POSEBNA ULOGA ZA ATJ LUČKO

Novi specijalci MUP-a: Manje šefova, jačanje sposobnosti odgovora na krizne situacije

22.09.2020.
u 06:36
ATJ Lučko osnažit će položaj – 130 djelatnika činilo bi cjelinu za sebe, a njihov bi zapovjednik bio zamjenik glavnog ravnatelja policije
Pogledaj originalni članak

Iako se još nije dogodilo, spajanje specijalne i interventne policije – koje bi moglo zaživjeti početkom sljedeće godine, kada se očekuje i reorganizacija unutar cijeloga Ministarstva unutarnjih poslova – mjesecima je jedna od glavnih tema unutar MUP-a s mnoštvom pobornika, ali i oponenata.

I dok čelnici MUP-a tvrde kako će se spajanjem ove dvije policijske jedinice, čiji bi djelatnici bili raspoređeni po policijskim upravama i nazvani po postrojbama iz Domovinskog rata, pridonijeti povećanju operativne sposobnosti sustava, jačanje kapaciteta i sposobnosti za “prvi odgovor“ u slučaju terorističkog napada ili krizne situacije visokog rizika te racionalizaciju rukovodećeg kadra, protivnici su uvjereni da se ovime neće promijeniti ništa. Osim što će se osnažiti položaj ATJ Lučko, čijih bi oko 130 djelatnika činilo cjelinu za sebe, a njihov bi zapovjednik po logici tog ustroja bio još jedan u nizu zamjenika glavnog ravnatelja policije.

Naime, sadašnja zapovjedništva specijalne i interventne policije spojila bi se u jedno megazapovjedništvo nazvano Zapovjedništvo specijalne i interventne policije u kojem bi bila 31 osoba. ATJ Lučko ne bi potpao pod njihovu ingerenciju. Istodobno, policijske snage iz specijalno-interventne jedinice bile bi odgovorne načelnicima policijskih uprava, a u svakoj ih upravi ne bi bio jednak broj. Zamisao je da policajci iz te jedinice nastale spajanjem ne budu jednoobrazno odjeveni, već da njihove odore budu i plave i zelene, baš kao što su sada plavo nosi interventna, a zeleno specijalna policija.

>> VIDEO Akcija specijalne policije u Osijeku: Palo deset članova zločinačkog udruženja

Manje rukovodećeg kadra

U MUP-u još prošle godine osnovano Povjerenstvo za unapređenje rada i razvoja specijalne i interventne policije već mjesecima “brusi” detalje budućega preustroja, zaključivši kako će se “novim preustrojem napraviti jedna jaka elitna jedinica sa sjedištem u Zagrebu, Antiteroristička jedinica Lučko, a u ostalim dijelovima (Rijeka, Osijek i Split) ojačati interventna jedinica policije”. Budući bi naziv integrirane jedinice bio Specijalna interventna policije, uz ratni naziv jedinice.

Zapovjednik Zapovjedništva specijalne policije Alen Klabot voditelj je radne skupine koja radi na spajanju specijalne i interventne policije.

Uštede će prije svega biti u smanjenju rukovodećeg kadra. Bit će pet zapovjednika manje jer u Splitu, Osijeku i Rijeci više neće biti zapovjednika i specijalne i interventne policije. A pod ATJ Lučko će potpasti zrakoplovna jedinica te ronilački centar na Malom Lošinju. Ta će jedinica biti ono što i treba biti, elita, zadužena za posebne zadaće i situacije najvišeg rizika na državnoj razini, za razliku od specijalnih jedinica – objašnjava.

Naime, specijalna jedinica policije sada je centralizirana i postoji sedam organizacijskih jedinica – zapovjedništvo, helikopterska služba, Obučni centar u Malom Lošinju, ATJ Lučko te SJP u Osijeku, Rijeci i Splitu. Interventnu policiju ima svaka od 20 policijskih uprava, a njihovo je zapovjedništvo u Upravi policije MUP-a. Riječ je o ukupno oko 1700 ljudi, od čega je njih 370 specijalaca.

