Veće plaće javnim službama

Stipić: Šest posto nije dovoljno, plaće bi trebale rasti 20 posto

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Stipić: Šest posto nije dovoljno, plaće bi trebale rasti 20 posto
29.11.2015.
u 19:30
Od Mosta bih volio precizno čuti kad će povećati izdvajanje za obrazovanje, infrastrukturno preporoditi školstvo, što misle o reformi
Pogledaj originalni članak

Rast BDP-a drugi kvartal zaredom posebno je razveselio zaposlene u javnim službama. Naime, njima Vlada prema sporazumu iz 2009. mora povećati plaću za 6 posto jer je u dva kvartala uzastopce BDP rastao u prosjeku dva posto.

– Pravno je jasno da povećanje plaća trebamo dobiti, no pitanje je hoće li za to biti političke volje i tko će taj posao odraditi – bila je prva reakcija predsjednika Školskog sindikata "Preporod" Željka Stipića na pitanje očekuju li sindikati da će Vlada ispoštovati obvezu iz sporazuma iz 2009. i povećati im plaće. Ogorčen potplaćenošću, prvenstveno učitelja, ali i ostalih u javnim službama, Stipić podsjeća da su im u Milanovićevu mandatu umjesto pregovora o plaćama stizale uredbe kojima su one rezane.

– Plaće, posebno u obrazovanju, mizerne su, a ključno je da nezadovoljni učitelji na dulji rok ne mogu kvalitetno obavljati ni sadašnje, a kamoli neke buduće obveze koje reformatori obrazovanja žele staviti pred njih – napominje Stipić. Ističe da bi, kad bi se željela ispraviti nepravda prema njima, plaće učitelja trebalo povećati 20 posto, a onima s trideset ili više godina staža između 25 i 30 posto. Iako su, kaže, plaće u zdravstvu nešto bolje, povećanjem bi trebalo obuhvatiti sve zaposlene u javnim službama. Zabrinjava ga što su politički pregovori o formiranju nove vlade pokazali da se područjem obrazovanja nitko nije bavio temeljitije.

– Od Mosta bih, umjesto nekonkretnih zahtjeva o depolitizaciji javnih službi, pa tako i obrazovanja, više volio čuti precizne odgovore kad će povećati izdvajanje za obrazovanje, infrastrukturno preporoditi školstvo, oživjeti gotovo zamrla stručna usavršavanja i tako dalje. Zanima me i što misle o kurikularnoj reformi – nabraja Stipić.

Dodaje da je Most "uspio poremetiti odnose u političkoj areni", što drži važnim, ali isto tako naglašava da je "put od političkih preslagivanja do suštinskih političkih i društvenih promjena jako dug".

>>Željko Stipić dobio novi mandat na čelu 'Preporoda'

>>Stipić podnio ostavku: Sindikalni čelnici moraju odgovarati za poteze koje vuku

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 28

Avatar pametnom_dosta
pametnom_dosta
20:01 29.11.2015.

ma kakvi 20 %, dvjesto minimalno jer uslugu koju dobivamo zbilja je nenadjeb.iva

R0
R00kie
19:50 29.11.2015.

haha tako je! treba povecati poreze svima a prosvjetarima poduplat placu i povecat godosnji na bar 3 mjeseca!

Avatar New_Fukasaky
New_Fukasaky
19:42 29.11.2015.

Zašto samo 20-30 posto? Plaće treba barem udvostručiti, a novce štampati prekovremeno. Volim ljude koji imaju osjećaj za prostor i vrijeme u kojemu žive.