ratni zločin?

Srbija raspisala tjeralicu za zapovjednicima obrane Srebrenice

Foto: DPA/PIXSELL
Srbija raspisala tjeralicu za zapovjednicima obrane Srebrenice
04.02.2014.
u 21:15
Interpol BiH obavijestio ih je da se bosanskohercegovački državljani, osumnjičeni za ratne zločine, ne mogu izručivati drugim zemljama
Pogledaj originalni članak

Srpska pravosudna tijela raspisala su međunarodnu tjeralicu za ratnim vojnim i policijskim zapovjednicima u Srebrenici Naserom Orićem i Hakijom Meholjićem, koji se nalaze u BiH, zbog navodnih ratnih zločina 1992. nad Srbima.

Nakon što je Interpol Srbije raspisao tjeralicu za zapovjednikom snaga Armije Republike BiH Naserom Orićem i Hakijom Meholjićem, Interpol BiH obavijestio ih je da se bosanskohercegovački državljani, osumnjičeni za ratne zločine, ne mogu izručivati drugim zemljama, javljaju mediji u BiH.

Kako doznaje Al Jazeera u Sarajevu, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela u BiH oglasila se popodne dodatnim pojašnjenjem u kojemu se kaže kako "temeljem takve tjeralice nije moguće raspisati tjeralicu na području same BiH, te su tijela pravosuđa u Srbiji pozvana da cijeli slučaj prebace svojim kolegama u BiH", a u Tužiteljstvu za ratne zločine u Beogradu danas nisu željeli komentirati reakciju Sarajeva, ali su ponovili kako je Orić "osumnjičen za zločine počinjene u općini Srebrenica, za ubojstvo devet civila srpske nacionalnosti", ali "optužnica još ne postoji, već su u pitanju istražne radnje koje se vode od 2011.". Na pitanje novinara Al Jazeere, zašto se pokreće optužnica i istraga protiv Orića, koji je oslobođen pred Haaškim tribunalom, u tužiteljstvu su pojasnili kako "svi ovi zločini nisu bili obuhvaćeni haaškom optužnicom, što otvara mogućnost srbijanskom tužiteljstvu za ratne zločine da se pozabavi slučajem Orić".

Federalni ministar pravosuđa Bariša Čolak, koji je jedini ovlašten donositi konačne odluke u ovakvim slučajevima, u ponedjeljak je ponovio kako BiH, baš kao i Srbija, ne izručuje svoje državljane osumnjičene za ratne zločine i podsjetio kako je u takvim slučajevima moguća tek razmjena dokaza, odnosno ustupanje predmeta pravosudnim tijelima države u kojoj se osumnjičenik nalazi.

O raspisivanju srpskih tjeralica koje imaju neobvezujući karakter, informiran je i Središnji ured Interpola, koji će odlučiti hoće li one dobiti status tzv. crvenih tjeralica, koje obavezuju sve države-članice Interpola na uhićenje.

Naser Orić, ratni zapovjednik 28. divizije Armije BiH, tijekom suđenja pred Međunarodnim kaznenim sudom pravomoćno je oslobođen optužbi, dok Meholjić nikada nije ni bio optužen.

>> Brammertz traži reviziju oslobađajuće presude Momčilu Perišiću

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 31

Avatar blackangel
blackangel
20:46 04.02.2014.

zločinac je zločinac...bez obzira

JA
JASTREBAC
21:30 04.02.2014.

Pa onaj ko veruje da su Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik, visoki politički funkcioneri Republike Srpske, "pravedno" osudjeni za ratne zločine, nije valjda da sumnja u zločine ovog gospodina, kome su ruke krvave do ramena?! Nije on valjda svojim kamama, puškama i topovima slao "humanitarnu pomoć i cveće" bosansko-hercegovačkim Srbima, a Biljana Plavšić klala, silovala,pljačkala i palila u okolini Srebrenice,Bratunca i Kravica?! Uostalom, do sada smo slušali savete u stilu: Čega se bojite bako ste nevini?! Neki kažu, pa Biljana Plavšić je priznala?! Ona jeste priznala, a možda će da prizna i Naser Orić ako dodje u posed srpskog pravosudja. Inače, za one pravne sladokusce koji smatraju da je priznanje dovoljno, čovek može da se osudi samo na osnovu materijalnih dokaza. Čak i da priznam da sam nekog ubio ili opljačkao ne mogu biti osudjen dok se za to ne pribave materijalni dokazi. Prema tome, čega se Naser Orić boji?! Čemu panika?! Zar Srbija nije izručila sve svoje osumnjičene za zločine?! Muslimansko rukovodstvo odbranama svojih zulikovaca, pokušava da bude "malo trudno".

DP
Dule Pacov
22:32 04.02.2014.

aj malo osnovnog obrazovanja, naser nije bio u srebri, pobegao junak, ganjaju ga za bratunac koji je bio povod srebri.