OBRAČUN NA SREBRNJAKU

Dr. Nogalo: Smijenili su me zbog zemljišta na Sljemenu

Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
Boro Nogalo
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
Boro Nogalo
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
Boro Nogalo
04.12.2019.
u 19:19
Za v. d. ravnatelja predložena je prim. Lana Tambić Bukovac, voditeljica Odjela za reumatologiju DB-a Srebrnjak, što je i nju zateklo. Kaže da će odbiti funkciju
Pogledaj originalni članak

Upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak danas je smijenilo doc. Boru Nogala s mjesta ravnatelja te bolnice. – Pokrenuli smo raspravu o nalazu Gradskog kontrolnog ureda – precizirala je prof. Ana Stavljenić Rukavina, predsjednica Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak, ne htijući prije rasprave tog vijeća govoriti više, a poslije se nije javila.

“Kriv” za zapošljavanja

Prema dokumentu koji smo dobili razlozi smjene su postupanje ravnatelja mimo odluka UV-a u postupcima zapošljavanja. Terete ga da za nekoliko zapošljavanja između 2012. i 2016. nije imao odgovarajuće odluke UV-a, nego je, da bi dobio suglasnost Ministarstva zdravstva, priložio neke prijašnje odluke za zapošljavanje. Umjesto pedijatara zaposlio je liječnika školske medicine, doktore medicine bez specijalizacije i specijalista hitne medicine, a dječjeg kirurga najprije je zaposlio pa tek potom ishodio odluku. Zaposlio je otorinolaringologa 2016. na temelju odluke od godinu dana prije toga kojom je UV odobrilo zapošljavanje doktora bez specijalizacije.

Doc. Nogalo, međutim, uopće ne sumnja da te formalne stvari nisu pravi razlog njegove smjene.

– Na djelu je staljinistička metoda čistke, a razlog je zlatna koka teška 60 milijuna eura plus 80 tisuća četvornih metara zemljišta Brestovac na Sljemenu – kazao nam je Nogalo, otkrivši slabo poznat podatak da je vrijedno zemljište sa zapuštenim sanatorijem od prije Drugoga svjetskog rata vlasništvo ove dječje bolnice.

Za v. d. ravnatelja predložena je prim. Lana Tambić Bukovac, voditeljica Odjela za reumatologiju DB-a Srebrnjak, što je i nju zateklo.

– Odbit ću tu funkciju jer nisam ni znala da će me imenovati. Dan prije samo sam pozvana na sjednicu UV-a, ali nisam mogla biti prisutna. Osim toga, apsolutno podržavam našeg ravnatelja doc. Nogala i njegova je smjena prije isteka mandata potpuno neutemeljena i neprihvatljiva. Podržavaju ga svi zaposleni, više od 90 posto ih je potpisalo podršku, a i ostali bi da nisu odsutni zbog bolovanja i slično – rekla nam je prim. Tambić Bukovac. Razlog smjene, uvjereni su, leži u tome što je Nogalo godinama solirajući izgurao najveći infrastrukturni projekt u području znanosti i zdravstva u regiji i za njega osigurao 85-postotno financiranje novcem strukturnih fondova EU, a to se ne uklapa u viziju buduće jedinstvene dječje bolnice u Blatu. Naime, ova se nenadana smjena događa vrlo brzo nakon potpisivanja ugovora o projektu Centra za kompetenciju za translacijsku medicinu (CCTM), jedinog takvog u Europi, a koji je će se uskoro početi graditi uz postojeću zgradu bolnice na Srebrnjaku. Projekt vrijedan 432 milijuna kuna u 85-postotnom iznosu financira se iz europskih fondova, a ostatak iz državnog proračuna.

Interesne skupine

Kako je riječ o gradskoj bolnici u vlasništvu Grada Zagreba i ravnatelju kojeg je gradonačelnik Milan Bandić godinama podupirao, pitanje je o kakvom je zapravo obračunu tu riječ.

Bolnica je poslala priopćenje u kojem prozivaju šeficu UV-a da zastupa neke interesne skupine, a doc. Nogalo o svemu će, najavljuje, više reći danas.

VIDEO Veliki prosvjed prosvjetara u Zagrebu:

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 15

BH
Bunjevac=Hrvat
22:01 04.12.2019.

Eto iz istog razloga iz kojega je ovaj ravnatelj smijenjen,ravnatelj OB Sveti Duh nikada neće biti smijenjen.

SE
semi1111
22:22 04.12.2019.

Sve su uništili u Gradu Zagrebu. Nastavni zavod za Hitnu medicinu grada Zagreba je na aparatima. I sada su stavili šapu na jedino što vrijedi i što je na zdravim temeljima.

Avatar Mi sami
Mi sami
19:53 04.12.2019.

Drznuo se biti uspješan u Hrvatskoj, e nečeš vala dok je je hadezeja!