Skraćeni popis

Šok-lista: 162 lijeka više nisu besplatna, plaća se i najtraženiji inzulin

Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
Šok-lista: 162 lijeka više nisu besplatna, plaća se i najtraženiji inzulin
15.02.2014.
u 09:13
Nadoplaćuju se i pojedini lijekovi za snižavanje visokog tlaka, masnoća u krvi, lijekovi za liječenje čira i refluksa
Pogledaj originalni članak

Od ovog se mjeseca naplaćuju 162 lijeka koja su dosad bila besplatna. Pacijenti moraju nadoplatiti pojedine lijekove iz različitih skupina; lijekove za snižavanje krvnog tlaka, povišenih masnoća u krvi, za liječenje čira i refluksa, ali i – inzulin. Kutiju lijeka levemir dijabetičari će odsad plaćati 25,52 kune, zbog čega su se nadležnim institucijama obratili iz niza udruga koje okupljaju oboljele od šećerne bolesti.

Lijek o kojem ovisi život

Olako skidanje poznatog inzulina s osnovne liste lijekova smatraju nerazumnim potezom Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

“Naša djeca su promjenama inzulina prošla tešku prilagodbu i sada nekima odgovara lantus, a drugim levemir. Ova procjena rađena je pod nadzorom supspecijalista dijabetologa. Oba inzulina su donekle slična, ali se NE MOGU mijenjati bez nove prilagodbe. Ova odluka će dugoročno izazvati razvoj komplikacija, kako akutnih (hipoglikemije i ketoacidoze), tako i kroničnih koje zahvaćaju oči, bubrege i periferne živce”, stoji u dopisu dubrovačke udruge djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja “Slatki život”.

Jednak je stav i u ostalim udrugama dijabetičara, a Ivana Buzjak, predsjednica Zagrebačkog dijabetičkog društva poručuje: nama je inzulin potreban za život.

– Levemir je najčešće korišten kod nas. Oni štede, ali to nisu isti lijekovi. Ljudi imaju različite reakcije i ovim potezom otežavaju nam kontrolu – kaže Buzjak. Teško je procijeniti koliko dijabetičara koristi konkretan inzulin jer je nepoznato i koliko je točno oboljelih od šećerne bolesti. Kalkuliralo se podacima o njih 250 tisuća, od kojih gotovo 60 tisuća koristi inzulinsku terapiju.

Zamjena na osnovnoj listi

Iz HZZO-a na ovu situaciju reagirali su objašnjenjem da se 162 lijeka, a među njima i spomenuti inzulin, naplaćuju nakon što je proveden javni natječaj.

– Pojedini nositelji odobrenja nisu prihvatili referentne cijene lijekova i time su neki lijekovi prešli na dopunsku listu. Prelazak lijekova nije nešto što HZZO neplanirano čini već je rezultat zakonom propisanog postupka koji se provodi jednom godišnje i ovisi o tome hoće li nositelji odobrenja prihvatiti referentne cijene lijekova – odgovorili su iz Zavoda napominjući kako “za sve lijekove s dopunske liste postoje lijekovi na osnovnoj koje izabrani doktori mogu propisati svojim pacijentima”.

– Ako osiguranici ne mogu ili ne žele plaćati doplatu za lijek, potrebno je da se savjetuju sa svojim izabranim doktorom (ili doktorom specijalistom ako im oni preporučuju terapiju), koji im može propisati neki odgovarajući lijek s osnovne liste lijekova.

Dijabetičari su na takav odgovor još jednom upozorili da mijenjanje terapije o kojoj im ovisi život nije preporučljivo ni lako. Iz Ministarstva zdravlja nisu imali komentara te su uputili na HZZO.

>> Čitanje upute o lijeku može vam spasiti život

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 82

Avatar tkozna
tkozna
09:38 15.02.2014.

Ovi više ne biraju sredstva kako riješiti problem nezaposlenih. Bogati i pravedni mogu platiti estetskog kirurga a šečeraši i nepravedni ne mogu bobiti ni nasušni inzulin. Pravda nema što!

Avatar gladnijura
gladnijura
09:30 15.02.2014.

Za suprugu koja je imala tumor mozga i od toga umrla, kupovao sam injekcije kojima se smanjuje oticanje mozga jer iste nisu besplatne. Normalno, i plačao hospicij jer je bila kao biljka 10 mjeseci.

AS
asi2013
09:18 15.02.2014.

Ovo je loša vijest za mene starog čovjeka, koji troši lijekove za tlak. Na sve moguće načine ne daju ti disati, prokleti bili. Neka uzmu od raznih Todorića i Tedeskija.