ODGOVOR MILANOVIĆU

Reakcije iz Mađarske: Evo što kažu na izjave da su 'mala i beznačajna zemlja'

Foto: Marin Tironi/Pixsell
Zoran Milanović
Foto: Marin Tironi/Pixsell
Zoran Milanović
Foto: Marin Tironi/Pixsell
Zoran Milanović
09.09.2019.
u 17:42
Očito je da Mađarska ne želi zaoštravati odnose ni kroz odgovor predsjedničkom kandidatu, što je nešto čega se prije nisu libili
Pogledaj originalni članak

Hrvatsko-mađarsko prijateljstvo je vrlo važno, stoga ono nitko ne bi smio narušavati neodgovornim i neutemeljenim izjavama, glasi reakcija mađarskog ministra vanjske trgovine i vanjskih poslova Petera Szijjárta koju smo zatražili nakon izjava Zorana Milanovića iznesenih u emisiji Nedjeljom u 2. 

Milanović, između ostalog, naziva Mađarsku malom i beznačajnom državom koja "neće biti njegovo društvo kad bude predsjednik". Odnosi Milanovića, tada predsjednika Vlade, i Mađarske, iz više nego solidnih na početku mandata, urušili su se zbog odnosa Ine i MOL-a, neuspješnih dugotrajnih pregovora izaslanstava hrvatske i MOL-a, dviju arbitraža te slučaja sefa te mađarske kompanije Zsolta Hernadija i sudskog procesa u Zagrebu.

Tenzije su eskalirale dolaskom migrantske krize i ulogom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Na taj dio se osvrnuo Milanović kazavši kako je njezino ponašanje imalo elemente izdaje. 

– U tom trenutku ona je slala u kožnom mantilu Hebranga, išla u Budimpeštu i pokazivala razumijevanje za te ljude... Ja nemam nimalo razumijevanja za Orbana. Sva sreća pa je Mađarska mala i beznačajna država. To neće biti moje društvo kad budem predsjednik, moje će društvo biti u Parizu – kazao je Milanović u emisiji Nedjeljom u 2.

Reakcija iz Budimpešte je u skladu s novim odnosima dviju država koji su se s dolaskom Vlade Andreja Plenkovića popravili i relaksirali, što kroz podršku Mađarskoj u Europskom parlamentu, što kroz odustajanje Mađarske od blokade hrvatskog članstva u OECD-u te posjeta Orbana Zagrebu. Očito je da Mađarska ne želi zaoštravati odnose ni kroz odgovor predsjedničkom kandidatu, što je nešto čega se prije nisu libili.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 182

IL
ilustrator
17:59 09.09.2019.

ozbiljno shvatiti svakog cirkusanta.mogu samo neozbiljni ljudi

Avatar HILARIUS FELIX
HILARIUS FELIX
18:08 09.09.2019.

Sva sreća pa nećeš biti izabran. "Pariz" je poznat po neprijateljstvu prema Hrvatskoj tako da me uopće ne čudi što ti se sviđa. Budućnost Europe je u srednjoeuropskim državama. Francuska je već odavno pala.

ZW
zweistein
18:07 09.09.2019.

milanče jedino ima šanse za pobjedu ako izađe pred birače i šuti kao braco sa srebrnjaka