Kolumna

Što je vama dramatičnije, zima u SAD-­u, ili uništavanje Imunološkog zavoda?

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Što je vama dramatičnije, zima u SAD-­u, ili uništavanje Imunološkog zavoda?
11.01.2014.
u 14:00
U Kaštelima radnice u državnoj firmi tjeraju na besplatan rad. Neka sada Linić kazni sebe
Pogledaj originalni članak

Niti dobre vijesti iz turizma više ne mogu smanjiti jezu ostalih ekonomskih i socijalnih zbivanja u nas. To se lijepo vidjelo i u središnjim dnevnicima televizijskih kuća, jer su sve kuće donijele priču o čudnom, od države iniciranom uništavanju Imunološkog zavoda u Zagrebu, a Nova TV, uz to donosi sličnu, čudnu priču o zbivanjima u Kaštelanskim staklenicima. Obje su tvrtke u većinskom vlasništvu države, obje imaju krasnu i uspješnu povijest, a Imunološki je, pored toga još, u svakoj normalnoj državi strategijska tvrtka važna za nacionalnu sigurnost.

Šteta što nitko nije, a treba za to par sekundi, spomenuo da je Pasteur osnovao svoj prvi zavod u Parizu 1888., a 5 godina poslije, u Zagrebu se već proizvodi prvo cjepivo. 120 godina, da toliko ima Imunološki. Država, prije 4 mjeseca prvo ukida licencu Imunološkom za proizvodnju (prostori nisu u EU standardu), a sada država, dakle vlada tjera Imunološki u stečaj (a predstečajne nagodbe?). Svim TV jest znakovito da se, nakon svega i ekspresno javlja tvrtka iz Rijeke i kupila bi neke profitabilnije dijelove Imunološkog. Jest znakovito, no nitko ne "prevodi" da se znakovitost zove – Linić. Ma, kuži se. Ali TV ne dramatiziraju tu dovoljno, mogle bi barem onoliko koliko su histerizirale oko zime u SAD­-u.

U Kaštelima, pak radnice nisu dobile plaću 9 mjeseci. Pa su obustavile branje salate. Pa su suspendirane i prisiljene na povratak na posao, bez plaće. Ne, nije to Oliver Twist, to radi firma u vlasništvu države. Čiji je ministar financija, Linić ponosno donio zakon o kaznenoj odgovornosti gazda koji ne isplaćuju plaće i tjeraju radnike na besplatan rad. Evo prilike da ga sada primjeni na sebi. Jer, i ovdje je on gazda.

PLUS

HRT, Dobro jutro Hrvatska, dopisnici iz Osijeka napokon su napustili ružan krov i izvještavaju, raspršeni, s terena. Lijepo.

MINUS

RTL Danas "ekskluzivno", imaju izjavu Gotovine da neće u politiku. Istu je izjavu dobila i Nova TV. I HRT, al' ju je prešutjela.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

MR
MrkiMedo
19:18 11.01.2014.

Uništavanje Imunološkog zavoda je prvorazredni Skandal! Ova Vlada nema nimalo osjećaja za nacionalni (ili ako hoćete, državni) interes. I nastavljaju pretvorbu dobro uhodanim načinom. Prije izbora su se umivali u poštenje i demokraciju i mnoge su prevarili (mene nisu).

RS
rasta sev
18:47 11.01.2014.

Vlada RH nije po EU standardima i treba u stečaj, samo koga imenovati za stečajnog upravitelja?

Avatar MK
MK
09:00 13.01.2014.

To je doduse katastrofa - ali ne cudi me da upravo HNS gasi Imunoloski zavod da nam podvali jos nekakav JPP "Javno-Privatno-Partnerstvo"... ...Lijepo je Vesna Pusic vec u svojoj knjizi g. 1986 "Industrijska demokracija i civilno društvo" napisala sto namjerava - zato se nebi trebala vadit na to da su drugi prije nje krivi da HNS danas gasai Imunoloski zavod. ...To ce vjerojatno dobit neki "privatnik" u ruke, a "javnost" ce biti tu da podmiri razlike negativnoga poslovanja - vjerojatno ce tako izgledati to naj novije JPP.