Relativizacija zločina

Sponza: 'U Hrvatskoj se tolerancija na ustaštvo neprestano širi'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
IDS o relativizaciji ustaštva
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
IDS o relativizaciji ustaštva
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
IDS o relativizaciji ustaštva
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
IDS o relativizaciji ustaštva
26.11.2018.
u 12:53
Njegov kolega Tulio Demetlika dodaje kako reakcija državne vlasti mora biti odlučna i beskompromisna jer se u protivnome stvara atmosfera kojom se relativiziraju stravični ustaški zločini
Pogledaj originalni članak

Klub zastupnika IDS-a, PGS-a i Ri-a danas je s konferencije za medije u Saboru zatražio da se što prije raspravi njihov prijedlog dopune Kaznenog zakona te propišu kazne zatvora od šest mjeseci do dvije godine za propagiranje nacističkih, fašističkih i ustaških simbola, što uključuje i ustaški pozdrav "Za dom spremni" koji su još lani uputili u saborsku proceduru.

Ako predsjednik Sabora Gordan Jandroković ne udovolji njihovom apelu, zatražit će potporu 30 zastupnika kako bi tim potpisima iskoristili poslovničku mogućnost da se neki od zakona s dna dnevnog reda u roku od sedam dana stave na raspravu.

Zastupnik Giovanni Sponza traži odgovornost državnih institucija koje, naglašava, ignoriraju veličanje ustaštva u Hrvatskoj i odbijaju adekvatno reagirati na iskazivanje mržnje i netolerancije. Iz Vlade, nastavlja, ni riječju nije komentirano izvješće pučke pravobraniteljice Lore Vidović u kojem je analizirala isticanje nacističkih i ustaških simbola u javnom prostoru te nekonzistentnost vlasti u njihovoj nedvosmislenoj osudi.

>> Pogledajte što IDS-ovci kažu o relativizaciji ustaštva

- To se može iščitati kao dodvoravanje ekstremnim skupinama. U Hrvatskoj se nesmetano pišu knjige, objavljuju članci, snimaju dokumentarni filmovi i TV emisije u kojima se negira ili umanjuje zločinački karakter NDH. Osim pravobraniteljice ni jedna druga institucija nije reagirala. Oni koji to ne osuđuju, prešutno toleriraju – drži Sponza. Za razliku od Hrvatske, poručuje, Austrijska vlada je usvojila izmjenu zakona o zabrani isticanja ekstremističkih simbola, uključujući ustaških, jasno se odredila da je to kažnjivo.

- U Hrvatskoj je riječ o ozbiljnom društvenom problemu koji zahtjeva ozbiljan odgovor države. Granica toleriranja ustaštva se neprestano širi, a prema posljednjim rezultatima istraživanja političke pismenosti učenika i učenica završnih godina srednjih škola, čak polovina ih nije sigurna je li NDH bila fašistička tvorevina. Ako grudu koja se kotrlja ne zaustavimo na vrijeme, tada se ona pretvara u lavinu – naglašava Sponza zaključivši kako je vrijeme da se i Hrvatska, poput drugih razvijenih zemalja, jasno odredi prema fašizmu i nacizmu.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
IDS o relativizaciji ustaštva
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
IDS o relativizaciji ustaštva
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
IDS o relativizaciji ustaštva
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
IDS o relativizaciji ustaštva
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
IDS o relativizaciji ustaštva
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
IDS o relativizaciji ustaštva
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
IDS o relativizaciji ustaštva

Njegov kolega Tulio Demetlika dodaje kako reakcija državne vlasti mora biti odlučna i beskompromisna jer se u protivnome stvara atmosfera kojom se relativiziraju stravični ustaški zločini.

- Tome svjedočimo u Hrvatskoj. Osim Austrije i Australija je ovih dana jasno dala do znanja što misli o našem propagiranju fašizma, kada je zabranila ulazak u državu Bujancu i Jakovu Sedlaru, a od naše Vlade i dalje ni riječi – komentira Demetlika. Podsjeća kako je IDS još lani u listopadu u saborsku proceduru uputio svoj prijedlog zakona kojim bi se zabranilo propagiranje fašističkog i nacističkog režima.

- Predsjednik Sabora i dalje nije stavio taj prijedlog na raspravu, očita je manipulacija kojom HDZ pokušava izbjeći ovu raspravu, i time Vlada šalje poruku da je propagiranje ustaštva neprihvatljivo. Tražimo da se odmah taj prijedlog stavi na raspravu i da se ugledamo na zemlje koje imaju nultu stopu tolerancije na fašizam – zaključuje Demetlika primijetivši kako se Hrvatska ponovno našla na krivoj strani povijesti.

Komentirali su i Zakon o udomiteljstvu koji bi mogao podijeliti HDZ i HNS jer kaže da istospolni partneri - ne mogu biti udomitelji.

- Naš klub pozdravlja donošenje novog zakona, koliko smo dosad pročitali, novom se regulativom poboljšava kvaliteta usluge u institucijama i udomiteljskim obiteljima... Ali vodimo se načelom ravnopravnosti, svima treba omogućiti jednak status i jednake mogućnosti za ostvarivanje svojih prava – zaključuju u IDS-u.

>> Pogledajte sukob Kreše Beljaka i Andreja Plenkovića

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 121

AS
asicura1936
03:33 27.11.2018.

Mi smo profašistička zemlja, bez žice, a ove liberalne demokracije oko nas su je podigle. Preobučeni nasljednici jugoslavenskog komunizma bi nam svima zavrnuli vratom. Nije im dosta 45 godina patnje, koju su nam podarili. Oni sada diktiraju, a poginuli branitelji su im donijeli pozicije koje su uzurpirali izbornim marketingom.. Ovo nije Hrvatska za koju su pali toliki životi. Prevareni smo.

NT
Nikola Turajlić-jaružalo
13:24 26.11.2018.

Ljudska zavist i mržnja hrvatskih neprijatelja i izroda nemaju granica. Ustaški pokret je bio izraz povjesnih težnji hrvatskog naroda, kako je to nazvao naš Otac Domovine, Osloboditelj, Vrhovnik i Mesija Franjo. U suštini Ustaše su činile samo djela ugodna našem Hrvatskom Bogu, Svetoj Katoličkoj Crkvi i njenoj ekspozituri Crkvi u Hrvata, te najvjernijem Božijem stadu. Pri tome su se Ustaše držale inoviranog modusa operandija Svete katoličke Crkve, tj, umjesto mača koristile su kamu, malj i strojnicu. Neshvatljivo zašto se naši vjerodomoljubi stide ustaških dobročina i iste poriču, umjesto da se sa istima diče, kako bi naši neprijatelji ponovno zazivali u Boga da ih spasi gladi, kuge i Hrvata.

Avatar Časnik2
Časnik2
21:06 26.11.2018.

....kak reče Tomson,"goni bandu preko izvora"! Živeli jarani!