POVIJESNO-POLITIČKI PRIJEPORI

Stepinac je pisao i intimni dnevnik, koji je u Beogradu

04.06.2003.
u 00:00
Pogledaj originalni članak

Domaći su se povjesničari i arhivisti, ali i crkveni ljudi, jučer zgrozili kad su čuli vijest kako Beograd Hrvatskoj vraća dnevnik blaženog kardinala Alojzija Stepinca. Zgrozili su se zato što je ta vijest u najmanju ruku apsurdna. Stepinčev originalni dnevnik vraćen je Zagrebačkoj nadbiskupiji točno 15. veljače 1991. godine! Toga je dana u Banskim dvorima priređena svečanost na kojoj je pokojni predsjednik dr. Franjo Tuđman dnevnik predao pokojnom zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Franji Kuhariću. Uz Kuharića su predaji prisustvovali i pokojni pomoćni biskup dr. Đuro Kokša, pokojni kanonik dr. Antun Ivandija koji je robijao 11 godina zbog dnevnika, zatim tadašnji rektor Bogoslovnog sjemeništa Ivan Došlin te banjalučki biskup Franjo Komarica.

Predsjednik Tuđman tada je rekao da se "predavanjem dnevnika u vlasništvo Crkve, pisanog svjedočanstva dijela hrvatske povijesti od posebne vrijednosti, potvrđuju značajne promjene za hrvatski narod, a koje su djelo svih sastavnica hrvatskog naroda, dakako i Katoličke crkve". Kardinal Kuharić je, pak, zahvalio Tuđmanu, Vladi i tadašnjem Arhivu Hrvatske koji je dnevnik restaurirao u pet svezaka.

- Očito je da se dogodio nesporazum... Netko je ministrici Antičević-Marinović krivo prenio informaciju. No treba reći da će nam takva dezinformacija jako štetiti jer će u Beogradu komentirati kako bi htjeli da nam se vrati ovo i ono, a mi ni sami ne znamo što imamo. Ovo je za nas kontraproduktivno - čuli smo od jednog zagrebačkog povjesničara koji je upoznat sa Stepinčevim dnevnikom. Stepinčev dnevnik do 1991. bio je strogo čuvan u podrumima MUP-a, odnosno prijašnjeg RSUP-a, zajedno s građom Ozne, Udbe i SDS-a. Mala je mogućnost, kaže naš sugovornik, da u Beogradu postoji kopija ili prijepis. - Znam da su u Službi državne sigurnosti rađeni razni prijepisi, pa čak i mikrofilm. No ne znam gdje su ti materijali završili. Za original je sigurno da je od 1991. na zagrebačkom Kaptolu, ili u trezoru zagrebačkog nadbiskupa ili u Nadbiskupijskom i kaptolskom arhivu - dodao je naš sugovornik.

Zvonimir Despot

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr