Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaključak ministara eu

Srbija počinje pregovore s EU 21. siječnja

europska unija, zastava
Patrik Macek/PIXSELL
17.12.2013.
u 20:27

U zaključke je uvršten i poziv Srbiji da poštuje načelo tradicionalne trgovine s Hrvatskom nakon našeg ulaska u EU.

Srbija bi trebala otvoriti pregovore o članstvu EU 21. siječnja, zaključili su europski ministri na današnjem sastanku Vijeća za opće poslove EU, a u zaključke je uvršten i poziv Srbiji da poštuje načelo tradicionalne trgovine s Hrvatskom nakon našeg ulaska u EU. U prijevodu, to znači poziv Srbiji da što prije ispuni već dano pismeno obećanje da će nastaviti primjenjivati povoljne carinske tarife koje su hrvatski proizvodi poput cigareta i hrane imali dok je Hrvatska bila u trgovinskoj zoni CEFTA. 

- Srbija će započeti pregovore u siječnju. Čestitam - poručila je Vesna Pusić koja je uime Hrvatska podržala takav zaključak. I Pusić i europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele potvrdili su da se u zaključcima Vijeća o Srbiji nalazi i jasno izrečeno očekivanje Bruxellesa da Beograd odobri nastavak tradicionalne trgovine u istom količinama i po istim carinskim stopama kao i prije ulaska  Hrvatske u EU.

- Komisija to smatra važnim pitanjem - dodao je Fuele. 

Vijeće EU podržalo je ocjenu Catherine Ashton, visoke predstavnice EU za vanjsku politiku, koja je rekla da Srbija ispunjava sve ključne obveze iz prvog sporazuma o normalizaciji odnosa s Kosovom, potpisanog u travnju u Bruxellesu. Jedino još nije ispunjena obveza implementiranja tog sporazuma u području pravosuđa, no Ashton je naglasila da je Srbija prihvatila da Mitrovica na sjeveru Kosova ima jedan osnovni sud i jedno tužiteljstvo, što znači raspuštanje srpskih sudova na sjeveru i njihovo integriranje u kosovski pravosudni sustav. 

Definiran je i pregovarački okvir koji obvezuje Srbiju da nastavi normalizaciju odnosa s Kosovom kroz čitavo vrijeme pregovaranja s EU. Pregovaračko poglavlje 35 bit će posvećeno upravo normalizaciji odnosa Srbije s Kosovom. I to se poglavlje već sada smatra jednim od najvažnijih i najtežih u srpskim pregovorima s EU. Dijalog između Beograda i Prištine treba dovesti "do sveobuhvatne normalizacije odnosa u obliku pravno obvezujućeg sporazuma", navodi se u pregovaračkom okviru, što možda znači da će Srbija na kraju pregovora, a prije samog ulaska u članstvo EU, biti suočena sa zahtjevom da konačno i formalno prizna nezavisnost Kosova.

Komentara 27

Avatar Django
Django
20:45 17.12.2013.

Svaki novčić ima dva lica. U redu, EU se izborila za poseban status Hrvatske u trgovini sa Srbijom. Ali nitko ništa ne govori o tome kakav je status Srbije u trgovini sa Hrvatsku. Uvjeren sam da je njihov izvoz u Hrvatsku reguliran puno povoljnije nego u ostale zemlje EU. A ako je tako, onda je slika sasvim drugačija od one koja nam se želi prikazati kao zauzimanje EU za naše interese. Prije će biti da su zaštićeni njihovi. Jer, iskreno, kamo to Srbija može bilo što izvoziti - osim u Hrvatsku.

AP
apropos
09:26 18.12.2013.

čudi li koga ova čestitka ministrice spoljašnih poslova? Njen jedini zadatak je i bio upravo to,uz svakako nedopuštanje prolaska tužbe za genocid. I osuđivanje "ustaških" pozdrava. Pomoz Bog braćo četnici! Dobro nam došli u svoju Yugoslaviju.

SV
svonja976
09:03 18.12.2013.

Django,Srbija ima bescarinski izvoz sa Rusijom koja je sama trziste kao cela EU tako da Srbija ima gde da izvozi,samo je pitanje sta i Srbija i Hrvatska imaju da ponude takvim trzistima.Hteli ne hteli osudjeni smo jedni na druge jer realno smo suvise mali igraci i za Rusiju i za EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije