KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Istražuje se jesu li dvije Švicarke na Hvar došle zaražene, ostaju u izolaciji u apartmanu

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Istražuje se jesu li dvije Švicarke na Hvar došle zaražene, ostaju u izolaciji u apartmanu
12.08.2020.
u 17:08
Od 25. veljače ukupno je zabilježeno 5870 zaraženih koronavirusom, od kojih je 160 preminulo, a 5024 se oporavilo. U samoizolaciji je 2279 osoba, do danas su testirane 132.292 osobe
Pogledaj originalni članak

U protekla 24 sata zabilježeno je 130 novih slučajeva zaraze, aktivno je 686 slučajeva, izvijestio je Krunoslav Capak.

17:07 - Tijekom jučerašnjeg dana, u Karlovačkoj županiji su testirane 63 osobe (12 u Ogulinu). U posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji registrirana  su dva (2)  nova slučaja oboljenja od COVID-19. Radi se o mlađim muškim osobama, jedan s područja grada Ozlja, a drugi s područja grada Karlovca. Epidemiološka obrada je u tijeku.

Obje osobe su u vremenu inkubacije bile na moru u Vodicama. Nisu međusobno povezane, međutim obje osobe su istaknule posjet istom noćnom klubu. Ukupno je  do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 107 osoba. U OB Karlovac je trenutno od COVID-19 hospitalizirana jedna oboljela osoba. U samoizolaciji se sa današnjim danom nalazi 47 osoba. Inspekcija SCZ Karlovac za 11.kolovoza: 4 trgovine,  2 pekare, 1 teretana, 2 ugostiteljska objekta, 1 banka. Za sve nadzore su sačinjene bilješke i nije izdano ni jedno pismeno ili usmeno upozorenje.

16:34 - Epidemiološki se istražuje jesu li dvije švicarske turistkinje, za koje je na Jelsi utvrđena zaraza koronavirusom, na Hvar došle zaražene ili su se zarazile na tom dalmatinskom otoku, a splitski epidemiolozi pretpostavljaju da su došle s koronom.

"Mi ne znamo jesu li ove dvije švicarske državljanke došle s koronom", rekla je u srijedu u Splitu na konferenciji za novinare Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije

Karin: Pretpostavljamo da su došle s koronom

"Pretpostavljamo, s obzirom su se one javile sa simptomima i testirane su, tako da se epidemiološki još istražuje jesu li došle s koronom ili su se možda tu (na Hvaru) zarazile", istaknula je .

Karin je potvrdila da je županijski Stožer civilne zaštite danas prvobitno pogrešno priopćio kako su ove dvije Švicarke u skupini novozaraženih s područja županije, ali je uslijedio ispravak te isprika iz Stožera.

"Ove dvije osobe testirali smo u Jelsi. Pošto nismo odmah imali podatak odakle su, stavili smo ih po mjestu testiranja. Međutim, to su osobe koje su došle iz Švicarske", objasnila je.

Dvije Švicarke, kojima je uzorak uzet u Jelsi te utvrđeno da su pozitivne na koronavirus, ostat će u samoizolaciji sljedećih 14 dana u Hvaru, u apartmanu kojeg su iznajmile kao turistkinje.

Koronavirus sve više zahvaća mlade, 16 zaraženih u dobi od 15 do 29 godina

Karin je upozorila kako porast broja zaraženih koronavirusom na području Splitsko-dalmatinske županije sve više zahvaća mlade.

"Od 33 novooboljelih u Splitsko-dalmatinskoj županiji, 16 osoba je u dobi od 15 do 29 godina", istaknula je Karin.

Po njenim riječima, među novoozaraženima u županiji "imamo grupiranje" od pet zaraženih u Imotskoj krajini, od kojih je dvoje vezano za rođendansko druženje.

Spomenula je i Crkveni zbor u Kaštelima, gdje je najprije zaražena jedna osoba te je obavljeno testiranje svih iz zbora i "danas imamo troje novooboljelih iz tog zbora, odnosno koji su bili u kontaktu s oboljelim".

