Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podnijeli zahtjev

Brammertz traži reviziju oslobađajuće presude Momčilu Perišiću

haški sud
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
03.02.2014.
u 19:25

– Ponovno razmatranje drugostupanjske presude u predmetu Perišić pomoći će u ostvarenju pravde za žrtve, što je osnovni cilj tužiteljstva, Međunarodnog suda, kao i međunarodnog kaznenog pravosuđa u cjelini – rekao je Brammertz.

Tužiteljstvo je podnijelo zahtjev da se ponovo razmotri odluka o oslobađanju bivšeg načelnika generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića optužbi za pomaganje i podržavanje zločina počinjenih u Sarajevu i Srebrenici od 1993. do 1995. U zahtjevu tvrdimo da se pogrešno ukinuta pravovaljana osuđujuća presuda i kazna od 27 godina izrečena gospodinu Perišiću mora korigirati kako bi se ispravila teška nepravda nanesena desetinama tisuća muškaraca, žena i djece koji su ubijeni ili ranjeni u Sarajevu i Srebrenici i njihovim obiteljima – prenose srpski mediji izjavu glavnog tužitelja Međunarodnog suda Sergea Brammertza dodajući kako je "to što je tužiteljstvo nakon pažljivog razmatranja dostavilo ovaj zahtjev direktna posljedica presude u predmetu Šainović, koja je donesena 23. siječnja 2014.".

Brammertz je pojasnio kako je u toj presudi Žalbeno vijeće Međunarodnog suda "nedvojbeno poništilo pogrešan zaključak iz drugostupanjske presude u predmetu Perišić prema kojem je ''konkretna usmjerenost'' element odgovornosti za pomaganje i podržavanje, a upravo na tom uvjetu ''konkretne usmjerenosti'' Žalbeno vijeće ukinulo je osuđujuće presude Raspravnog vijeća za pomaganje i podržavanje i Perišić je u žalbenom postupku pogrešno oslobođen".

Ponovno razmatranje drugostupanjske presude u predmetu Perišić pomoći će u ostvarenju pravde za žrtve, što je osnovni cilj tužiteljstva, Međunarodnog suda, kao i međunarodnog kaznenog pravosuđa u cjelini – rekao je Brammertz.

>> Momčilo Perišić neće odgovarati za špijunažu?

>> Haag oslobodio Momčila Perišića Matić: Moramo poštovati odluku

Komentara 2

TH
thekurcula
15:49 05.02.2014.

Da li vi namerno krivo informišete svoje čitaoce ili ste, jednostavno, nedorasli novinarskom poslu? U ovoj vesti i jeste to eksluzivno što Bramerc nije tražio reviziju, jer nema osnova za nju, nego je tražio da sudsko veće još jednom preipitaa svoju odluku, koja je u međuvremenu, postala punopravna!!! Zaista, slučaj bez presedana u sudskoj praksi izobraženog sveta! Vidite, revizija sudskog procesa je nešto što se događa kad posle završetka suđenja izađu na videlo nove činjenice koje nisu bile poznate za vreme suđenja a koje mogu uticati na donošenje presude. Ovde to nije slučaj. ovde Bramerc, to jest njegove gazde preko njega, traže od sudija jednostavno da ponovo razmisle o presudi!?? Nema novih činjenica ali svejdno oni traže drugačiju odluku. Međutim to više nikog ne čudi kad haški tribunal u pitanju. Odavno je jasno, sad baš svakome, da je to jedan običan cirkus, a ne sud.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije