Dramatična noć

Srbija šalje vojsku, Bugarska zatvorila granicu s Turskom

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
16.07.2016.
u 21:45
Bakir Izetbegović proveo je besanu noć s petka na subotu i siguran je da će Erdoğan sada “očistiti bolesni dio vojske i države”
Pogledaj originalni članak

Pokušaj vojnog udara u Turskoj snažno je odjeknuo na cijelom Balkanu, gdje je utjecaj službene Ankare itekako vidljiv, posebno proteklih petnaestak godina, a Europska unija strahuje od novog vala izbjeglica.

“Podmukli plan”

Stoga je susjedna Bugarska preventivno zatvorila granicu prema Turskoj, a Srbija te Bosna i Hercegovina i druge zemlje regije uglavnom su se fokusirale na medijsko praćenje događanja u noći s petka na subotu. Regionalni i nacionalni mediji uživo su pratili događanja u Istanbulu, Ankari i drugim turskim gradovima, a već u jutarnjim satima stigle su i prve službene političke reakcije na neuspjeli pokušaj svrgavanja s vlasti predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana.

Aktualni turski predsjednik najvažniji je međunarodni saveznik aktualnog bošnjačkog političkog vrha pa ne čudi što je predsjedatelj Predsjedništva BiH i čelnik najveće bošnjačke stranke (SDA) Bakir Izetbegović proveo besanu noć iščekujući ishod krize u Turskoj. Kako je izjavio, cijelu noć bio je u kontaktu s turskim političarima i njihovim obiteljima, a jučer je, kaže, Erdoğanu prenio zajedničku potporu Predsjedništva BiH  “u nastavku stabilizacije prilika u Turskoj”.

Kazao je i kako je pokušaj državnog udara bio dio “podmuklog plana” izazivanja kaosa u turskoj državi koja se nalazi na vrlo važnoj strateškoj poziciji i koja u ovome trenutku, kako kaže, stabilizira prilike u tom dijelu svijeta.

– Dogodit će se obratno - Turska će očistiti redove jer se sinoć pokazalo odakle dolazi opasnost i gdje je taj bolesni dio turske vojske i države. Narod je na Erdoğanov poziv pokazao na čijoj je strani, što želi te da je spreman braniti svoju slobodu – izjavio je Izetbegović.

“Zaštitnik Bošnjaka”

Velik broj Bošnjaka Erdoğana smatra zaštitnikom i prijateljem pa je već jučer “neformalna skupina građana” putem društvenih mreža zakazala u Sarajevu skup potpore turskoj vladi. Hrvati i Srbi u BiH s mnogo manje emocija prate događanja u Turskoj, a njihovi politički predstavnici uglavnom izražavaju olakšanje što je izbjegnuto veće krvoproliće u Turskoj.

Za razliku od BiH, gdje je turski utjecaj uglavnom politički i kulturni, Srbiju s Turskom vežu ekonomske veze, a srbijanski premijer Aleksandar Vučić, nakon hitne sjednice vlade, izrazio je nadu da će Turska prevladati probleme, uspostaviti demokratski poredak, mir i stabilnost.

Srbija će formirati zajedničke timove vojske i policije za zaštitu svojih granica bojeći se novog vala izbjeglica. Vučić kaže da je odluka reagiranje na “složenu sigurnosnu situaciju u okruženju, i da ne žele biti “parking za Pakistance i Afganistance.”

>> Mobitel i oporba spasili Erdoğana

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 34

Avatar neidemdalje
neidemdalje
23:36 16.07.2016.

erdogan je diktator ...

JB
jbvjetar
22:58 16.07.2016.

svi su sada zaboravili da je prvu predizbornu kampanju erdogana upravo taj gülen financirao i da nekada bili nerazdvojni prijatelji a inace su oba islamisti

Avatar annex
annex
04:20 17.07.2016.

Izetbegoviću jel i ti dijeliš herojske vrijednosti jednok vođe kao što je Erdogan, koji je iz odmarališta gdje je on i njegova obitelj dobro čuvani, pozvao narod da onako goloruki izađe na ulice kao topovsko meso odmetnutoj vojsci. Velika hrabrost jednog vođe, nema što. Lik osim što je diktator, jako loš i ne baš inteligentan političar, još je i kukavica koja se skriva iza nedužnih civila. Sram ga bilo, a bogami mislim da i ovaj Izetbegović dijeli iste vrijednosti, i jednako bi postupio da je bio na Erdoganovom mjestu. Bljak...