Karin je pojasnila kako među novoozaraženima u Makarskoj postoje i "dva importirana slučaja" - jedna zaražena osoba došla je iz Njemačke, a druga iz Bosne i Hercegovine".

Odgovarajući na novinarska pitanja, Karin je podsjetila kako se u izvješćima drugih županijskih stožera spominju noćni klubovi u Dalmaciji kao žarišta zaraze.

Ne možemo sa sigurnošću reći je li zaraza krenula iz klubova ili u njih došla

"Mi ne možemo sa sigurnošću reći je li to (zaraza) krenulo iz klubova u Dalmaciji ili je došlo u klubove. Imamo u noćnim klubovima pojačan broj mladih novooboljelih, a to vam govori podatak da su sada više od pola novooboljelih mladi", kazala je.

Napomenula je da je Splitsko-dalmatinska županija ogroman prostor u kojem je ogroman broj turista, pa je to teško nadzirati, ali "dignuti su svi resursi - i civilna zaštita i policija i svi su pojačali angažman".  

"Prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, mi moramo provoditi sve mjere koje su nam na raspolaganju", poručila je Karin.

Nadam se da će vlasnici noćnih klubova shvatiti važnost preporuka Stožera

Izrazila je nadu da će vlasnici noćnih klubova shvatiti važnost preporuka Nacionalnog stožera koje se odnose na "zastiranje" zatvorenih dijelova klubova, kako oni ne bi bili izvori zaraze i jačeg širenja epidemije.

"Važan nam je turizam, jer ako se nastavi trend porasta oboljelih, ne znamo što će biti s turizmom koji je sad jako dobar jer još uvijek sve držimo pod kontrolom. Ne smijemo dozvoliti da situacija ide u nepovoljnom smjeru", zaključila je Karin.

15:50 - Posljednje dvije oboljele osobe evidentirane u Međimurskoj županiji su radnici iz Makedonije i Kosova koje imaju radnu dozvolu i privremeno boravište u Međimurju. Oni su evidentirani prije nekoliko dana.

- Posebno ističemo svijest poslodavaca koji su svoje radnike po povratku iz inozemstva uputili na testiranje, što se u ovim primjerima pokazalo kao iznimno odgovorno i mudro. Iako to nije obaveza propisana od Nacionalnog stožera, postoji realan rizik da povratnici iz nekih zemalja budu asimptomatski nosioci virusa, što bi moglo pridonijeti brzom širenju virusa u populaciji - kažu u Stožeru MŽ.

13:44 - Dubrovačko-neretvanska županija u srijedu bilježi tri nova slučaja zaraze koronavirusom, a riječ je o ženi srednjih godina iz Ploča i mladiću iz Dubrovnika za koje je epidemiološka obrada u tijeku te djevojci iz Dubrovnika, kontaktu ranije zaražene osobe.

Županijski Stožer civilne zaštite izvijestio je kako je u županiji ukupno aktivnih 12 slučajeva zaraze. Izliječene su dvije osobe, iz Ploča i Blata. U dubrovačkoj bolnici zbrinuta je jedna zaražena osoba. U samoizolaciji su 252 osobe. Od početka pandemije u županiji je ukupno analizirano 7009 uzoraka.

13:05 – U Međimurskoj  županiji nema novooboljelih osoba. Nalazi svih jučer uzetih uzoraka u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije su negativni. Trenutačno je 49 uzoraka u obradi, a do sada je uzeto ukupno 2419 uzoraka.

13:00 – U protekla 24 sata na području Krapinsko-zagorske županije evidentirana je jedna novozaražena osoba iz Zaboka  pa je trenutačni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom u županiji osam. U protekla 24 sata na analizu je poslano 76 uzoraka – jedan je pozitivan, 43 negativna, a za 32 se čekaju rezultati.

U protekla 24 sata na analizu je poslano 76 uzoraka, od kojih je jedan pozitivan, 43 su negativna, dok se za 32 čekaju rezultati, navodi se u priopćenju.

12:30 – U Karlovačkoj županiji dva su nova slučaja zaraze koronavirusom, oba su mladići koji su se vratili s ljetovanja u Vodicama – jedan u Karlovac, drugi u Ozalj, a testirali su se i danas im je stigao pozitivan nalaz, zbog čega su u samoizolaciji na kućnom liječenju.

