VREMENSKA PROGNOZA

Snijeg će padati večeras i sutra, evo i gdje. DHMZ izdao crveno upozorenje zbog vjetra

Foto: DHMZ
Foto: DHMZ
Foto: DHMZ
09.01.2022.
u 18:48
Očekuje se kako će od utorka na kopnu biti sve sunčanije, a oblaci će se najduže zadržati na istoku Hrvatske, pa tako stanovnici Srijema i Posavine ne bi se trebali iznenaditi ako padne još malo snijega.
Pogledaj originalni članak

Za danas navečer se očekuje snijeg, kojeg će biti u gorju, u Istri te pod Velebitom, uz buru, koja će zapuhati i jačati. Ništa bolje vrijeme se ne očekuje u danima koje slijede.  Prvi dan drugog polugodišta školske godine obilježit će loše zimsko vrijeme u kojem će rijetki uživati, a Državni hidrometerološki zavod izdao je upozorenje a ponedjeljak za dio zemlje zbog jakog vjetra. 

- U ponedjeljak će u većini Hrvatske vremenski uvjeti biti nepovoljni. U unutrašnjosti će nekima probleme stvarati snijeg, a na moru jaka i olujna bura. U većini unutrašnjosti u ponedjeljak i utorak umjereno do pretežno oblačno te vjetrovito. Povremeno će padati snijeg, osobito u gorju, gdje je moguće stvaranje izdašnijeg snježnog pokrivač, dok će na Jadranu radni tjedan započeti s manje oblaka, ali uz jaku i olujnu buru, podno Velebita s orkanskim udarima, pa će uz obalu sjevernog Jadrana povremeno biti malo snijega - kazala je Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Navodi kako će u nastavku tjedna posvuda biti sunčanije. 

- Bura će u srijedu slabjeti, ali će jutarnja temperatura zraka biti niža nego početkom tjedna. Prema vikendu ponovno toplije, uz slab do umjeren sjeverozapadnjak - navodi Klemenčić Novinc za HRT. 

Foto: DHMZ

Detaljnija prognoza na tjedan pred nama

- Ponedjeljak će na istoku Hrvatske biti oblačan, a malo snijega može pasti uglavnom u Srijemu, i to navečer. Zapuhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Mnoštvo oblaka bit će i u središnjoj Hrvatskoj i povremeno će padati snijeg, osobito u Pokuplju i na Banovini. Uz umjeren sjeveroistočni vjetar, popodne i navečer smanjenje naoblake, najprije u Međimurju, Hrvatskom zagorju i Podravini, gdje su navečer mogući i olujni udari - stoji u prognozi Kristine Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Očekuje se da će prevladavati oblačno vrijeme i snijeg i u gorju. Građani mogu očekivati da će lokalno biti izdašnijeg snježnog pokravača,  ali i zapuha zbog umjerenog i jakog sjeveroistočnjaka. 

- Na sunčanijem sjevernom Jadranu vjetrovitije uz jaku i olujnu buru, podno Velebita na udare i orkansku, s kojom će snježne pahulje stizati i gdjegod do obale.Snijeg je moguć i na sjevera Dalmacije, gdje će naoblaka biti promjenjiva. Puhat će većinom jaka bura, podno Biokova i olujna, pa će more biti valovito i jače valovito - kaže Klemančić Novic i dodaje kako će podjednako vremenske prilike biti i na krajnjem jugu. 

Očekuje se kako će od utorka na kopnu biti sve sunčanije, a oblaci će se najduže zadržati na istoku Hrvatske, pa tako stanovnici Srijema i Posavine ne bi se trebali iznenaditi ako padne još malo snijega. 

- Sredina radnog tjedna većinom sunčana, tiha i hladna, a ujutro će kratkotrajno biti magle.  Na Jadranu idući dani i dalje vjetrovito, ali sve manje prema četvrtku, kada će navečer vjetar biti slab i u mjeren sjeverni i sjeverozapadni. Nakon umjerene naoblake odsrijede će prevladavati vedrina, pa ujutro valja računati na hladnoću te ponegdje i na temperaturne "minuse.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Foto: DHMZ

Državni hidrometerološki zavod na svojim stranicama je izdao za sutra upozorenje za vjetar za područje Kvarnera i Kvarnerića, Velebitskog kanala, Sjeverne te Srednje Dalmacije. 

- Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu - navode iz DHMZ-a. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

GU
Gumbar136
13:37 10.01.2022.

po zimi če padat snijeg- čudno!

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
23:13 09.01.2022.

Kod @bili_os 2 pada snijeg u sobi, sve je danima pokapano i bijelo 💦