Nema odmora

Što ministri mogu raditi dok njihovi službenici ljetuju?

Foto: 'Zeljko Hladika/PIXSELL'
Što ministri mogu raditi dok njihovi službenici ljetuju?
VL
Autor
Nikola Sever Šeni
27.07.2010.
u 09:06
"Zašto naš ministar ne bi mogao dva tjedna otići na odmor? Ionako on ne piše zakone, nego ih samo potpisuje."
Pogledaj originalni članak

Ministri, naredila je premijerka Jadranka Kosor, ovog ljeta neće na klasičan odmor. Samo nekoliko slobodnih dana dobit će poslije Dana domovinske zahvalnosti. Osim njih, u državnoj i javnoj upravi neće biti previše ljudi. U prvoj polovici kolovoza odmarat će se oko 50 posto svih službenika bez kojih će ministri i državni tajnici teško odraditi bilo što.

Odmori su, pa što?

– Ništa neće biti paralizirano. Radit će se kao i svakog ljeta dosad. Kraj je srpnja, odakle sad drama? Hrvatima je to vrijeme za odmor – kaže službenica u jednom od ministarstava i, ne želeći otkriti je li to zato da ga neko vrijeme ne vidi ili da se ministar pošteno odmori, zaključuje:

– Zašto naš ministar ne bi mogao na dva tjedna otići s obitelji na odmor? Od srca mu želim da ga premijerka pusti barem na dva tjedna. Ionako on ne piše zakone, samo ih potpisuje. Pišu ih ljudi koji će prvu polovicu kolovoza iskoristiti za zaslužen odmor.

U jednom od najvećih ministarstava kažu da je pustoš zavladala već jučer. Rijetki su službenici, kaže Večernjakov sugovornik, koji bi bili spremni ostati cijelo ljeto u Zagrebu samo zato da bi pomogli u izvlačenju države iz krize.

– Ne, pošto je jedan potpredsjednik rekao da bi plaće mogle pasti 15 posto. Baš zato svi hoće godišnji iskoristiti sada. Kad bi plaće toliko pale, nitko od nas i ne bi mogao sebi priuštiti otputovati nekamo na tjedan-dva – kaže službenik koji u petak oko podneva namjerava počistiti stol i na dva tjedna otići u obiteljsku vikendicu u Dalmaciji.

Vojsku službenika ni rat ne bi mogao zadržati u Zagrebu, složno zaključuju sugovornici koji u strahu od mogućih sankcija jer "govore o sebi i za svoj račun" ne pristaju na klasične izjave i žele ostati anonimni u zamjenu za informacije.

S vikendom devet dana

Osim službenika na godišnjem, ministre u provođenju premijerkina nauma radnog ljeta sprječavaju i socijalni partneri koji ne namjeravaju ostati u Zagrebu cijelo ljeto kako bi se bavili gospodarskim oporavkom.

Svega toga svjesni su i sami ministri, no takvu izjavu nisu spremni dati ni neslužbeno. Ionako, pokorit će se premijerkinoj odluci i umjesto pristojnoga, dvotjednog godišnjeg odmora uzet će ono što im se nudi. Ali, većina će uz pet radnih dana spojiti oba vikenda kako bi na moru proveli devet dana. No hoće li i premijerka uspjeti deset dana provesti na Braču, ne zna se. Zasad je u planu pet radnih dana godišnjeg odmora neposredno poslije proslave obljetnice Oluje u Kninu. Ali, već bi vikend za Gospu mogao biti radni.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 23

MM
Mladen Miletić
12:09 27.07.2010.

Što ministri mogu raditi dok njihovi službenici ljetuju? Milovati onu stvar ?

MM
Mladen Miletić
12:10 27.07.2010.

Što ministri mogu raditi dok njihovi službenici ljetuju? Praviti štetu i to bez svjedoka ?

Avatar vh1
vh1
08:51 28.07.2010.

Mogu raditi \'\' ono \'\' što sam napisao, a admin. mi je uklonio. Dakle, mogu raditi \'\' ono \'\' ali ne smiju obrisati o zavjesu. Sada sam pristojan….jel tako admine… ????.........))))