Iako su obojica u vremenu inkubacije bili u Vodicama na ljetovanju, nisu međusobno povezani, ali su obojica u epidemiološkoj obradi istaknuli da su posjetili isti noćni klub. Ukupno je  do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 107 osoba. U Općoj bolnici Karlovac trenutačno je s dijagnozom COVID-19 hospitalizirana samo jedna oboljela osoba. Osim dva pozitivna nalaza, danas je stigao i 61 negativan, a u samoizolaciji je 47 osoba.

12:16 – Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije ispravio je informaciju da su zaražene dvije osobe iz Jelse.

– Dvije novooboljele osobe koje su navedene s područja općine Jelsa strane su državljanke pristigle iz Švicarske čiji je uzorak uzet u Jelsi te nemaju prebivalište na području Splitsko-dalmatinske županije. Time ukupan broj novooboljelih osoba s područja SDŽ od 12. kolovoza 2020. jest 33; 11 s područja drugih županija u RH i dvije strane državljanke – priopćili su.

12:06 – U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije deset osoba oboljelo je od zarazne bolesti COVID-19.
Četiri ženske i jedna muška osoba mlađe životne dobi koje trenutačno borave u Vodicama, a čije prebivalište je na području drugih županija, kontakti su ranije oboljelih. Dvije muške i ženska osoba mlađe životne dobi s područja su grada Šibenika, a njihova je epidemiološka obrada u tijeku. Pozitivna je i mlađa ženska osoba s prebivalištem u Tribunju te muška osoba srednje životne dobi koja trenutačno boravi u Tribunju, a prebivalište joj je u Zagrebu.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutačno je 87 osoba: 84 osobe kontakti su oboljelih; 3 osobe su se javile nadležnom epidemiologu, a ušle su u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja. U Općoj bolnici Šibensko-kninske županije nema na liječenju pacijenata oboljelih od bolesti COVID-19. U posljednja  24 sata uzorkovano je 20 uzorka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

11:29 – Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, na području Zagrebačke županije do srijede 12. kolovoza.2020. do 11 sati evidentirane su 272 osobe kojima je potvrđena bolest prouzročena novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer riječ je o sedam osoba više, a tri osobe su izliječene. Na području Zagrebačke županije trenutačno su aktivna 42 slučaja. Do sada je ukupno izliječeno 219 osoba, a 11 ih je preminulo.

11:05 – U posljednja 24 sata u Zagrebu je zabilježeno 29 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je zagrebački Stožer civilne zaštite uputivši apel mladima koji su boravili u noćnim klubovima da po povratku s godišnjeg odmora izbjegavaju kontakt sa starijima.

"Tijekom jučerašnjeg dana u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo testirano je 349 osoba, zabilježili smo 29 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a još je osam osoba ozdravilo", kazala je zamjenica ravnatelja tog zavoda Sandra Šikić na konferenciji za medije. Kod 15 osoba moguće je izlaganje virusu na godišnjim odmorima, za osam slučajeva negativna je epidemiološka anamneza, a šest su kontakti s prethodno pozitivnim osobama. Šikić je izvijestila da su novozaraženi ponajprije mlađa populacija koja je boravila u noćnim klubovima odnosno na mjestima većih okupljanja takvog tipa. Uputila im je poruku da, ako su bili u noćnim klubovima i na većim okupljanjima na godišnjem odmoru, nakon povratka kući izbjegavaju kontakt sa starijim ukućanima i članovima obitelji, te da se jave liječnicima ako imaju simptome.

"Problem nisu godišnji odmori, nego su problem rizična ponašanja na godišnjim odmorima, pa apeliram na poštovanje fizičke distance, nošenje maske na godišnjim odmorima i redovito pranje i dezinfekciju ruku", dodala je Šikić.

