Kolumna

Srednji sloj globalno raste, ali u Hrvatskoj realno nestaje

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Srednji sloj globalno raste, ali u Hrvatskoj realno nestaje
16.10.2015.
u 16:23
Kao što kuća puca kad su temelji loši, tako je i državi kad joj slabi srednji sloj
Pogledaj originalni članak

Statistika o svjetskom bogatstvu zabilježila je rast srednjeg sloja u Kini i time smanjenje globalne ekonomske nejednakosti, a Europu izdvojila kao područje na kojem živi najviše pripadnika tzv. srednje klase.

Hrvatska je na dnu europske ljestvice prema standardu građana pa je od ovih optimističnih pokazatelja jako daleko. Ako je srednji sloj građana, baš poput temelja kuće u građevinskom smislu, jamstvo stabilnosti društva, onda je on dobar pokazatelj toga zašto su u Hrvatskoj mnoge vrijednosti nejasne, prividne ili neutemeljene. Širok pojam srednjeg sloja može se odrediti dohodovnim kategorijama pa se okvirno barata da bi to bili oni koji zarađuju od 5500 do 8500 kuna. Međutim, pristojan život kakav bi srednji sloj po definiciji trebao imati pretpostavlja uvjete u kojima pripadnici tog sloja bez ozbiljnih teškoća uspijevaju zadovoljiti sve svoje potrebe – stambene, kulturne, zdravstvene, obrazovne...

To bismo u našim uvjetima mogli s jedno triput većim primanjima. Jer naši su građani s primanjima u rasponu od 5500 do 8500 kuna gotovo u pravilu višestruko kreditno opterećeni i “na rate” otplaćuju ne samo stan i auto, nego i stalne potrebe kao što je godišnji odmor, odijevanje ili tehnički pregled auta. Dakle, iako po primanjima možda i zadovoljavaju kategoriju srednjeg sloja, realno teško žive i teško ih se može zvati srednjom klasom.

Kategorija koja bi po nekim normalnim sociološkim parametrima predstavljala (viši) srednji sloj za hrvatske je uvjete zapravo bogati sloj građana jer im je standard osjetno viši – posjeduju nekretnine, putuju, rate otplaćuju bez teškoća. To zapravo pokazuje da pravog srednjeg sloja u Hrvatskoj i nema, ne znatnije zastupljenog. A kao što se zna da kuća puca kad su temelji loši, tako se to događa i državi kojoj slabi standard srednjeg sloja građana. Njihovo nezadovoljstvo dovodi do političke nestabilnosti, što otvara put mogućim sukobima.

>>Od 7,4 milijarde ljudi na Zemlji, više od milijarde pripada srednjoj klasi

>>Narodni kapitalizam može biti lijek protiv raslojavanja

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

DU
Deleted user
16:47 16.10.2015.

Pitajte Grčića,on ima drugačije informacije.

Avatar BratKrešo
BratKrešo
16:47 16.10.2015.

To kako "Hrvatska raste" imamo priliku danas vidjeti u Karlovcu. To je prava slika realnosti zemlje u kojoj rastu samo vodostaji, javni dug, ega ministara i količina gluposti! I ne, nije ovo nikakva elementarna nepogoda jer ne može se dogoditi da o elementarnoj nepogodi pričamo tri puta godišnje. Klima se promijenila, kiša stalno pada i u 21.stoljeću grad kroz koji prolaze četiri rijeke mora imati modernu obranu od poplava. Novca ima, tu su EU fondovi! Ako nema, onda je za to kriva isključivo vlada, koja je sama po sebi jedna velika elementarna nepogoda i apsolutno ništa ne zna raditi niti ju zanima osim da se održi jos četiri godine..(i.p.)

DM
dr_max
19:09 16.10.2015.

Laž i propaganda, ne raste nigdje već ga se sustavno uništava kao i u hrvatskoj. Ovi plačeni članci su već ispod svakog ukusa.