Foto: Thinkstock Ilustracija
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL Mladi misle da je vani uređenije društvo pa će se dizati na socijalnoj ljestvici, a nažalost u Hrvatskoj u to ne vjeruju, Stjepan Šterc - demograf

Stalno su nam govorili: ‘Samo diplomirajte, lako ćete’, a sada konobarimo

30. 04. 2018. u 06:37 120
Svi iseljeni iz istraživanja visokog su ili višeg obrazovanja i radili su u rodnom gradu, mjestima studiranja ili na Jadranu

– Nakon diplome vraćam se doma u Našice i radim kao trgovac i kasnije kao konobar te nakon uzaludnog slanja mailova za pripravnički ili bolji posao – bez pretjerivanja poslao sam više od 1000 mailova i zamolbi, nisam imao ni političke, a ni rodbinske veze za bolji posao, pa sam odlučio, ako moram raditi takve uslužne poslove, onda ću ih radije raditi negdje za normalan novac i normalan život – riječi su Slavonca Nevena (29), magistra ekonomije koji se odselio u Irsku.

Rast BDP-a Oporavak donio 84.000 radnih mjesta, većinom na Jadranu

Ta izjava zorno pokazuje zašto su mladi i obrazovani Slavonci spremni u Irskoj raditi kao sobari, konobari, prodavači... U istraživanju “Suvremeno iseljavanje iz Hrvatske u Irsku s posebnim osvrtom na mlade iz Slavonije” za znanstveni časopis “Migracijske i etničke teme” Marijeti Rajković Iveti sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta te Tei Horvatin iz Našica Slavonci su ispričali da su uz prevladavajući ekonomski motiv iseljavanja otišli i zbog nezadovoljstva potaknutog nepotizmom i korumpiranosti od lokalne do nacionalne razine, mogućnosti brzog nalaženja posla u Irskoj, pozitivnih iskustva prijašnjih migranata, znanja engleskog jezika... Istraživanje je provedeno od ljeta 2015. do jeseni 2017., a svjedočanstva iseljenih pokazuju da će se iseljavanje teško zaustaviti bez korjenitih promjena u Hrvatskoj.

Mamama je najteže

– Našim mamama je najgore. Nisu očekivale da ćemo morati otići jer ipak su oni nekako uz srednje škole nas uspjeli podići i osigurati nam fakultetsko obrazovanje. Stalno su nam govorili: “Samo vi diplomirajte, lako ćete onda!” – kazala je Laura (30), povjesničarka, koja radi kao sobarica u Irskoj u koju se odselila s dečkom Slavoncem, sada suprugom.

Ona jedina nije iz Slavonije, nego iz Koprivnice. Mladi, uglavnom visokoobrazovani Slavonci u Irskoj rade nekvalificirane i nisko vrednovane poslove, navode autorice istraživanja. Većinu je u Irsku otjeralo životarenje u Hrvatskoj. Laurin suprug Dario (30) , također povjesničar iz Županje, tako je kazao:

– Ja vjerujem da bismo se mi mogli zaposliti na svom području, ići na zamjene, imati po pola satnice i tako preživljavati, ali koliko bi to trajalo. Osnovna škola u koju sam ja išao i u kojoj sam kratko radio imala je 1998. A, B, C razred. 2016. upisali su samo jedno odjeljenje, i to možda 15 učenika. Ja kad sad dođem u kafić od nas 10 koji bismo se znali sresti, samo jedan stalno živi u Županji, svi drugi su nekamo otišli!

Konzervativna sredina

– U zadnje vrijeme u odgovorima mladih postaje dominantno to da su radije spremni prihvatiti izazov života izvan Hrvatske i raditi poslove ispod svoje stručne spreme nego ostati jer misle da je vani uređenije društvo i da će se dizati na socijalnoj ljestvici, a nažalost u Hrvatskoj u to ne vjeruju – kaže demograf Stjepan Šterc.

Rajković Iveta i Horvatin s devetero iseljenih posljednjih pet godina razgovarale su za njihova posjeta Hrvatskoj te virtualno. Svi iseljeni kojima su izmijenjena imena, osim jednoga, visokog su ili višeg obrazovanja i svi su prije radili u rodnom gradu, mjestima studiranja ili sezonski na Jadranu. Među njima su i poneki otišli zbog konzervativne sredine ili želje za upoznavanjem drugih kultura. Procjenjuje se da je u Irskoj danas oko 20 tisuća Hrvata, a 2011. prema irskom popisu stanovništva bilo je tek 980 građana rođenih u Hrvatskoj.

ZAŠTO SU OTIŠLI

“Nakon diplome vraćam se doma u Našice i radim kao trgovac i kasnije kao konobar te nakon uzaludnog slanja mailova za pripravnički ili bolji posao – bez pretjerivanja poslao sam više od 1000 mailova i zamolbi, nisam imao ni političke, a ni rodbinske veze za bolji posao, pa sam odlučio, ako moram raditi takve uslužne poslove, onda ću ih radije raditi negdje za normalan novac i normalan život.”

Neven (29), magistar ekonomije, smjer turistički menadžment

“Nismo imali novca pa smo odlučili idemo prvu godinu na more raditi pa s tim zarađenim novcem idemo van. Onda smo ipak odlučili prevesti životopise na engleski... U roku od tjedan dana meni se ta žena iz hotela iz Irske javila jesmo li zainteresirani, hoćemo li ići raditi? Ja pitam: ‘Je l’ može i dečko?’, kaže: ‘Kak da ne, ima još pozicija.’ Mi kažemo može i dala nam je tri tjedna da se spremimo i dođemo. To je bilo to...”

Laura (30) ,povjesničarka, radi kao sobarica, a u Irsku se odselila s dečkom povjesničarom

“Imam jednu prijateljicu s faksa koja živi u Corku s kojom sam se čula tijekom priprema i ispitivala sam je o svemu: kako je u Irskoj, Dublinu, Corku, kakvi su uvjeti za rad... Upoznala sam još jednog dečka preko Facebooka, iz Orahovice, on mi je pomogao oko svega savjetima i praktično kada sam došla u Dublin. Nisam prethodno našla ni posao ni smještaj, sve nakon dolaska.”

Kristina (34), informatologinja, pola radnog vremena radi u McDonald’su u prodaji, pola u trgovini

Demografski slom Europe Europsko stanovništvo sve starije, Irska država s najmlađom populacijom

PROMO Bavarcima uspješno održana prezentacija slavonskih destinacija

započinju s radom Na nacionalnoj demografskoj strategiji, petoj u zemlji, radi 16 stručnjaka

Veliki vodič kroz goriva
Kako kaloričnost goriva utječe na vaš motor?
pogledajte na vecernji.hr
  • 06:59 30. travnja 2018.

    to što su oni završili nije bilo perspektivno ni prije 20 godina. studirati ekonomiju u zemlju propale ekonomije...? povjesničarka? dal znate kolka je potreba za povjesničarima , i to u zemlji u kojoj se povijest svako malo piše iznova? informatologinja... ...

  • 07:27 30. travnja 2018.

    Poduzetnistvo narode poduzmite sami nesto ne kopirajte jadikovanje nego zavrnite rukave i pokusajte smisljeno nesto. Preporucio bih svakome mladom da s informira prije nego sto nesto studira. Ekonomiju u hrvatskoj studirati sa nasim ex-komunistickim kadrom je relativno neperspektivno i ne ...

  • 07:14 30. travnja 2018.

    Treba studirati deficitarna zanimanja i posao u Hrvatskoj nađeš bez problema. Istina ti studiji su malo teži za završiti !?

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".