11:00 – U zadnja 24 sata u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ testirano je ukupno 180 uzoraka s područja Osječko-baranjske županije, od kojih su tri bila pozitivna na koronavirus. Dvije novooboljele osobe iz Osijeka, a jedna iz Čepina, svi su mlađe dobi (31, 27 i 22 godine), a simptome oboljenja su dobili nakon povratka s ljetovanja na Jadranu, no srećom i dalje svi imaju blage simptome. Ukupan broj oboljelih od pojave epidemije koronavirusa na području Osječko-baranjske županije sada je ukupno 636 osoba, s tim da je 556 do sada izliječeno. U KBC-u Osijek je trenutačno hospitalizirano 26 pacijenata oboljelih od koronavirusa, a od jučer su ponovno tri pacijenata na respiratoru. Epidemiolozi su mjeru samoizolacije odredili za devet novih kontakata oboljelih, pa je trenutačno u samoizolaciji ukupno 161 osoba.

10:53 –  U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su četiri nova slučaja zaraze koronavirusom. Tri osobe bliski su obiteljski kontakti pacijentice otkrivene u nedjelju, srednje su životne dobi i bez simptoma. Četvrta oboljela osoba mlađi je muškarac blage kliničke slike koji se zarazio u Zagrebu, gdje radi. Sve novooboljele osobe liječe se kod kuće. U istom razdoblju jedna je COVID-19 pozitivna osoba otpuštena iz bolnice na kućno liječenje tako da u Varaždinskoj županiji imaju 13 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, od čega su tri osobe smještene u Općoj bolnici Varaždin, a desetero ih je izolirano kod kuće. Od početka pojave koronavirusa u Varaždinskoj županiji bilježe 74 slučajeva zaraze, a 13 osoba statistički se dodatno pripisuje zbog prijavljenog mjesta prebivališta. Pod mjerom samoizolacije i aktivnim zdravstvenim nadzorom trenutačno je 35 osoba.

10:25 – U Splitsko-dalmatinskoj županiji ukupno je od 366 obrađenih testova danas 35 novooboljelih osoba pozitivnih na COVID-19 infekciju s područja Splitsko-dalmatinske županije, i to iz Splita 12, Imotskog 2, Kaštela 4, Makarske 3, Sinja 3, Podstrane 3, Zmijavaca 3, Otoka 1, Šestanovca 1, Lećevice 1 i Jelse 2. Uz 35 novooboljelih osoba pozitivnih na COVID-19 infekciju s područja Splitsko-dalmatinske županije, još je 11 osoba iz drugih županija pozitivno, i to 2 osobe iz Osječko-baranjske županije, 7 osoba iz grada Zagreba, 1 osoba iz Šibensko-kninske županije te jedna osoba iz Zadarske županije. Svi novooboljeli iz drugih županija  testirani su u Splitu. Od 35 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije, 13 osoba kontakti su prethodno oboljelih osoba, dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju.

U samoizolaciji je 565 osoba, 16 pozitivnih osoba ma COVID-19 nalazi se na bolničkom liječenju u KBC-u Split, dok se 1 osoba nalazi na respiratoru. U karanteni se nalaze četiri strana državljanina.

10:24 – Nacionalni Stožer civilne zaštite za danas je, nakon duljeg vremena, sazvao konferenciju za medije koja će se održati u 14 sati, a na kojoj će iznijeti nove podatke o broju zaraženih.

10:23  Sedam je novih slučajeva zaraze koronavirusom na području Zadarske županije. Kod pet novih slučajeva zaraze riječ je o mlađoj  populaciji i  pojedinačnim slučajevima koji nisu međusobno povezani, a u dva slučaja radi se o rutinskom testiranju prilikom dolaska u Opću bolnicu Zadar te o osobi koja je sezonski zaposlena na našem području. U samoizolaciji je 150 osoba, nadzor je istekao za 4881 osobu, a tijekom jučerašnjeg dana testirano je 130 uzoraka. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su dva kršenja mjere samoizolacije.

10:20 – U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata evidentirano je pet osoba novozaraženih koronavirusom, a među njima je osoba zaposlena u Dječjem vrtiću u Matuljima, izvijestili su u srijedu iz županijskog Stožera civilne zaštite. Prema podacima epidemiološke službe županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, svih petero novozaraženih su kontakti ranije oboljelih.

