Ne isključuje niti mogućnost da se radi svega obrate i Ustavnom sudu s obzirom da smatraju kako su u pravu.

-Logika je bila da Vrhovni sud donese presudu u našu korist kao što je to napravio i Županijski sud. Međutim, nisu i mi ovo na neki način smatramo podilaženjem poslodavcu. Kako god bilo mi nećemo odustati od naših zahtjeva te ćemo i dalje tražiti od Uprave tvrtke povećanje plaće jer smatramo da smo podplaćeni za posao koji obavljamo. Svi smo razočarani i trenutno u takvom stanju da bi dobar dio nas istog trenutka dao otkaz i otišao dalje. Ne gubimo puno jer i ovako radimo za minimalac, rekao je Ivkošić.

Branimir Bradarić

Podsjećamo kako je štrajk u Same Deutz Fahru započeo 9. siječnja. Od Uprave su tražili povećanje plaće od 750 kuna bruto plus 8 posto na posebne uvjete rada zaposlenima u proizvodnji. Uprava je na tu ponudu izašla sa svojom ponudom u kojoj su im ponudili povećanje bruto plaće od 85 kuna, 400 kuna u neoporezivom dijelu s tim da slijedeće tri godine ne mogu tražiti nikakvo povećanje. 

>>Pogledajte video: Radnici Uljanika ponovo u štrajku jer im nije isplaćena plaća za rujan

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

DJ
DjD
15:11 07.02.2019.

Dečki, a sad u tihi štrajk, neka padne produktivnost i poslodavac će morati reagirati. imate kolektivni, plaća ide, a ovo je potplacenost koja je sramotna

B1
broj 1
16:28 07.02.2019.

O zemljo otvori se,štrajk nelegalan? Pa u kojem to paralelnom svemiru egzistira sudstvo,ljudi dragi nastavite štrajk,jedini mogući izraz nezadovoljstva radnika pa da vidimo tko vam šta može,ionako nemate šta izgubit.

LA
larala
15:16 07.02.2019.

štrajk nelegalan odlučio sud....ne znam dal da se smijem ili plačem...šta novac sve radi