>> VIDEO Snimka spektakularnog uhićenja osumnjićenih za ubojstvo Karmelina Fistanića

Klabot kaže da će buduće zadaće elite iz Lučkog biti prije svega rješavanje najsloženijih situacija, obuka i potpora i da će ondje biti najbolji instruktori koji će obučavati ostale instruktore unutar sustava, no da će neke svoje sadašnje zadaće – poput pratnje novčanih sredstava – zadržati. ATJ LUčko će surađivati s Atlasom te sva stečena znanja i iskustva prenositi na instruktore specijalnih jedinica. No da bi netko ubuduće mogao doći među policijsku elitu, morat će proći sigurnosnu provjeru.

Što se pak tiče plaća, sada su one veće kod pripadnika specijalne policije nego kod interventne. Međutim, u interventnoj je mlađi kadar, a cilj je pomladiti specijalnu policiju u kojoj je sada prosječna dob pripadnika 45 godina. To konkretno znači da će, zaživi li preustroj, pripadnici sadašnje specijalne i interventne ići na testiranje sposobnosti, a o rezultatima će ovisiti hoće li naposljetku odjenuti plavu ili zelenu odoru, odnosno hoće li im se plaća mijenjati.

Ukidanje policijskih postaja

U planu je i ustrojavanje grupa, timova ili vodova specijalne policije u svim Specijalnim interventnim jedinicama policije po policijskim upravama, kako bi se povećala sposobnost odgovora na sve vrste izvanrednih situacija i terorističkih napada.

U radu Povjerenstva kojemu je na čelu Alen Klabot, i u čijem radu sudjeluju još i zapovjednik interventne policije Damir Barić, načelnici splitske, primorsko-goranske i osječko-baranjske policijske uprave – Dražen Vitez, Tomislav Dizdar i Ladislav Bece – Klabotov pomoćnik Vjekoslav Hegedušić, Miroslav Puž iz Ravnateljstva policije, zapovjednik ATJ Lučko Mato Bilobrk i savjetnik ministra, zamjenik načelnika PU međimurske Vladimir Faber, načelnik zadarske policije Anton Držina kao i predstavnici sindikata navodno sada vlada jedinstvo oko modela preustroja. Jedan je od članova povjerenstva bio i Josip Ćelić, bivši zamjenik ravnatelja policije, koji je nakon “afere presretač” izbačen iz tog tijela.

Osim spajanja specijalne i interventne policije, nova će reorganizacija MUP-a donijeti i ukidanje nekih policijskih postaja koje će – poput onih u Bujama, Buzetu, Čabru i Čepinu – postati ispostave, što će u konačnici također dovesti do smanjenja rukovodećeg kadra. Male policijske uprave, kao što su na primjer požeško-slavonska ili virovitičko-podravska, a u kojima je manje ljudi, ali i kriminaliteta na području koje pokrivaju nego u, primjerice, postaji na zagrebačkoj Trešnjevci, neće se dirati. Barem dok politika ne kaže da u reorganizaciju ide i sadašnji teritorijalni ustroj Hrvatske. 

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 15

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
08:44 22.09.2020.

Bolje da su krenuli u jačanje granice jer to je trenutno najveći problem a ne sistematizacija radnih mjesta i 5 zapovjednika manje ili više

SJ
Sve je uzalud
08:03 22.09.2020.

.....treba ovakove postrojbe opremati i oplemanjivati.....tako da spriječi svakog Štefa, te ga natjera da odustane od demokratskih i slobodarskih načela....treba unutarnjem neprijatelju oduzeti priliku da iznese svoje mišljenje

PR
PrimoracRi
08:25 22.09.2020.

Priprema za deložacije ovršenih . Ne mogu zaustavit ilegalan ulaz migranata u RH ,zato će osigurati izlazak iz ovršenih domova pa spavanje u parku na klupi. Njesra