Među njima je osoba zaposlena u Dječjem vrtiću u Matuljima, pa su epidemiolozi, zbog preventivnih mjera, odlučili u samoizolaciju poslati osobe s kojima je ostvaren bilo kakav kontakt, a riječ je o šestoro djece, tri odgojiteljice i dvije spremačice, koje nemaju simptome bolesti.

10:12 – U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentirano je pet novih slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije s današnjim danom iznosi sto devedeset i dva (192), dok je broj aktivnih slučajeva dvadeset i osam (28). Broj osoba pod mjerom samoizolacije na području Brodsko-posavske županije je devedeset i dva (92).

9:45 – Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata nema novooboljelih osoba. Ukupno je oboljelo 36 osoba od COVID-19, od čega je šest aktivnih slučajeva, 29 osoba je izliječeno te jedna osoba preminula. U protekla 24 h testirano je 8 osoba.

9:32 – Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 117 uzoraka briseva na COVID-19, od kojih su dva pozitivna. Kod stranog državljanina (Crna Gora), u tranzitu, potvrđen je pozitivan nalaz. Testiran je zbog administrativnih zahtjeva ulaska u drugu europsku državu. U tijeku je povratak u matičnu državu. Izliječene su tri osobe. Trenutačno je 23 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba.

9:15 – U Sisačko-moslavačkoj županiji, u protekla 24 sata jedna je novooboljela osoba od zarazne bolesti COVID-19 i to s područja garda Siska, priopćio je županijski Stožer Civilne zaštite.

Stožer ističe kako su zdravstveno-socijalno odgovorno ponašanje, obveze pravilnog nošenja maski, dezinfekcija ruku i mobitela, socijalna distanca i druge preporuke u ovo vrijeme epidemije sastavni dio življenja. Poziva stanovništvo da ostane odgovorno prema sebi i drugima.

9:10 – U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8 sati, u posljednja 24 sata je 6 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (3 osobe iz Vinkovaca, 1 osoba iz Novih Jankovaca, 1 osoba iz Cerne i 1 osoba iz Gradišta).

Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 520, od kojih su 352 osobe izliječene, a 7 osoba je preminulo. Trenutačno je u županiji 26 osoba hospitalizirano zbog COVID-19. U protekla 24 sata testirano je 108 osoba te je ukupno testiranih do sada na području županije 6460. U samoizolaciji na području županije je 274 osoba. 

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 14 zdravstvenih radnika (2 liječnika, 6 medicinskih sestara/tehničara, 5 drugih zdravstvenih radnika i 1 nezdravstveni radnik).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 15 radnika (2 liječnika, 9 medicinskih sestara/tehničara i 4 druga zdravstvena radnika).

VIDEO Što se zna, a što se krivo pretpostavljalo o koronavirusu?

7:55 – Još se jedna osoba oporavila od koronavirusa, pa je na području Virovitičko-podravske županije, trenutno, još samo jedna osoba koje su zaražene virusom SARS-CoV-2, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. U posljednja 24 sata, nema novo oboljelih, jer nalazi 43 osobe koje su testirane, bili su negativni. Broj testiranih, od početka epidemije je trenutno 2.469.

Od početka epidemije COVID-19, na području Virovitičko-podravske županije, 32 osoba su zaražena korona virusom. Od toga, jedna osoba je trenutno aktivna, trideset ljudi se oporavilo, a jedan muškarac je preminuo.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 23

SA
sargu123
13:37 12.08.2020.

Umjesto da samo pričate o tim klubovima zatvorite ih sve do jednoga! Ako vlasnicima ponestane love neka idu obrađivati zemlju, brati grožđe, jabuke.....posla uvijek ima.

BA
Barbasmora
13:03 12.08.2020.

Mnoge države I turisti ce ove godine dobro zapamtiti Dalmaciju i lipu našu hrvatsku! Posebno kad iskoriste corona free...pa se vrate doma...

Avatar Warded
Warded
16:51 12.08.2020.

Što fali turističkoj sezoni i Hrvatskoj. Od milijun posjetitelja 10-tak ih zaraženo i to ne svi ovdje, neki su donijeli zarazu.