travanjsko zahlađenje

Promjena vremena: Što uzrokuje hladnoću usred proljeća?

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Promjena vremena: Što uzrokuje hladnoću usred proljeća?
17.04.2014.
u 17:22
Crometeo tim analizirao je je li travanjsko zahlađenje kakvo nas prati posljednjih dana normalno za ovaj dio godine ili ne.
Pogledaj originalni članak

Crometeo tim analizirao je je li travanjsko zahlađenje kakvo nas prati posljednjih dana normalno za ovaj dio godine ili ne.

Sredina travnja središnji je dio klimatološkog proljeća, a hladan prodor kakav je zahvatio naš dio Europe daleko je primjereniji za ožujak nego travanj, piše Crometeo. No navode i da to nije nimalo neuobičajeno za ovaj dio godine.

Na sličnim područjima gdje snijeg pada danas ili je padao prethodnih dana on zna pasti i u svibnju i u lipnju. Kao primjer navode da je obilan snijeg pao u planinama Dalmatinske zagore i Bosne i Hercegovine u lipnju 2005. te da su tada zabilježene najniže lipanjske temperature u gotovo 100 godina.

Hladan prodor sredinom ovog travnja uzrokovalo je to što se prvo nad velikim dijelom zapadne Europe formirala snažna anticiklona s centrom iznad Velike Britanije, gdje je tlak zraka na razini mora dosezao visokih 1035 hektopaskala, a potom nad Skandinavijom, gdje se formirala duboka ciklona čija je hladna fronta brzo prodrla do Sredozemlja, upravo do našeg područja, gdje se formirala sekundarna ciklona.

Takav scenarij u kojem se nad Europom i Atlantikom uspostavi tzv. blokirajuća anticiklona koja naposljetku dovodi do toga da ciklone sa sjevera Europe prodiru duboko na njezin jug inače je uobičajen i do većina prodora izraženije hladnoće u naše krajeve dolazi na takav način.

Kako javlja Crometeo, snijeg je u posljednja 24 sata u višim predjelima zabijelio Papuk gdje ga ima i preko 10 centimetara, a padao je i na Mosoru i Biokovu.

Cijeli članak čitajte ovdje.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.