ZIMA U PROLJEĆU

Stiže novo zahladnjenje, izdano upozorenje: Moguće je i do 40 cm novog snijega

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Od ranih jutarnjih sati u Karlovcu pada gusti snijeg koji je brzo zabijelio prometnice i parkove
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Gust snijeg i jak vjetar na riječkom području
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Gust snijeg i jak vjetar na riječkom području
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
Split: Jak snijeg zabijelio Split i okolicu
12.04.2021.
u 19:06
Kiša, pad temperature te susnježica i snijeg, uz stvaranje snježnog pokrivača uglavnom u gorju pa na put ne krećite bez zimske opreme
Pogledaj originalni članak

Nova promjena vremena stiže već sutra, a ponovno će donijeti snijeg.

– Kiša, pad temperature te susnježica i snijeg, uz stvaranje snježnog pokrivača uglavnom u gorju pa na put ne krećite bez zimske opreme. Na Jadranu su moguće i nevere, te obilniji pljuskovi, pri čemu će na sjevernom dijelu puhati jaka i olujna bura, na južnom još jugo. Mjestimične oborine na kopnu još u srijedu prijepodne, a moguće su i u četvrtak poslijepodne – najavljuju u prognozi za HRT meteorolozi Zoran Vakula i Krunoslav Mikec.

U utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti oblačno s povremenom kišom, a na obroncima gorja treba računati i na susnježicu i snijeg, te u višim predjelima i stvaranje snježnog pokrivača. U središnjoj Hrvatskoj osjetu hladnoće doprinosit će umjeren, na udare i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a i oblačno vrijeme s povremenom kišom, mjestimice i susnježicom i snijegom, pri čemu će snježnog pokrivača biti uglavnom u gorju.

Snijega će biti u Lici i Gorskom kotaru, ponegdje na tlu i 10 do 20 centimetara. Temperatura zraka pritom između 0 i 4 °C. Na sjevernom Jadranu od 6 do 11 °C, povremeno s kišom, mjestimice i obilnijim pljuskovi s grmljavinom. Bit će vjetrovito s umjerenom i jakom, osobito podno Velebita olujnom burom, a jakog sjeveroistočnjaka bit će ponegdje i u gorskoj Hrvatskoj.

Bura i na sjeveru Dalmacije, također mjestimice jaka s olujnim udarima. A prema jugu još jugo koje će od sredine dana oslabjeti i okrenuti na buru. Na krajnjem jugu Hrvatske od 13 do 17 °C, povremeno s kišom, mjestimice moguće obilnijom, uz neverine.

Meteoalarm je pak izdao narančasta i žuta upozorenja za većinu Hrvatske, a crveni alarm upaljen je za sutra za Velebitski kanal.

U Gospićkoj regiji najavljuju da je moguće stvaranje snježnog pokrivača od 20 do 40 centimetara, a snijega i poledice bit će i u Karlovačkoj i Zagrebačkoj regiji.

– Idući dani malo manje hladni, ali od četvrtka na kopnu uz mogućnost za mjestimičan jutarnji mraz. Uz sunčana razdoblja i dalje dosta oblaka, s kišom i snijegom ponegdje u srijedu prijepodne, a poneki je kratkotrajni pljusak kiše moguć u četvrtak sredinom dana i popodne. Na Jadranu bez oborina te većinom sunčano, uz više oblaka tijekom srijede, kada će još puhati jaka i olujna bura. Od četvrtka će oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak, a temperatura zraka će malo porasti – prognozira Krunoslav Mikec.

VIDEO Snijeg na autocesti A1 kod Maslenice

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

US
Usputni
21:29 12.04.2021.

Zahlađenje, a ne zahladnjenje!

NA
nahty
01:36 13.04.2021.

Nešto nema Vakule u zadnje vrijeme... Čeka da krene ljeto pa da nam kaže da će biti toplo. Ne mogu pogoditi ni 7dnevnu prognozu (eto trebalo biti 2 dana "hladno", a ispasti će oko 10ak+ dana), a još manje dugoročnu. Ako ništa dobro da sam otišao u šumu dok je bilo malo toplije. Sada može potrajati i do rujna, ako treba.,..

Avatar Οsvetnik Εrnesta Fulira
Οsvetnik Εrnesta Fulira
00:31 13.04.2021.

Je l netko “upalio” ili “izdao” crveni ili bar narancasti alarm..?