DOGOVORILI SE

SOA i OSA razjasnili sporni broj o 10.000 radikalnih Islamista

Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL
SOA i OSA razjasnili sporni broj o 10.000 radikalnih Islamista
26.09.2017.
u 18:33
Ravnatelji agencija također su rekli da se treba jače angažirati u povezivanju regije u borbi protiv terorizma
Pogledaj originalni članak

Broj o deset tisuća radikalnih islamista koji se spominje u nedavnom izvješću Hrvatske obavještajne agencije (SOA) ne odnosi se na BiH, nego na širi jugoistok Europe, objavila je u utorak bosanskohercegovačka Obavještajno-sigurnosna agencije BiH (OSA).

Taj sporni podatak, na koji su vlasti u BiH ljutito reagirale misleći da se navedena brojka odnosi samo na tu zemlju, razjasnili su na sastanku u Sarajevu ravnatelji hrvatske i bosanskohercegovačke obavještajne agencije Danijel Markić i Osman Mehmedagić.

Na sastanku je razjašnjeno kako se broj pristaša radikalnog islama spomenut u izvješću hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) nije odnosio na BiH, nego na širu jugoistočnu regiju, navodi se u priopćenju.

Markić i Mehmedagić su iza zatvorenih vrata u Sarajevu razgovarali o aktualnoj sigurnosnoj situaciji u regiji s naglaskom na borbi protiv terorizma, o organiziranom kriminalu i jačanju obavještajnih potencijala.

Zaključili su da je suradnja SOA-e i OSA-e "vrlo produktivna, otvorena i intenzivna na svim poljima", stoji u priopćenju.

Ravnatelji agencija također su rekli da se treba jače angažirati u povezivanju regije u borbi protiv terorizma što uključuje i potrebu za nastavkom dobre bilateralne suradnje sa SOA-om, stoji u priopćenju OSA-e.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ranije je rekao da su čelnici obavještajnih agencija BiH i Hrvatske također zaključili su da nije bilo nezakonitog prisluškivanja hrvatskih političara i gospodarstvenika, a sve drugo nazvao je medijskim podmetanjem.

Hrvatski tjednik Nacional nedavno je objavio je dokumente o prisluškivanju hrvatskih gospodarstvenika i dužnosnika navodeći da je OSA duže vremena nelegalno provodila mjere praćenja i prisluškivanja.

U tjedniku tvrde da su temeljem uvida u više tajnih izvještaja OSA-e došli do dokaza da ta služba "vodi specijalni rat protiv Hrvatske, hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i vanjske politike hrvatske vlade, ali i hrvatskog naroda u BiH".

"Nema nikakve obavještajne afere i sve službe rade u okviru zakona", rekao je Mektić novinarima nakon sastanka.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

VJ
Vl jedi govna
22:36 26.09.2017.

Dogovorili su se da to nije govno nego da se pas posro

Avatar anticenzura
anticenzura
19:27 26.09.2017.

Hbte, 10 000 potecijanlih terorista prebiva na tim prostorima, a njih desetak izvrsilo sve teroristicke napade do sada u Europi. Zamislite sto tek ovi bili u stanju uciniti svi skupa? Te zemlje nikako ne smiju ulaziti u Europsku uniju, to je zlo za izbjegavati u sirokome luku.

VJ
Vl jedi govna
22:35 26.09.2017.

A širi jugoistok su Bosna i srbadija