'SNIMIT ĆE SVAKU VAŠU PORUKU'

Snowden upozorava: Nemojte se koristiti najnovijom Googleovom aplikacijom za razgovore

Foto: Reuters/PIXSELL
US whistleblower Edward Snowden speaks during a live broadcast at the CeBIT?in Hanover, Germany, 18 March 2015. The world's biggest computer fair CeBIT runs until 20 March 2015. PHOTO: OLE?SPATA/dpa/DPA/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Edward Snowden
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Snowden
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Edward Snowden
Foto: Reuters/PIXSELL
Edward Snowden
Foto: Reuters/PIXSELL
Edward Snowden
22.09.2016.
u 09:04
Čini se da Google ipak planira pohraniti sve razgovore "koji nisu posebno započeti u anonimnom modu".
Pogledaj originalni članak

Bivši zaposlenik američke Nacionalne sigurnosne agencije i poznati zviždač Edward Snowden upozorio je javnost da se ne koristi novom Googleovom aplikacijom Allo.

Riječ je o aplikaciji za komuniciranje, a aplikacija se ne veže za vaš Google profil nego za vaš telefonski broj. Nova aplikacija dostupna je od jučer, a Snowden upozorava da je opasna te da bi je trebali izbjegavati. 

– Što je Allo? Googleova aplikacija koja će snimiti svaku poruku koju pošaljete te će biti dostupna policiji ako oni to zatraže – napisao je Snowden na Twitteru.

Kako piše RT, Allo je osmišljen kako bi na vrhu zamijenio aplikaciju WhatsApp te obećava brze razgovore s mogućnostima kao što je "pametni odgovor" koji može pogoditi što želite odgovoriti nakon samo jednog dodira. 

Google Assistant odgovorit će na sva vaša pitanja i pomoći će vam da pretražite stvari izravno u prozoru u kojem vodite razgovor s drugima.

Kako će Allo predvidjeti svaku vašu riječ i emotikone? Što se njime više koristite, poboljšava se s vremenom, što znači da će prikupiti i pohraniti što je više moguće podataka o vama, a zatim će uz pomoć umjetne inteligencije predviđati vaše odgovore.

No, štednja vremena u komunikaciji mogla bi korisnike stajati već kompromitirane privatnosti. Kada je Google ranije ove godine najavljivao Allo, uvjeravali su da će pohranjivati poruke kratko, a ne na neodređeno vrijeme te su najavljivali end-to-end enkripciju u anonimnom načinu. Čini se da Google ipak planira pohraniti sve razgovore "koji nisu posebno započeti u anonimnom modu". 

Za razliku od Alloa, razgovori unutar WhatsAppa enkriptirani su i ne mogu se pročitati. 

>> Špijuniranje na Facebooku još je jednostavnije: Karta prikazuje tko uživo emitira video

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

DU
Deleted user
10:35 22.09.2016.

Sve aplikacije špijuniraju samo oni sa više novca to rade softficiranije. Dok sa druge strane to snimanje razgovora nije smanjilo broj terorističkih napada, ni postavljanje tisuća kamera po gradu nije smanjilo terorizam, ni ulaganje milijuna dolara u antiterorističke mjere nije smanjilo terorizam. Jednog dana će nam reći da svi moramo nositi lokatore da bi vlast znala gdje se nalazimo jer kao to će smanjiti terorizam. A bombe će i dalje pucati jer eto terorist se ne drže zakona.

GV
golub Vaso
22:08 22.09.2016.

Zanimljivo da je snowden pobjegao od velike demokracije u mračnu diktaturu, bar nas tako uvjeravaju slobodni mediji kao VL.

MA
maxxxx
10:17 22.09.2016.

trebao je reći da ne koristite ovu aplikaciju ako planirate teroristički napad ili pljačku banke, inače koga briga