Vuljanić Srbiji:

'Sredite odnose sa susjedima, raščistite prošlost i otvorite udbaške arhive'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
nikola vuljanić
Davor Ivo Stier
16.01.2014.
u 09:30
Davor Ivo Stier naglasio je da će se Srbija morati suočiti s totalitarnom prošlošću i odreći se Miloševićeve ostavštine.
Pogledaj originalni članak

Na plenarnoj sjednici u Strasbourgu europarlamentarac Nikola Vuljanić sudjelovao je danas u raspravi o Srbiji i Kosovu rekavši kako je ključno da Srbija sredi odnose sa susjedima i raščisti prošlost. Pozvao je i preostale države članice EU da priznaju Kosovo.

– Ono što je ključno ovog trenutka jest da Srbija jamči kako neće doći do koraka unatrag i oslanjanja na prošlost u smislu političkog argumenta. Pokazalo se da je to katastrofalno, posebno u slučaju Srbije, i zato je prošlost potrebno pročistiti i s njom raščistiti. Da bi se to postiglo, Srbija treba otvoriti arhive tajnih službi bivše Jugoslavije koje su u njezinu vlasništvu (to vrijedi i za druge zemlje bivše Jugoslavije), srediti odnose sa susjedima, posebice one vezane za teritorij, nestale osobe i imovinu i tek kad se ta pitanja riješe Srbija može neopterećena nastaviti svoj europski put – rekao je Vuljanić te dodao da je potreban veći napor u borbi protiv korupcije i kriminala te borbi da se pravosuđe odvoji od politike.

Kad je u pitanju Kosovo, Vuljanić se osvrnuo i na stanje u toj državi rekavši da je potreban dogovor Beograda i Prištine te korjenite reforme kako bi se Kosovo približilo eurointegracijskom putu.

U raspravi je sudjelovao i Davor Ivo Stier koji je naglasio da će se Srbija morati suočiti s totalitarnom prošlošću, odreći se Miloševićeve ostavštine, otvoriti arhive jugoslavenske tajne policije i vojske, riješiti pitanje nestalih, štititi manjine. Ali ako prođe proces europeizacije, Srbiji je mjesto u Europskoj uniji. To je u interesu dugoročnog mira i stabilnosti u jugoistočnoj Europi, naglasio je Stier.

>>Srbija počinje pregovore s EU 21. siječnja

>>'Ne bih potpisao sporazum s Kosovom čak i da ga Skupština prihvati'

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

Avatar antuntun55
antuntun55
09:53 16.01.2014.

Prije će oni na Mjesec ,nego se oprostiti od Miloševića ,četnika i otvoriti udbine arhive..

Avatar ciril
ciril
10:42 16.01.2014.

To moramo najprije sami uciniti pa tek onda drugima djeliti savjete

SE
sestrićna
10:51 16.01.2014.

hrvatska bi trebala ove sve navjesti kao uvjet da bi srbija uopće mogla dobiti mogućnost otvaranja pregovora za eu..ali teško se to može očekivati od vlade koja bolje surađuje sa srbijom nego sa vlastitim narodom..sama činjenica što srbija drži dosje.e i o očevima djedovima onih koji hr vladaju teško možemo bilo što očekivati od njih..lako ih je držati u šaci..a mislim da to udba u hrvatskoj upravo radi...